8 мита за витамините и добавките

1401
8 мита за витамините и добавките

Днес витамините и добавките са по-популярни от всякога. Разбираемо е, че хората искат да бъдат здрави и без болести. Не е изненадващо, че добавките са популярни, ако при пускането на относително евтина добавка се набляга на здравословен и дълъг живот. Когато желанието за по-качествен и здравословен живот се съчетае с успешна маркетингова кампания представяща тонизирани тела и перфектни усмивки това може да повлияе употребата на добавки.

Важно е да се отбележи, че добавките са важни за някои хора. За жените в детеродна възраст може да се предпише прием на добавки с фолиева киселина.

За хората, които живеят в по-студени климатични условия витамин D е важна добавка особено през по-тъмните месеци.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ако лекрят Ви е предписал прием на някаква добавка важно е да я използвате както препоръчва.

Като цяло обаче за възрастни без здравословни проблеми, които се хранят балансирано по-голямата част от добавките са несъществени.

1. По-гоям прием e по-добре. Що се отнася до витамините не винаги по-високи дози е по-добре. Всъщност понякога повече може да бъде опасно. Тъй като витаминните и минералните добавки се отпускат без рецепта някои хора приемат, че са безопасни при всяка доза.

Големите дози от някои витамини обаче могат да попречат на фино настроените системи на организма. Според Американското общество за борба с рака:

Твърде много витамин С може да попречи на способността на организма да абсорбира микроелемента мед, който е необходим на тялото.

Твърде много фосфор може да инхибира усвояването на калций от организма.

Тялото не може да елиминира високи дози витамини А, D и К и те могат да достигнат токсични нива когато се приемат твърде много.

Твърде много витамин С или калций може да причини диария и стомашни болки.

Приемът на твърде много витамин D за дълги периоди може да доведе до натрупване на калций в организма, което се нарича хиперкалциемия. Хиперкалциемията може да отслаби костите и да увреди сърцето и бъбреците.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА КАЛЦИЙ С ОТСТЪПКА ТУК!

2. Ако на етикета пише "естествен" добавката трябва да е безопасна. За съжаление терминът "естествен" няма отношение към безопасността или ефективността на добавката. Някои естествени растителни съединения имат освен лечебни и други свойства. Например корените на глухарчето действат слабително докато листата са диуретик. Също така важное разреждането, колко остава в крайния продукт? Може да е минимална следа или екстрактът да е силно концентриран.

3. Добре ли е да приемате добавки заедно с нормалните лекарства? Тъй като добавките не се нуждаят от рецепта и за много от тях се твърди, че са "естествени" има широко разпространено погрешно схващане, че те не могат да взаимодействат с предписаните лекарства. В действителност много от тези продукти съдържат активни съставки, които могат да попречат на други лекарства. Следователно добавките могат да засилят или намалят ефектите на някои лекарства.

Проучване от 2012 г. изследва лекарствени взаимодействия и противопоказания свързани с билки и хранителни добавки. Установява около 1491 различни взаимодействия между тях. По-специално добавките съдържащи магнезий, жълт кантарион, желязо, калций и гинко билоба са имали най-голям брой взаимодействия. Фактът, че по-голямата част от хората, които приемат билкови или хранителни добавки не обсъждат тази употреба със своите лекари може да комбинира потенциалните проблеми.

4. Витаминните и минералните добавки предпазват здравето на сърцето. Идеята, че приемането на витаминни и минерални добавки ще защити сърцато е успокояваща. Голямо проучване и анализ през 2018 г., не успява да намери значителна полза. Авторите заключават:

"Като цяло данните за популярните добавки (мултивитамини, витамин D, калций и витамин С) не показват постоянна полза за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, миокарден инфаркт или инсулт, нито е имало полза за всички причини смъртност в подкрепа на продължителното им използване. Въпреки, че откриват, че "само фолиевата киселина и витамините от група В с фолиева киселина, В6 и В12 намаляват инсулта" като цяло тези ефекти са малки.

5. Витамин С предотвратява настинка. Въпреки, че в този общоизвестен факт има доза истина, доказателствата, че витамин С може да предотврати настинка са недостатъчни. В преглед на Cochrane от 2013 г. целта на авторите е била да разберат дали витамин С намалява честотата, продължителността или тежестта на обикновената настинка когато се използва или като непрекъсната редовна добавка всеки ден или като терапия при появата на симптоми на настинка.

Установили са, че добавките с витамин С не предотвратяват настинката. Но стигат до заключението, че намалява тежестта на симптомите и продължителността на настинката и че може да бъде полезно за хора, изложени на кратки периоди на тежки физически упражнения като маратонци.

