15 ефективни начина за облекчаване на болки в ухото

10157
15 ефективни начина за облекчаване на болки в ухото

Въпреки, че болката в ухото може да бъде доста неприятна обикновено не е признак на сериозен здравословен проблем. Домашните средства използващи естествени съставки могат да осигурят известно облекчение. Няма обаче научни доказателства за тяхното действие в сравнение с лекарствата, които се продават без рецепта.

Ако болките в ушите продължават повече от 24-48 часа най-добре е да посетите лекар, който да провери дали има основен проблем причина за болката. Дори, ако ухото е част от по-голям здравословен проблем възможно е да се намали болката както с естествени, така и с медицински средства.

15 - те средства за намаляване на болките в ушите

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Лед. Пакет лед придържан до ухото може да помогне за намаляване на потенциалното възпаление. Придържането на пакет с лед или студена и влажна кърпа до ухото за 20 минути може да помогне за облекчаване на болката в ухото и да намали потенциалното възпаление което го причинява.

2. Чесън. Чесънът е естествено средство за болки в ушите което се използва от хиляди години. Казва се, че алицинът съединение в чесъна е полезен в борбата с бактериалните инфекции, които могат да причинят болка в ухото. Яденето на суров чесън помага за намаляване на болката в ушите.

3. Нагревателна подложка. Нагревателна подложка или гореща кърпа придържана до ухото за 20 минути, може да бъде полезна за временно облекчаване на болката. Докато студените температури могат да помогнат за изтръпване на болката и намаляване на възпалението нагревателната подложка може да отпусне мускулите и да помогне за подобряване на притока на кръв.

4. Капки за уши. Могат да бъдат успешни особено за онези които вече са опитали естествени методи. Много капки за уши отпускани без рецепта не трябва да се използват от хора чието тъпанче е разкъсано или са имали хирургично поставяне на ушни тръбички в миналото.

Някои хора може да се наложи да се консултират с лекаря си, за да се уверят, че избраното от тях лекарство няма да повлияе на предписаните в момента лекарства.

реклама

5. Болкоуспокояващи. Облекчаващите болката като ибупрофен или други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) могат да помогнат за контролиране на болката в ушите. Тези лекарства обаче не трябва да се използват за маскиране на болка особено ако болката в ухото е свързана с основно състояние.

6. Спане в изправена позиция. Сънят в изправено положение често се препоръчва, за да се намали увеличаването на усещането за натиск в ухото.

7. Дъвчене на дъвка. Дъвката може да помогне на ушите да "изпукат особено при пътуване със самолет. Ако възникне болка в ухото по време на или след пътуване със самолет или придвижване до по-високи височини дъвката може да помогне да "изпукат" ушите и да се намали натиска.

8. Разсейване. Един от най-добрите методи за намаляване на чувството за болка особено сред децата е отвличане на вниманието от ухото. Игрите, телевизията или упражненията могат да помогнат за намаляване на вниманието към болките в ушите.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УНГ С ОТСТЪПКА ТУК!

9. Хиропрактика. Едно средство за болки в ушите е хиропрактиката, алтернативен здравен подход. Хиропрактиката се стреми да намали болката и други здравословни състояния като работи с мускулите и костите. Смята се, че болките в ушите могат да бъдат причинени от неправилно подравняване на горните кости на шията. Мануалният терапевт може да бъде полезен за връщането на тези кости "в една линия" като помага за намаляване на болката в ушите.

10. Масло от чаено дърво. Маслото от чаено дърво се използва по различни начини. Няколко затоплени капки в ухото на ден могат да облекчат ухото.

Преди употреба в ухото обаче е важно да се направи кожен тест, за да се провери за алергии.

Маслото от чаено дърво трябва да се разрежда в зехтин, масло от сладък бадем или друго базово масло, обикновено от 3 до 5 капки в 30 мл масло.

Чаеното дърво има антисептични, противогъбични и противовъзпалителни свойства.

11. Зехтин. Този метод е стар, но липсват научни доказателства в подкрепа. Американската академия по педиатрия посочва, че добавянето на няколко капки затоплен зехтин е безопасно и може да бъде умерено ефективно.

12. Упражнения за врата. Понякога болките в ушите могат да бъдат причинени от напрегнати мускули около ушния канал оказващи натиск върху областта. Ако случаят е такъв някои прости упражнения за врата могат да облекчат дискомфорта.

Например бавно завъртете врата и главата и повдигнете раменете нагоре към ушите като повтаряте през целия ден.

13. Водороден прекис. Водородният прекис отдавна се използва като естествено средство за лечение на болки в ушите.

Поставете 5-10 капки, след което легнете на страна около 10 минути с болезненото ухо нагоре. След това отцедете над мивката и изплакнете със студена вода. Не се притеснявайте от мехурчетата, това може да помогне за изваждането на ушната кал от канала.

14. Джинджифил. Счита се, че джинджифилът има естествени противовъзпалителни свойства. Нанасянето на сок от джинджифил (настърган джинджифил в затоплен зехтин и прецеден) около външния ушен канал може да облекчи болката. Джинджифилът има противовъзпалителни свойства.

Не поставяйте джинджифил директно в ухото!

15. Сешоар. След баня включете сешоара на слабо и го дръжте на разстояние от ухото. Продължете не повече от 5 минути. Внимавайте да не изгорите ухото си!

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се