5 неща, които вашите уши казват за здравето ви

14948
5 неща, които вашите уши казват за здравето ви

Малки или големи, зачервени или не... ушите ни дават ценна информация за нашето здраве, която може да ни бъде много полезна.

1. Звън в ушите

Продължително звънене, бръмчене или дори крещящ шум в твоите уши често се асоциира със състояние, наречено шум в ушите. Според публикации на Харвардското медицинско училище звукът може да дойде от едното ухо или и от двете, от вътрешната страна на главата или от разстояние. Краткотрайният тинитус може да бъде предизвикан чрез посещаването на силен концерт или спортно събитие. Въпреки това, ако симптомите продължават повече от шест месеца, това е признак на хроничен шум в ушите. Това състояние, макар и рядко, означава, че оглушавате или имат по-сериозен здравен проблем и трябва да се консултирате със специалист.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

2. Ушната кал

Ушната кал се разглежда просто като друг вид секреция на човешкото тяло, за която трябва да се погрижим, за да се предотврати запушване на ушните канали. Оказва се, че и по това можем да направим изводи за здравето си. Изследване установява, че разновидност на гена ABCC11, който обикновено се открива при хора от Източноазиатски произход и който е отговорен за мириса на мишниците и мократа ушна кал, е свързан с повишен риск от рак на гърдата. Това може да стане животоспасяващ симптом за ранно откриване и лечение на рак на гърдата. казва д-р Джералд Вайсман, редактор на списание Медицинските Новини Днес.

Важно е да се знае, че мократа ушна кал или силната миризма на мишниците не значат, че имаш рак на гърдата. Проучването показва обаче, че това е един фактор, който увеличава риска. Този риск може да присъства, ако е в тандем с нещо друго, като фактори на околната среда.

3. Червени уши

Вашите уши могат да станат активни в даден момент и да почервенеят. Въпреки това, когато са зачервени, но не са свързани с реакция към дадената ситуация, биха могли да означават надбъбречна недостатъчност. Надбъбречните жлези, които седят на върха на бъбреците, са отговорни за секрецията на хормона адреналин, който подготвя тялото да реагира в стресова ситуация. Една надбъбречна недостатъчност може да доведе до изключително ниско кръвно налягане, загуба на тегло и бъбречна недостатъчност, наред с други заболявания.

4. Гънките

Външният вид на ухото може да ни осигури изобилие от знания, когато става въпрос за здравето на нашето сърце. Диагоналът на меката част на ухото може да се разглежда, като потенциален индикатор за заболяване на коронарната артерия. Проучване от 1989 г., публикувано в британския вестник Heart, съобщава, че диагоналните гънки са свързани със сърдечно-съдови причини за смърт при мъже и жени. Въпреки, че учените все още остават несигурни за това, как тези две причини могат да са свързани, те предполагат, че видими промени, които се виждат в малките кръвоносни съдове на ухото, могат да наподобяват подобни промени в кръвоносните съдове около сърцето, които не могат да се видят.

5. Малки уши

Малките уши могат да бъдат привлекателна черта, но те биха могли да означават, че сте склонни към екзема или бъбречни заболявания, или подобни рискове за вашето здраве. Хората с малки най-често имат и малки ушни канали, което води до по-голяма вероятност от развитие на екзема на ушите, твърди Джордж Мурти, консултант по уши, нос, гърло и хирург в университетски болници Leicester. Мурти отбеляза също, че има връзка между малкото ухо и слаборазвитите бъбреци. Също така много ниско разположени уши, под нивото на очите, могат да са сигнал за проблеми с бъбреците.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се