6. Витамин D предпазва от рак. Учените са извършили голям брой проучвания, за да изследват дали витамин D може да помогне за намаляване или при лечение на рак. Въпреки многото изследвания публикация обявява, че все още няма "консенсус относно това дали витамин D има благоприятен противораков ефект. През 2018 г. проучване, в което участват 25 871 участници разследва добавки с витамин D и риск от рак. Изследователите установяват, че допълването с витамин D не води до по-ниска честота на инвазивен рак.

7. Пробиотиците и пребиотиците лекуват всичко. През последните години се появи голям набор от продукти, за които се твърди, че подобряват здравето на червата и безброй други проблеми. Всички сме свидетели на голямото предлагане на пробиотиците и пребиотиците.

Пробиотиците са храни или добавки, които съдържат микроорганизми, докато пребиотиците са храни или добавки, които съдържат съединения предназначени да насърчават чревните бактерии. Няма съмнение, че чревните бактерии са жизненоважни за доброто здраве. Науката за микробиома е все още сравнително млада, но вече има отношение към състояния като хипертония, диабет и депресия. Въпреки, че все още има големи пропуски в разбирането на връзката между микробиома и здравето, едно е ясно, тя е изключително сложна.

Учените установяват, че пробиотиците могат да помогнат при няколко здравословни проблема включително намаляване на диарията свързано с приема на някои антибиотици и облекчаване на някои симптоми на синдром на раздразненото черво (СДРЧ). Въпреки това извън няколко специфични състояния има малко доказателства за това колко полезни са пробиотиците или пребиотиците, но учените провеждат повече изследвания.

В момента маркетингът е този, който движи продажбата на пробиотици и пребиотици използвайки термини като "здраве на червата" и "здраве на храносмилането". Според Националния център за допълнително и интегративно здраве (NCCIH): В повечето случаи все още не знаем кои пробиотици са полезни и кои не. Също така не знаем колко от пробиотиците хората би трябвало да приемат или кой би имал най-голяма полза. Изследователите все още работят за намиране на отговорите на тези въпроси.

8. Антиоксидантите удължават живота. Окислението е химическа реакция, която се случва като част от много процеси в човешкото тяло. Произвежда свободни радикали, които са силно химически реактивни и могат да увредят клетките. Антиоксидантите са съединения, които предотвратяват окисляването и включват:

  • витамин С
  • витамин Е
  • селен
  • каротеноиди като бета каротин

Като цяло плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти. Тъй като тези храни са важни за доброто здраве изглежда безопасно предположение, че антиоксидантите може да са една от причините, поради които са толкова полезни за нас.

Това обаче не е непременно така, както NCCIH обяснява:"Изследванията показват, че хората, които ядат повече зеленчуци и плодове имат по-малък риск от няколко заболявания обаче не е ясно дали тези резултати са свързани с количеството антиоксиданти в зеленчуците и плодовете, с други компоненти на тези храни, с други фактори в диетата на хората или с други избори в начина на живот.

NCCIH също отбелязва, че големи проучвания са изследвали дали антиоксидантните добавки могат да помогнат за предотвратяване на хронични заболявания, включително рак, сърдечно-съдови заболявания и катаракта, но че в повечето случаи антиоксидантите не намаляват риска от развитие на тези заболявания.

Освен, че здравословната диета звучи правдоподобно, че приемането на антиоксидантни добавки може да намали допълнително окисляването и по този начин да намали риска от заболявания и смърт. Както при повечето неща в медицинската наука истината е малко по-сложна.

Има някои доказателства, че приемането на антиоксидантни добавки може да намали продължителността на живота. За да разследва този въпрос Cochrane прави изследване. Те обединяват резултатите от 78 клинични проучвания включващи общо 296 707 участници. Като цяло екипът на Cochrane заключава, че "настоящите доказателства не подкрепят употребата на антиоксидантни добавки сред общата популация или при пациенти с различни заболявания."

Витамините, минералите и антиоксидантите са жизненоважни за доброто здраве. Като цяло обаче разнообразната храна и здравословна диета ще осигури адекватните им нива. Освен витамин D и фолиева киселина за възрастни ползите от добавките изглежда са минимални в най-добрия случай.

Всеки, който планира да приема добавки, но вече има съществуващо състояние трябва първо да говори със своя лекар.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Изследване на Витамин D и Витамин В12, за 36 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Изследване на Витамин D и Витамин В12, за 36 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

373 закупени
-32%
53,00 лв.
36,00 лв.
Пакет АНЕМИЯ от Лаборатории "Кандиларов"

Пакет АНЕМИЯ от Лаборатории "Кандиларов"

Важи за: София, Варна, Пловдив, Търговище

196 закупени
-31%
108,80 лв.
75,00 лв.
Изследване на Витамин D за 23.70 лв. от МДЛ "Мед-Диа"

Изследване на Витамин D за 23.70 лв. от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Пазарджик

128 закупени
-21%
30,00 лв.
23,70 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се