Късна бременност – какви рискове крие?

30518
Късна бременност – какви рискове крие?

За късна бременност се смята тази, която протича след 35 годишна възраст. Все повече и повече са жените, които забременяват след тази възраст, а и дори и по -късно. Причините за това са не малко, а именно - кариерно развитие, здравословни проблеми, избор на партньор, трудно забременяване и т.н. Вече не властва разбирането, че жената когато премине 20 трябва да се омъжи и да роди дете.
Късната бременности, разбира се, крие много рискове, както за майката, така и за бебето, но си има и своите предимства. Една жена на 35 г. определено е доста по-зряла интелектуално, емоционално и духовно и е по-подготвена да отгледа и възпита щастливо и здраво детенце.
Медицината предлага достатъчно изследвания, с които да се следи бременността и здравословното състояние за майката и бебето. И все пак има недостатъци, които съществуват като последствия от по-напредналата възраст на родителите, за които трябва да споменем. Добре е родители, които искат да имат детенце след определена възраст да се информират относно рисковете, за да увеличат шанса да ги избегнат.

Генетичните аномалии.

Първо ще разгледаме най-често срещания проблем при късната бременност, а именно - генетичните аномалии. С напредването на възрастта се увеличава все повече и повече вероятността от грешки при деленето на клетките. Ето я и причината за по-честата поява на генетични дефекти. Най-честата генетична аномалия, която застрашава късната бременност е тризомия 21 или синдромът на Даун. При нормална бременност около 20-25 години честотата е 1:1500, а при жени над 35 честотата е 1:50! Научно доказана е зависимостта между синдромът на Даун и напредналата възраст на майката. За щастие съществуват медицински изследвания, които още в ранните етапи на бременността могат да докажат или изключат генетичен дефект. Изследванията биват кръвни, биват и инвазивни, които крият минимален риск от усложнения на бременността (амниоцентеза и хорионбиопсия).

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Заболявания при майката.

реклама

Хипертония.Прееклампсия. Това е най-честото заболяване при бременни. Честотата се увеличава с напредването на възрастта. Трябва да отграничим хроничната хипертония от гестационната такава (прееклампсия или еклампсия). Хроничната хипертония се лекува и поддържа с малък брой антихипертензивни медикаменти, които са позволени по време на бременност.
Прееклампсията е доста сериозно заболяване, което се появява обикновено след 20 гестационна седмица. Може макар и рядко да се наблюдава и седмица след раждането. Честотата е между 5 и 8 %. Характеризира се с високи нива на артериалното налягане, мозъчна симптоматика (оток, гърчове), протеинурия (наличието на протеин в урината - над 300мг за 24 часа), отоци. Преекламсията застрашава здравето както на майката, така и на плода. А еклампсията е крайния и най-тежък стадий на състоянието. Рисковете са от полиорганна недостатъчност при майката и детето, преждевременно раждане, нарушение в развитието на плода.
Диабет. Редица метаболитни промени настъпват в организма на жената по време на бременност. Гестационният диабет диагностициран по време на бременност е все по-често усложнение по няколко причини. В началото на бременността глюкозният толеранс на организма е нормален дори повишен. Но с напредването на бременността се развива известна инсулинова резистентност. Освен това се повишава отделянето на контраинсуларни хормони, които допълнително влошават състоянието. Това са глюкагон, пролактин, катехоламини, които противодействат на инсулина, а именно благодарение на него глюкозата навлиза в клетките. Плацентата също продуцира хормон, който разгражда инсулина - инсулиназа. След раждането при много жени се нормализират стойностите на кръвната захар, но остават със завишен риск от развитие на диабет тип 2. При много от тях присъства фамилна анамнеза за диабетици в семейството.

Преждевременно раждане и аборт.

Много бременности завършват със спонтанни аборти и причината за това са генетични дефекти, често несъвместими с живота. С напредналата възраст са увеличени тези рискове, поради по-голямата вероятност от грешки при деленето. Преждевременното раждане се среща сравнително по-често при жени над 40 годишна възраст.

След решение на двамата родители над 35г. за създаване на детенце е нужна консултация с акушер-гинеколог, за да се запознаят с евентуалните рискове. Медицината предлага редица успешни методи за профилактиране и откриване на възможните усложнения, което прави възможно отглеждане и на здраво детенце в по-късна възраст.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се