Уроците по пиано ще променят живота на вашето дете

10675
Уроците по пиано ще променят живота на вашето дете

Ако някога сте чували фразата, че свиренето на пиано ще промени живота ви, трябва да знаете, че тя не е далеч от истината. Washington Post съобщава, че едно от най-големите научни изследвания за влиянието на музиката върху мозъка е открило нещо поразително. Те откриват че музикалното обучение не само влияе на музикалните ни способности, но и осигурява огромни ползи за емоционалното и поведенческо съзряване на децата.

Изследването на Университета в щата Върмонт установява, че дори и тези, които никога не са достигнали до върхови музикални постижения, най-вероятно са получили няколко важни предимства в развитието си. Изследването предоставя дори повече доказателства за това,защо наличието на висококачествено музикално образование може да бъде един от най-ефективните начини да се гарантира успех в живота.

Проучването: Джеймс Худжак и колегите му анализират мозъчни сканирания на 232 деца на възраст 6-18 години, търсейки връзки между кортикалната дебелина и музикалното образование. Предишни изследвания на екипа разкриват, че тревожността и депресията съответстват на промени в кортикалната дебелина. Това също влияе на желанието за внимание и проблемите с агресията__. Худжак и неговият екип проверяват дали положителна дейност, като музикално обучение, би могла да се отрази благоприятно върху младите умове.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Това, което откриват, е че колкото по-добре едно дете свири на музикален инструмент, толкова повече се ускорява кортикалната организация в помощ на организационните умения, управление на тревожността и емоционалния контрол. Проучването установява, че увеличените дебелини в някои части от мозъка са отговорни за изпълнителните функции, които включват работната памет, вниманието, контрола и организационни умения. С една дума, музикалните способности всъщност помагат на децата да станат по-обогатени. Не само това! Те вярват, че то би могло да послужи като мощен лек срещу когнитивни разстройства като ХРНВ (Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието).

При представянето на своите констатации, авторите разкриват ужасяващата истина за системата на американското образование: три четвърти от гимназистите получават извънкласни уроци по музика или изкуства рядко или никога. И тук изобщо не говорим за това кой да може да свири на какъв инструмент.

Предишни изследвания доказват, че изучаването на музика може да помогне на децата да развият времепространствените схващания, които след това подпомагат тяхната способност за решаване на сложни математически уравнения. Те също могат да помогнат, децата да подобрят четенето с разбиране и вербалните способности, особено за тези, които говорят английски като втори език.

Изследванията на Худжак са важно допълнение към областта. Те показват, че музиката ни помага да станем по-добри хора. Едно нещо е ясно: изучаването на музика е едно от най-добрите неща, които човек може да направи. Кой знае - тези везни могат да наклонят живота ви в друга посока. И това може да промени живота на бъдещите поколения.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се