Извънматочна бременност – причини, симптоми, рискове. Как да я разпознаем?

16226
Извънматочна бременност – причини, симптоми, рискове. Как да я разпознаем?

Извънматочна или ектопична бременност представлява имплантиране на оплодена яйцеклетка извън маточната кухина. Честотата на този тип бременност се увеличава с годините.

Кои са основните причини, които могат да доведат до развитието на извънматочна бременност?

Причините за развитието й най-често са свързани със структурни промени в маточните тръби. Пример за това са прекарани възпалителни заболявания (салпингит), които са довели до фиброзни промени и стесняване на тръбата, което възпрепятства нормалното придвижване на яйцеклетката към маточната лигавица. Това е патогенетичният механизъм, по който възниква ектопичната бременност - невъзможност на клетката да се придвижи в тръбите и да достигне до матката. Много честа причина за ектопична бременност е инфекцията с хламидии, която като последствие има сериозни фиброзни и склеротични промени. По този начин може да стигне дори до стерилитет. Оперативни интервенции в малкия таз могат да са причина за сраствания, които ако обхванат маточните тръби, биха попречили отново движението на яйцеклетката. Тумори и кисти също са причина за извънматочна бременност. Възможно е някои медикаменти да имат отношение към ектопичната бременност. Това са гестагенни орални контрацептиви и лекарства, повишаващи фертилността. Хормонални нарушения, ендометриоза и други фактори (тютюнопушене) също може да бъдат предпоставка за неправилно протичане на бременността. Увеличен е риска при жени, които вече са прекарвали ектопична бременност.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Видовете ектопична бременност са:

  • Тубарна. Това е най-често срещаният тип. Приблизително 97% от случаите на извънматочна бременност е тубарна. Яйцеклетката се опложда, но не успява да премине към маточната кухина и остава в тръбите. Най-често ембриона започва да се развива в ампулата на тръбата (най-разширената част, където става и самото оплождане).
  • Овариална. Оплодената яйцеклетка попада в яйчника и започва да се развива в него. Честотата й сред извънматочните бременности е 2%.
  • Цервикална. Бременността започва да се развива в маточната шийка. Среща се под 1%.
  • Абдоминална. Яйцеклетката попада в коремната кухина. Много рядко се среща.

Какви са симптомите на ектопичната бременност и как да я разпознаем?

реклама

Обикновено протича с кафеникаво вагинално кръвотечение, като преди това е липсвала редовна менструация. Характерни са също така тъпи или коликообразни болки ниско долу в корема. Извънматочната бременност може да бъде спешно и животозастрашаващо състояние, когато при локализация в маточните тръби последва тяхното разкъсване. Заради нарастването на плода, недиагностицираната ектопична бременност и ограниченото пространство, маточните тръби може да се разкъсат. Това състояние е съпроводено със значително кръвотечение в коремната кухина и таза. Има опасност от загуба на голямо количество кръв и хеморагичен шок (ниско кръвно налягане, забавен пулс, нарушения в съзнанието).

Диагнозата се поставя от гинеколог на базата на анамнестични данни, тест за бременност и ехографски преглед.

Лечението е оперативно като се цели максимално съхраняване на тръбите, ако състоянието не е спешно. При разкъсване на маточните тръби се налага спешна оперативна намеса, за да се предотврати прекалена загуба на кръв от страна на майката.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се