Проблемно забременяване: Какви са причините за безплодие от страна на мъжа?

8274
Проблемно забременяване: Какви са причините за безплодие от страна на мъжа?

Безплодието е проблем, с който се сблъскват изключително много двойки. Освен трудност при създаването на детенце, безплодието си има своите емоционални и психически последствия. Когато пред мъжа и жената застане проблемът инфертилитет и невъзможността да осъществят най-желаната си мечта, е нужно установяване на причината. За инфертилитет може да говорим когато двойката в продължение на една година прави опити да създаде дете без да използва предпазни средства и те завършват с неуспех. При това положение е нужно да бъде потърсена причината. Възможните проблеми могат да бъдат свързани както с репродуктивното здраве на жената, така и на мъжа, а понякога и на двамата партньори едновременно. Ще представим основните причини за безплодие при мъжа. Добре е при невъзможност за настъпване на бременност мъжът да посети уролог и да бъде направена спермограма. Жената от своя страна е нужно да се консултира с гинеколога си. Има някои особености при развитието на мъжката полова система и сперматогенезата, върху които ще обърнем внимание.

40% от проблемите при забременяване са резултат от безплодие при мъжа по някоя от следните причини.

Крипторхизъм.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

По време на ембрионалното развитие тестисите се развиват в коремната кухина е преди раждането те се спускат в скротума. Крипторхизъм се нарича състоянието, при което тестисите остават в коремната кухина. За протичането на нормална сперматогенеза е нужна температура с 2.5 градуса по-ниска от телесната. Затова ако тестисите останат в коремната кухина, не може да протече правилна сперматогенеза.

Възпалителни и инфекциозни заболявания.

реклама

Честите възпаления на органите на репродуктивната система могат да доведат до отслабване на мъжката оплодителна способност. Гонореята е също инфекциозно заболяване, което е потенциален причинител на безплодие. Една значително по-опасна инфекция е заушката или т.нар вирусен паротит. Той протича с доброкачествено възпаление на околоушните жлези и обща интоксикация. Понякога могат да бъдат засегнати тестисите и за развива орхит, който може да доведе до безплодие.

Варикоцеле.

Това представлява наличието на разширени вени на тестиса и семенната връв. Наличието им води до нарушаване в оплодителната способност, а в най-лошия случай и до липсваща такава. Разширените венозни съдове смущават нормалното протичане на сперматогенезата, тъй като са причина за локално повишаване на телесната температура и понижено количество кислород - наблюдава се тъканна хипоксия.

Хормонални проблеми.

Макар и рядко, при мъжете също може да настъпи хормонален дисбаланс, който да доведе до безплодие. Пониженото отделяне на гонадотропни хормони съответно ще е свързано с намалена стимулация на тестисите. Тези хормони се отделят от предния дял на хипофизата и са фоликулостимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH) и пролактин.

Антиспермални антитела.

Сперматозоидите са защитени от имунната система чрез кръвно-тестисна бариера и никога не са имали контакт с нея. При среща, имунната система ще започне да образува антитела срещу сперматозоидите, защото ще ги разпознае като "чужди" антигени. Много често антиспермални антитела се образува след хирургическа интервенция на половата система. Тези антитела повлияват мотилитета на сперматозоидите и те не могат да се придвижат по женските полови пътища, за да достигнат яйцеклетката. От друга страна те нарушават оплодителната способност на сперматозоида.

Вредни навици и психо-емоционален стрес.

Тютюнопушенето с години и хроничната употреба на алкохол намаляват мъжката оплодителна способност. Стресът също може да смути либидото, ерекцията, както и нормалното протичане на сперматогенезата.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!



реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се