Какво трябва да знаем за Хиперкалциемията (високи нива на калций)

12052
Какво трябва да знаем за Хиперкалциемията (високи нива на калций)

Хиперкалциемията е състояние, при което в кръвта има твърде висока концентрация на калций. Калцият е от съществено значение за нормалната функция на органите, клетките, мускулите и нервите. Също така е важен за съсирването на кръвта и здравето на костите.

Въпреки това твърде високите нива на калция могат да създадат проблеми. Хиперкалциемията затруднява организма да изпълнява нормалните си функции. Изключително високите нива на калций могат да бъдат животозастрашаващи.

Какви са симптомите на хиперкалциемия?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Може да нямате забележими симптоми, ако имате лека хиперкалциемия. При по-сериозен случай обикновено има признаци и симптоми, които засягат различни части на тялото. Общи признаци:

 • главоболие
 • умора

Бъбреци. Симптомите свързани с бъбреците включват:

 • прекомерна жажда
 • прекомерно уриниране
 • болка между гърба и горната част на корема от едната страна поради камъни в бъбреците

Корем. Симптомите свързани с корема, включват:

 • гадене
 • болка в корема
 • намален апетит
 • запек
 • повръщане

Сърце. Високите нива на калций могат да повлияят на работата на сърцето причинявайки анормален сърдечен ритъм.

Мускули. Нивата на калций могат да повлияят на мускулите причинявайки треперене, спазми и слабост.

Скелетна система. Високите нива на калций могат да засегнат костите, което води до:

 • болка в костите
 • остеопороза
 • фрактури от заболяване

Неврологични симптоми. Хиперкалциемията може също да причини неврологични симптоми, тъй като калцият поддържа правилно нервната система:

 • депресия
 • загуба на паметта
 • раздразнителност
 • деменция

Тежките случаи могат да причинят объркване и кома. Ако имате рак и имате някакви симптоми на хиперкалциемия, незабавно се обадете на Вашия лекар. Не е необичайно ракът да причинява повишени нива на калций. Когато това се случи състоянието изисква спешна помощ.

Какво причинява хиперкалциемия?

Тялото използва взаимодействието между калций, витамин D и паратиреоиден хормон (PTH), за да регулира нивата на калций. PTH помага на тялото да контролира колко калций постъпва в кръвния поток от червата, бъбреците и костите. Обикновено PTH се увеличава когато нивото на калций в кръвта спада и намалява, както и когато се повиши. Тялото може също да произвежда калцитонин от щитовидната жлеза когато нивото на калций стане твърде високо.

При хиперкалциемия поради излишъка на калций в кръвта тялото не може да регулира нормално нивото на калций. Има няколко възможни причини за това състояние:

Хиперпаратиреоидизъм. Паращитовидните жлези са четири малки жлези разположени зад щитовидната жлеза. Те контролират производството на паратиреоиден хормон, който от своя страна регулира калция в кръвта. Хиперпаратиреоидизмът се появява когато една или повече от паращитовидните жлези станат прекалено активни и отделят твърде много PTH. Това създава калциев дисбаланс, който организмът не може да коригира сам. Това е водещата причина за хиперкалциемия, особено при жени над 50 години.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПАРАТХОРМОН С ОТСТЪПКА ТУК!

Белодробни заболявания и рак. Грануломатозните заболявания като туберкулоза и саркоидоза са белодробни заболявания, които могат да доведат до повишаване на нивата на витамин D. Това води до повече усвояване на калций, което увеличава нивото на калций в кръвта. Някои видове рак особено рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на кръвта могат да повишат риска от хиперкалциемия.

Странични ефекти от медикаменти

Лекарства особено диуретици могат да предизвикат хиперкалциемия. Те правят това поради тежка диуреза на течности, което представлява загуба на телесна вода и недоекскреция на калций. Това води до излишна концентрация на калций в кръвта. Други лекарства с литий водят до освобождаване на повече PTH.

Хранителни добавки и лекарства без рецепта

Приемът на твърде много витамин D или калций под формата на добавки може да повиши нивото на калций. Прекомерната употреба на калциев карбонат, който се среща в често срещани антиациди също може да доведе до повишаване нивата на калций.

Дехидратация. Това обикновено води до леки случаи на хиперкалциемия. Дехидратацията води до повишаване на нивото на калций поради ниското количество течност в кръвта. Тежестта обаче силно зависи от бъбречната функция. При хората с хронично бъбречно заболяване ефектите от дехидратацията са по-големи.

Диагностика на хиперкалциемия

Вашият лекар може да използва кръвни тестове, за да провери нивото на калций в кръвта.

