Omed.bg

3D и 4D ултразвук при бременност!

 
3D и 4D ултразвук при бременност!

3D ултразвука показва снимки на бебето в три измерения. 4D сканирането показва движещи се 3D снимки на бебето.

Естествено е всяка бъдеща майка да бъде наистина развълнувана, когато за пръв път види своето бъдещо бебе. Някои майки намират стандартната 2D ехография за разочароваща, защото всичко, което виждат е сиви, размазани контури. Това е така, защото сканирането вижда точно през бебето, така че снимките показват вътрешните му органи.

С 3D и 4D сканирането, виждате кожата на бебето, а не вътрешностите му. Може да видите формата на устата и носа на бебето, или да бъдете в състояние да видите дори и прозяване.

3D и 4D сканирането се считат за по-безопасни, отколкото 2D сканирането, защото изображенията са съставени от части от двуизмерни изображения, превърнати в една картина.

3D и 4D сканирането могат да предоставят повече информация за известна аномалия на плода, тъй като тези сканирания могат да покажат повече детайли от различни ъгли, те могат да помогнат при диагностицирането на заешка устна например. Това може да помогне на лекарите да планират реконструкция веднага след раждането.

3D сканирането може да бъде полезно, за да се разгледат сърцето и други вътрешни органи на бебето.  Но всяко изследване трябва да се извършва само от обучен професионалист, за кратък срок и на най-ниска интензивност,  до колкото е възможно това.

Най-доброто време за 3D или 4D сканиране е, когато сте между 26 седмица и 30 седмица на бременността. Преди 26 седмица бебето има много малко мазнини под кожата , така че костите на лицето ще прозират. За да видите лицето на бебето е важна много и позицията му. Не във всички случаи това е възможно. След 30-тата седмица главата на бебето може да отиде дълбоко в таза, така че да не можете да видите лицето му. Най-добрите снимки на бебето могат да се направят  ако плацентата е в предната част на матката и сте в 28-та седмица.

 

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

44820

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !