Съвети за бъдещите татковци – как може да помогнем по време на раждането?

5613
Съвети за бъдещите татковци – как може да помогнем по време на раждането?

Раждането на бебчето е може би вторият най-вълнуващ момент след научаването на новината за бременността. Вълнуващ, но и не малко стресиращ и болезнен. Това е един от най-важните моменти в живота на жената и такъв, който със сигурност ще помни вечно. Затова, мили татковци, по време на раждането вашето място е точно до вашата жена. Тогава тя има най-много нужда от вашата подкрепа, присъствие и успокоение. Ако разбира се не се чувствате комфортно от болничната обстановка и медицинските процедури, предупредете вашата жена за това. Все пак е по- добре лекарите да обгрижват нея, а не вас.

Как можете да помогнете на бъдещата майка на децата ви? Ето и няколко съвета от нас:

Подгответе се да бъдете нейната опора.
В този момент нито за миг не бива да показвате страх, несигурност или притеснение, защото ще го предадете допълнително на съпругата ви. Тя е достатъчно уплашена и притеснена, за да получава още и от вас. Това, от което тя има нужда по време на раждането е вашата увереност, че всичко ще бъде наред.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Не задавайте излишни въпроси.
Няма нужда да я питате, дали я боли или дали се чувства добре. Гарантираме ви, че много я боли и че никак не се чувства добре. Вместо това използвайте думите си, за да внесете спокойствие и сила в нея. Не спирайте да и повтаряте,че сте до нея, държейки я за ръка.

Помогнете и да се движи или да си намери комфортна позиция.
В началото по време на контракциите жената ще бъде много неспокойна и ще иска или да се разхожда или ще търси удобна позиция в леглото. Може да и помагате да намери такава или да я придържате докато се разхожда из стаята, за да облекчава болките.

Опитайте се да и помагате в дишането.
Много често от болките и контракциите тя ще губи темпа на дишане. Може да я следите и да и напомняте да диша дълбоко. Когато и е много трудно, опитайте да дишате заедно с нея.

Припомняйте и, че скоро всичко свършва.
Не спирайте да и повтаряте, че скоро бебчето ще бъде на бял свят и болките ще спрат. Успокоявайте я, че процесът върви към своя край. Това ще и даде енергия и последни сили.

Помогнете и да задържи детенцето.
След раждането на бебчето, лекарите ще го сложат на гърдите и. Жена ви може да бъде безкрайно изтощена и да има нужда от помощ. Помогнете и да задържи бебчето в прегръдките си, защото колкото и да е изтормозена, със сигурност иска да гушне току-що роденото ви детенце.

Направете си първата голяма семейна прегръдка.
Прегърнете вашето детенце и вашата жена. Този момент ще помните цял живот. Първата прегръдка в пълен състав.

Погрижете се за тях.
През следващите няколко дни, жена ви ще се нуждае от грижа и помощ докато се възстанови от раждането. Движенията ще и бъдат трудни, затова бъдете в близост.

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се