Как се отразява на една двойка трудното забременяване?

3634
Как се отразява на една двойка трудното забременяване?

Милиони щастливи родители по света изпитват трудности да заченат деца. Ново изследване разглежда как това се отразява на влюбените двойки.

Проучването е проведено от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. То разкрива, че много двойки не могат да забременеят в продължение на години и въпреки това не търсят помощ.

Бяхме изненадани, че почти половината от хората в нашето изследване, които са имали проблеми със зачеването, не са потърсили медицинска помощ, заявява водещият изследовател на проучването Джесика Датта, лектор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

Един от най-важни изводи от нашето проучване е, че има съществена разликата в образованието и професията на хората, които търсят помощ за безплодие и тези, които не го направят", допълва специалистът. За изследването, публикувано в списание Human Reproduction, изследователите разпитали 15 162 мъже и жени на възраст между 16 и 74 г. целта е било да се разбере колко от тези хора са опитвали да имат дете и са имали проблеми като безплодие и дали те са потърсили медицинска помощ, за да имат дете.

Данните показали, че 42,7% от жените и 46,8% от мъжете не търсят помощ за проблеми, свързани с безплодие, когато се опитват да забременеят. Според проучването един в осем жени и един на всеки десети мъж са имали проблеми със зачеването. Тези, които са най-склонни да се борят с проблемното забременяване, са жени на възраст между 35 и 44 години, и мъже на възраст между 35 и 54 години.

Освен това се оказва, че тези, които имали проблеми с безплодието са по-често хората, които са женени или живеят заедно. Интересното е, че въпреки проблемите със забременяването, тези мъже и жени имат висше образование и по-добри професии и са с по-висок социално-икономически статус.

От друга страна липсата на дете може да убие връзката в една двойка, категорични са учените. Започва да се появяват симптоми като изпадане в шокови ситуации, изтръпване, гняв и чувство на вина.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се