5 мита за месечния цикъл

2234
5 мита за месечния цикъл

Въпреки, че менструалният цикъл като биологичен процес нормално засяга жените съществуват много митове и погрешни схващания за менструацята. Периодите могат да продължат между 3 и 7 дни и обикновено се появяват на всеки 28 дни въпреки, че продължителността на месечния цикъл може да варира.

Някои култури по света все още оскверняват менструацията и смятат менструалната кръв за "мръсна" и "нечиста", а самата менструация за тема табу. Например въпреки, че сега тази практика е предимно незаконна някои общности все още имат така наречените менструална хижа или лунна хижа където жените по време на менструация прекарват дните си в пълна изолация. Това например е и причина за поредица от трагедии в Непал. Въпреки, че това е краен пример има много по - малки митове и погрешни схващания свързани с менструацията.

1. Секс по време на менструация

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Някои от най - разпространените митове относно менструацията са около секса по време на менструация, именно, че не може да се забременее по време на менструация. Може да настъпи бременност по време на менструация при секс без предпазни средства. Вярно е обаче, че при много жени менструацията е периодът в който те са най - малко плодовити. Това наистина зависи от продължителността на месечния цикъл при всяка жена.

Плодовитостта настъпва по време на етапа на овулация, който обикновено започва приблизително 12 до 16 дни преди началото на следващия период когато яйчниците произвеждат и отделят яйцеклетки. И докато при повечето жени менструалният цикъл продължава около 28 дни, други може да имат кратък месечен цикъл до 21 дни което също се отразява на овулацията.

Освен това сперматозоидите могат да живеят в гениталния тракт до 5 дни или според някои източници дори 7 дни. Следователно незащитен вагинален секс по време на менструация може да означава, че сперматозоидите могат да се задържат достатъчно дълго, за да съвпадат с овулацията и да оплодят яйцеклетката което води до бременност.

Освен това, ако правите секс по време на менструация без да използвате презерватив рискът от получаване на полово предавани инфекции (ППИ) включително ХИВ или гъбична инфекция се увеличава поради хормоналните промени които настъпват по това време. Може също в някои случаи да причини възпаление на главата на пениса, вид инфекция наречена "баланит".

И все пак докато вземете всички необходими предпазни мерки, за да избегнете нежелана бременност и предаване на ППИ няма причина да не се наслаждавате на секс по време на менструация. Напротив сексът може да помогне за облекчаване на спазмите и подобряване на настроението.

2. Не е безопасно да отлагате менструацията

Друго широко разпространено погрешно схващане е, че е опасно да използвате противозачатъчни хапчета, за да можете да пропуснете менструацията си за продължителен период. Неотдавнашните насоки на Националната здравна мрежа на жените показват, че е добре да се потиска менструацията чрез противозачатъчни хапчета и повечето гинеколози са съгласни, че този подход обикновено е безопасен. Някои жени дори твърдят, че периодите са ненужни и могат да създадат повече проблеми.

За много жени симптомите на менструация могат да бъдат тежки и да попречат на нормалното им функциониране и качеството на живот. Те могат да получат силно кървене, силна болка и други неприятни симптоми като мигрена и гадене.

При дисменорея (болезнени периоди) или определени състояния, които причиняват обезпокоителни симптоми като ендометриоза могат да решат в съгласие с лекарите си, че пропускането на няколко менструации или непрекъснатото пропускане на менструацията е най - добрият вариант за тяхното здраве и плодовитост.

3. Не трябва да се къпете по време на месечен цикъл

Някои смятат, че къпането или дори вземането на душ по време на менструация е опасно защото горещата вода стимулира кървенето което може да има лоши последици. Насладете се на банята без притеснения. Дори ще се почувствате по - добре.

Докато горещата вода може да стимулира притока на кръв всъщност може да помогне за облекчаване на менструалните спазми и облекчаване на мускулното напрежение. Кървенето не спира след пълно потапяне във вода. Налягането от водата във ваната обаче може временно да попречи на кръвта да изтича от вагината.

Най - вероятно отпускането във вана с мехурчета и усещането за по - чисто в резултат на това ще подобрят настроението Ви и ще помогнат да се справите със симптомите на менструацията малко по - добре.

реклама

Освен това е по - добре и по - здравословно да се използват вода, мек и без аромат сапун за почистване отколкото кърпички или други продукти. Това е така защото много продукти за интимна грижа могат да нарушат деликатния бактериален баланс в гениталната област, а този баланс улеснява овладяването на инфекциите.

Проучване установява "силна връзка" между използването на продукти за интимна грижа като гел дезинфектанти и вагинални почистващи препарати с повишен риск от инфекция.

Освен това горещата вана може да донесе множество други ползи за здравето.

4. Периоди на синхронизиране

Един повсеместен въпрос свързан с месечния цикъл е дали наистина се синхронизира. Например, ако две или повече жени прекарват достатъчно време заедно като съквартирантки дали ще имат месечен цикъл по едно и също време. Това се дължи на алфа-женски освобождаващи хормони, които влияят на менструалния цикъл на други жени живеещи на едно място.

Проучвания подчертават множество недостатъци и модифициращи фактори които първоначалните изследователи не са отчитали. Те също така отбелязват "липса на емпирични доказателства за синхрон в горните проучвания както на западните, така и на незападните популации". Последвалите проучвания не са успяли да повторят констатациите от първоначалното изследване убедително. Изследователите са все по - склонни да вярват, че представата не е нищо друго освен траен мит като всеки синхрон е чисто случаен.

5. Митове за тампоните

Някои от най - постоянните погрешни схващания се отнасят до използването на тампони за абсорбиране на менструална кръв. Тъй като трябва да се постави тампон във влагалището някои жени може да се притесняват, че това може да причини някаква вреда.

Поставянето на тампон във влагалището няма да нарани химена. Едно от основните притеснения е, че поставянето на тампон може да нарани химена който както се смята в народната погрешна представа, е "белег на девствеността".

В действителност хименът е разтеглива мембрана която облицова отвора на влагалището и обикновено не покрива вагиналния отвор. Ако това беше така хименът би блокирал менструалната кръв и други видове секрети от тялото. Това би било опасно и щеше да изисква хирургическа намеса за коригиране.

Тъй като хименът е разтеглив поставянето на обект малък като тампон няма да попречи. И тъй като по време на менструация кръвта смазва вагината поставянето на тампон не би трябвало да е неудобно, ако е направено правилно.

Ако все още Ви е неудобно опитайте да използвате лубрикант, който да помогне за вмъкване на тампона. Винаги трябва да сменят редовно тампоните както се препоръчва на всеки 4-8 часа. От съществено значение е да се сменят редовно. В противен случай натрупаната кръв, тъкани и бактерии могат да причинят синдром на токсичен шок.

Втори мит с който се сблъскват много за първи път потребители на тампони, е, че тампон може да се загуби във влагалището. Това просто не е вярно, защото тампонът няма къде да отиде. Шийката на матката е в горната част на влагалището и отворът й е твърде малък, за да може да проникне тампон. Тампоните имат конци които подпомагат отстраняването. Така че, ако тампонът наистина се покачи донякъде винаги можете лесно да потърсите връвта и внимателно да издърпате тампона.

Ако някога се сблъскате с информация за която не сте сигурни или която Ви е притеснителна, говорете с медицинска сестра или лекар, които ще могат да я проверят. Митовете и заблудите нямат място в здравеопазването.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се