3 яйца на седмица! Ето какво се случва с тялото ви!

24234
3 яйца на седмица! Ето какво се случва с тялото ви!

Яйцата са основна част от хранителния режим на почти всяко човешко същество, но по отношение на тяхната хранителна стойност, ние може спокойно да кажем, че те не са толкова популярни , колкото заслужават да бъдат.

Яйцата са чудотворна храна, която може да предложи впечатляващи ползи за здравето. Ако се увеличи броят на яйцата, които се консумират редовно, вие значително ще подобрите вашето здраве.

Жълтъкът съдържа повече от 90 на сто калций и желязо, а белтъкът почти половината е протеин. Днес, ние ще разкрием някои интересни факти, свързани с яйцата, които със сигурност ще ви убедят да ги ядете редовно.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Протеините

Един от най-важните елементи на здравословния начин на хранене са протеините. Яйцата осигуряват най-доброто от протеините. Аминокиселините са изграждащите блокове, а 9 от тях не са естествено произвеждани от човешкото тяло и всички от тях можете да си набавите чрез консумацията на яйца.

Яйца, месо (риба и птици) и млечни протеини са всички пълни протеини, което означава, че те имат достатъчно от всички незаменими аминокиселини. И все пак, яйцата осигуряват най-добрия протеин като качество, с рейтинг от 100 точки, докато млякото е класирано на 93-то място, а рибата и говеждото месо - 75-то. Едно яйце има приблизително същото съдържание на протеини като 30 грама варени птици, риба или месо.

Богат източник на желязо

В случай на лек недостиг на желязо, хората се чувстват уморени, раздразнителни и страдат от главоболие. Желязото носи кислорода в кръвта и е изключително важен фактор за много телесни функции, включително метаболизма и имунитета. В жълтъкът на яйцата се съдържа форма на желязо, която е най-лесно усвоимата и използваема форма на желязо открита в храните, чиято абсорбция е много по-лесна.

Те не повишават холестерола в кръвта

В резултат на тяхното съдържание на холестерол от 210 mg на яйчен жълтък, яйцата са спечелили лоша репутация в 90-те години, тъй като много изследвания показват, че те водят до коронарна болест на сърцето.

Въпреки това, трябва да сте наясно с факта, че храни, които са богати на мазнини, особено наситени и ненаситени мастни киселини, са по-опасни за здравето на сърцето, отколкото холестерола открит в храните.

Ето защо, яйцето остава евтин, лесно смилаем и богат източник на протеини.

Хранителна стойност

Яйцата съдържат множество хранителни вещества, така че те да допринесат значително за здравословната диета. А именно, едно проучване, включващо участници, които ядат и други, които не консумират яйца показа, че тези, които не ядат яйца е по-вероятно да придобият дефицит на витамин А, Е и B12.

Яйцата, доставят 10-20% от фолиевата киселина и 20-30% от витамините A, E и B12 при участниците, които ги ядат. Това показва, че яйцата са изключително важни за осигуряването на необходимите хранителни вещества.

Поддъжат здравето на мозъка

Яйцата са с високо съдържание на холин, който е хранително вещество, което подпомага развитието на мозъка в плода и при новороденото, както и поддържа функцията на паметта. Едно яйце на ден ще доставя 28% от нужния холин по време на бременността. Това хранително вещество е от решаващо значение по време на бременността и кърменето, както и за развитието на мозъка на плода. То е от голямо значение за подобряване на ученето и паметта. Едно проучване показва, че при плъховете функцията на паметта при възрастния плъхът е частично повлияна от храната, която майката е консумирала.

Здравето на костите

Като един от редките източници наприроден витамин Д, яйцата са изключително полезни за костите. А именно, този витамин е от решаващо значение за усвояването на калций и за здравето на костите. Яйцата също са много полезни в случаите наостеопорозата, заедно с млечните продукти.

Яйцата подобряват работоспособността

Яйцата осигуряват усещане за пълнота, тъй като те имат по-висок индекс на ситост. А именно, по-голямото яйце осигурява 6 грама на висококачествен протеин и множество различни основни хранителни вещества, с изключение на витамин С. Ето защо, ако комбинирате яйцата със сурови плодове или портокалов сок и пълнозърнест хляб, ще имате възможно най-здравословната закуска.

Здравето на очите и предотвратяване на катаракта

Яйцата са богати на лутеин и зеаксантин, които са антиоксиданти, важни за здравето на очите. Тези хранителни вещества спират вредните, високо-енергийни дължини на вълните на светлината в очите и са от съществено значение по време на целия жизнен цикъл.

Катарактата може да бъде предотвратена или намалена значително (с 20%), ако редовно консумирате яйца, броколи и спанак, както и свързаната с възрастта дегенерация на ретината, което е основната причина за появата на слепота при възрастните хора (до 40% намаление).

Здрави нокти и коса

Биохимичният дисбаланс в организма може да доведе до проблеми с косата и ноктите. Яйцата могат да ви помогнат в тази ситуация, тъй като те са богати на сяра-съдържащи аминокиселини, както и множество важни витамини и минерали. Много хора твърдят, че веднага след като са започнали да ядат яйца редовно, косата им е започнала да расте по-бързо, особено ако те са консумирали и храни, богати на витамин А, В12, цинк, или сяра.

Яйцата могат да ви помогнат да отслабнете

Поради наличието на висок индекс на ситост, яйца са може би най-добрата закуска, която можете да имате, за да се предотврати глада през деня и ефективно да отслабнете. Едно проучване сравнява две групи хора, при които първата, яде гевреци, крема сирене и кисело мляко за закуска, докато втората - две яйца, тост и конфитюр. Всички те имат една и съща стойност на килоджаула, но тези, които ядат яйца имат по-голямо усещане за ситост и понижават приема на килоджаули с 29%.

реклама

Едно по-голямо яйце има 315kJ, така че ако се комбинира с плодове или зеленчуци и пълнозърнести храни, можете да получите по-евтино, но по-пълноценно хранене, което ще ви помогне да изгубите излишното тегло.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се