Тестове за урина, които измерват калций, протеини и други вещества също могат да бъдат полезни.

Изследванията на кръв и урина могат да помогнат на Вашия лекар да диагностицира хиперпаратиреоидизъм и други състояния. Ако се установи високо ниво на калций лекарят ще назначи повече тестове, за да установи причината за Вашето състояние. Тестовете, които могат да позволят на Вашия лекар да провери за доказателства за рак или други заболявания, които могат да причинят хиперкалциемия, включват:

 • рентгенови лъчи на гръдния кош, които могат да разкрият рак на белия дроб
 • мамографии, които помагат за диагностициране на рак на гърдата
 • Компютърна томография, което формира по-подробен образ на тялото
 • ЯМР сканиране, което дава подробни изображения на органите и други структури на тялото
 • тестове за костна минерална плътност, които оценяват здравината на костите

Какви са възможностите за лечение на хиперкалциемия?

Възможностите за лечение на хиперкалциемия зависят от тежестта на състоянието и основната причина.

Леки случаи. Може да не се нуждаете от незабавно лечение, ако имате лек случай на хиперкалциемия в зависимост от причината. Ще трябва обаче да следите напредъка. Откриването на основната причина е важно. Ефектът, който повишените нива на калций имат върху тялото е свързан не само с нивото на калций, но и с това колко бързо се повишава. Ето защо е важно да се придържате към препоръките на Вашия лекар за проследяване. Дори леко повишените нива на калций могат да доведат до камъни в бъбреците и увреждане на бъбреците с течение на времето.

Умерени до тежки случаи. Вероятно ще се нуждаете от болнично лечение, ако имате умерен до тежък случай. Целта на лечението е да се върне нивото на калция в норма. Лечението също има за цел да предотврати увреждане на костите и бъбреците.

Общите възможности за лечение:

 • Калцитонин. Хормон произведен в щитовидната жлеза, който забавя загубата на костна маса
 • Интравенозните течности хидратират и понижават нивата на калций в кръвта
 • Кортикостероидите са противовъзпалителни лекарства. Те са полезни при лечението на твърде много витамин D.
 • Диуретиците могат да помогнат на бъбреците да се движат течности и да се отърват от излишния калций, особено ако имате сърдечна недостатъчност
 • Интравенозните бисфосфонати понижават нивата на калций в кръвта чрез регулиране на костния калций.
 • Диализа може да се извърши, за да се освободи кръвта от излишен калций и отпадъци, когато имате увредени бъбреци. Това обикновено се прави, ако други методи на лечение не работят.

Първичен хиперпаратиреоидизъм

В зависимост от възрастта, бъбречната функция и костните ефекти може да се наложи операция за отстраняване на абнормните паращитовидни жлези. Тази процедура лекува повечето случаи на хиперкалциемия причинена от хиперпаратиреоидизъм.

Ако операцията не е опция за Вас, Вашият лекар може да препоръча лекарство, което намалява нивото на калций чрез намаляване на производството на PTH.

При остеопороза може да Ви предпише прием на бисфосфонати, за да намалите риска от фрактури.

Рак

При рак Вашият лекар ще обсъди възможностите за лечение, за да Ви помогне да определите най-добрите начини за лечение на хиперкалциемия. Може да успеете да получите облекчение от симптомите чрез интравенозни течности и лекарства като бисфосфонати. Това може да ви улесни да се справите с вашите лечения на рак.

Дългосрочна перспектива

Тя ще зависи от причината и колко тежко е състоянието. Вашият лекар може да определи най-доброто лечение за Вас.

Говорете редовно с Вашия лекар, за да сте информирани и да задавате въпроси. Не забравяйте да следите препоръчаните последващи тестове и срещи.

Установете здравословен начин на живот, за да защитите бъбреците и костите от увреждане. Уверете се, че пиете много вода. Хидратацията ще поддържа нивата на калций в кръвта и намалява риска от развитие на камъни в бъбреците.

Тъй като пушенето може да ускори загубата на костна маса, важно е да се откажете възможно най-скоро. Пушенето причинява и много други здравословни проблеми. Отказът от тютюнопушене може само да помогне на вашето здраве.

Комбинация от физически упражнения и силови тренировки може да поддържа костите Ви здрави. Говорете първо с Вашия лекар, за да разберете какви видове упражнения са безопасни за Вас. Това е особено важно, ако имате рак, който засяга костите.

Не забравяйте да следвате указанията за дозите добавки и лекарства без рецепта, за да намалите риска от прекомерен прием на витамин D и калций.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се