3 важни факта за паращитовидните жлези

314
3 важни факта за паращитовидните жлези

Чували сте за калция и витамин D и нуждата от тези важни хранителни вещества както и за факта, че повечето от нас не получават достатъчно от тях.

Но може би не сте се замисляли за функцията на паращитовидните жлези. Четирите малки жлези областта на шията които са тясно свързани както с нивата на калция, така и с нивата на витамин D.

Как заболяването на паращитовидните жлези е свързано с калция, витамин D и камъни в бъбреците?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Когато паращитовидните жлези не работят правилно нивата на калций се нарушават което може да доведе до дългосрочни проблеми като камъни в бъбреците и остеопороза.

За щастие заболяването на паращитовидната жлеза особено най - честата форма хиперпаратиреоидизъм е лесно за диагностициране. Ендокринологът Лейла Хан, доктор по медицина, Клиника Кливланд (Clevland clinic) изяснява основните 3 факта за паращитовидната жлеза.

3 - те важни факта за паращитовидната жлеза

1. Паращитовидна жлеза и щитовидната жлеза

Паращитовидната и щитовидната жлеза обикновено се бъркат защото звучат еднакво и са разположени близо в областта на шията. Въпреки това паращитовидната жлеза има своя отделна функция.

Паратироидният хормон (ПТХ) поддържа нивата на калция в кръвта под контрол. Ако има анормален растеж на една или повече от паращитовидните жлези който води до свръхпроизводство на ПТХ твърде много калций може да се натрупа в кръвта и понякога може да достигне опасни нива.

Това е една от причините за хиперпаратиреоидизъм. Но най - честите причини за хиперпаратиреоидизъм са:

  • дефицит на витамин D
  • дефицит на калций
  • хронично бъбречно заболяване

реклама

2. Витамин D е от решаващо значение

Дефицитът на калций може да накара тялото да произвежда твърде много PTH, но точно това може да се случи при хиперпаратиреоидизъм. Когато тялото получава твърде малко калций паращитовидните жлези получават сигнал, че произвеждат излишък на ПТХ, за да повишат нивата на калций чрез подобряване на усвояването на калция в червата.

"Много пациенти ме питат колко калций да приемат дневно, за да избегнат това. Повечето възрастни се нуждаят от между 1200 и 1500 mg на ден и ако не можете да посрещнете тези нужди чрез диета е необходим прием на добавка.

Витамин D е в подобна ситуация. Тъй като витамин D помага да усвоите калция в червата тези хранителни вещества са свързани. Приемането на твърде малко витамин D може да накара тялото да усвои твърде малко калций което води до проблеми с паращитовидните жлези. Добавките могат да помогнат и повечето възрастни могат да приемат 1000 международни единици витамин D (D3 е най - добрият вариант).

"В даден момент особено, ако имате симптоми свързани с дефицит на калций обсъдете този въпрос с Вашия лекар, за да определите Вашите нужди и той ще Ви насочи как да ги посрещнете", казва д-р Хан.

3. Първичен хиперпаратиреоидизъм

Повечето хора с първично заболяване на паращитовидните жлези причинено от прекомерно уголемяване или необичаен растеж на паращитовидните жлези не показват симптоми. Всъщност симптомите обикновено не се свързват с диагноза. С основни кръвни изследвания по време на редовен преглед може да се установи. Ако се идентифицира, може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците и чупливост на костите.

Първоначалното изследване включва проверка за ПТХ, стойности на калций и нива на витамин D. Трите теста заедно често са достатъчни за диагностициране на първичен хиперпаратиреоидизъм който обикновено се проявява при хора след 50-годишна възраст въпреки, че може да се появи и по-рано.

След като състоянието се потвърди Вашият лекар може да Ви посъветва да направите специален вид рентгенова снимка, за да се види дали костите са по - слаби от нормалното. Освен това може да бъде назначен тест за проверка за камъни в бъбреците.

Добрата новина е, че заболяването на паращитовидните жлези:

  • e лесно да се открие
  • можете да го лекувате, за да избегнете дългосрочни проблеми като камъни в бъбреците, остеопороза и остеопения

Ако се установи първичен хиперпаратиреоидизъм операцията обикновено е следващата стъпка.

Премахването на анормална паращитовидна жлеза или жлези може по същество да излекува проблема в почти всички случаи. Премахването на една или повече от паратироидните жлези и обикновено оставянето на част или цялата здрава жлеза, за да продължи да регулира калция може да предпази тялото от камъни в бъбреците и да доведе до значително подобряване на здравината на костите през следващите няколко години. Остеопорозата може да се обърне и понякога може да има подобрение в енергията и замъгляването на ума.

https://health.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Паратхормон от Лаборатории Кандиларов!

Паратхормон от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Шумен

197 закупени
-27%
33,00 лв.
24,00 лв.
Паратхормон за 26 лв. от МЦ "Майчин дом"
-13%
30,00 лв.
26,00 лв.
Изследване на Паратхормон за 20 лв. от МДЛ "Мед-Диа"

Изследване на Паратхормон за 20 лв. от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

7 закупени
-26%
27,00 лв.
20,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се