Извънменструално вагинално кървене – какви са причините?

118765
Извънменструално вагинално кървене – какви са причините?

Вагиналното кървене (извън периодите на менструация) е често срещан проблем при много жени. Възможно е да се касае за абсолютно безобидно и временно състояние, но може причината за кървенето да бъде сериозна и налагаща навременно лечение. Обикновено вагиналното кървене извън менструацията се проявява с по-оскъдно кръвотечение или зацапване (spotting).

Вагиналното кръвотечение би следвало да се счита за патологично в следните ситуации:

Кои са най-често срещаните причини за вагинално кръвотечение?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • Ниски нива на прогестерон. Този хормон се нарича още пазител на бременността. Нормално неговите нива започват да се повишават през втората половина от месечния цикъл. Прогестеронът води до промени в маточната лигавица и я подготвя за оплодената яйцеклетка. Това означава, че благодарение на него настъпва и се задържа бременността. Дефицитните нива на прогестерон може да бъдат причина за извънменструални кръвотечения. Лечението се провежда с хормонални препарати, които възстановяват дефицита.
  • Заболявания и патологични състояния, свързани с бременността. По време на бременност нормално не би трябвало да има кървене. Всяко едно вагинално кървене в този период би трябвало да бъде причина за посещение при акушер-гинеколог, за да бъде установена причината. Възможно е да не се касае за сериозен проблем, но въпреки това задължително трябва да бъдат направени нужните прегледи и изследвания. Кървенето след скоро настъпила бременност може да бъде в резултат на аборт или ектопична бременност. При напреднала бременност причина може да бъде плацента превия (предлежаща плацента).
  • Синдром на поликистозни яйчници (СПЯ). Често срещан хормонален дисбаланс, при който яйчниците отделят по-високи нива мъжки полови хормони (хиперандрогенизъм). При СПЯ може да има нарушения в менструацията (да е нередовна, да липсва или да е оскъдна); може да се наблюдават извънменструални кръвотечения; окосмяване по лицето, гърдите, корема; акне. Синдромът на поликистозни яйчници е честа причина за трудно забременяване.
  • Контрацептиви. Понякога медикаментите с цел контрацепция може да предизвикат незначително вагинално кръвотечение около овулацията. Ако такова се появи е нужно да се консултирате с лекуващия лекар.
  • Инфекции и възпаления. Инфекциозните заболявания на женската репродуктивна система, както и тазово възпалителната болест може да бъдат причина за кървене. Инфекциите на влагалището, на маточната шийка, на матката, маточните тръби и яйчниците може да предизвикат абнормни кръвотечения. Освен това съпътстващи симптоми са парене и дискомфорт в областта на гениталиите, промени в цвета и консистенцията на вагиналния флуор.
  • Силен стрес. Той може да бъде причина за хормонален дисбаланс и от там за нарушения в менструалния цикъл и абнормно кървене.
  • Хронични заболявания. Най-често ендокринните заболявания се свързват с нарушения в менструацията и вагинално кървене. Пример за такива заболявания са повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм), захарен диабет.
  • Доброкачествени и злокачествени образувания на репродуктивната система. Туморите с доброкачествен и злокачествен произход може да засегнат яйчници, фалопиеви тръби, матка, маточна шийка, влагалище и причиняват вагинално кървене извън периодите на менструация (ако има такава). Ехографията е задължително изследване при появата на абнормно кървене, защото понякога то се дължи на органични причини.

Вагиналното кървене извън периодите на менструация не бива да бъде причина за сериозно притеснение, докато не установите причината. Посещението при лекар е задължително, за да може да се започне навременно лечение.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се