През какви етапи преминава нормалното раждане? Вижте основните моменти тук!

58015
През какви етапи преминава нормалното раждане? Вижте основните моменти тук!

Раждането е моментът, който помни и очаква всяка една жена, дали със страх, дали с радост. Можем да разделим нормалното раждане на бебето на три етапа. Продължителността на трите общо зависи от това, дали това е първо или поредно раждане. При жени, които раждат за пръв път, трите етапа продължават около 20 часа, а при вече раждали - около 8-10 часа.

Първи етап - разширяване на маточната шийка.

През тази фаза се разширява маточната шийка, за да може плодът да премине през родовия канал. Необходимо е разширението да стане поне 10 см.
Първоначално маточната шийка започва да омеква, да изтънява. Контракциите и родилните болки зачестяват и стават малко по-силни. Чрез движения и топли вани може да облекчавате тези болки, защото те не са същинските болки, заради които трябва да постъпите в болница.
След това контракциите зачестяват на 3-4 минути и се засилват значително. Вече е моментът за родилния дом. Освен това продължителността на контракциите става близо 60 секунди. В края на този етап разширението или разкритието на шийката е 10 см. Сега е моментът, в който започва прилагането на болкоуспокояващи, дихателни техники или ако сте пожелали - поставянето на епидурална упойка. Може да продължавате да сменяте позицията на тялото си или да се разхождате, за да се чувствате максимално облекчени.
Края на тази фаза е най-болезнената част. Маточната шийка е максимално разкрита вече, а контракциите са през 1-2 минути. Може да усещате гадене, позиви за повръщане и втрисане. Родилните болки тук вече са доста силни. Ако има поставена епидурална упойка, ще усещате много силен натиск в областта на таза. След като шийката вече е достатъчно разширена, за да поеме главата на бебето, започва избутването му.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Втори етап - избутване на плода.

реклама

За тази фаза е нужно вашето съдействие, тъй като ще трябва да изпълнявате напъни по указание на акушер-гинеколога. Родилните болки ще са доста по продължителни. Избутването на плода може да продължи от минути до 2-3 часа. Когато лекарят даде указание, трябва да поемете дълбоко въздух и с всички сили да напънете. С всяко ваше усилие детето слиза все по-надолу в таза, докато излезе цялото. Акушерките и гинекологът може да натискат корема ви, за да улеснят процеса. Когато започне да се подава главата, ще започне разтягане на тъканите на входа на влагалището. С цел да не се разкъсат, гинекологът може с ваше съгласие да ви направи епизиотомия (разрязване на тъканите между влагалището и ануса). Зарастването е по-лесно след оперативно разрязване, отколкото след разкъсване.
Първоначално ще се покаже главата на детето, след това ще се завърти на една страна и лекарите ще издърпат цялото му тяло навън. Облекчението, което ще усетите не неописуемо. Лекарите ще насочат за момент внимание към бебето и ще му почистят въздухоносните пътища, за може да поеме първата си глътка въздух. Радостта от първия плач и от топлината на бебчето върху гърдите ви ще потушат болезнените усещания.

Трети етап - изхвърляне на плацентата.

След раждането на бебето, контракциите продължават, но са много по-слаби. Тяхната цел е да се отлепи и изхвърли плацентата, както и околоплодният мехур от матката. Следва оглеждане на плацентата за нейната цялост.

Възстановяването след нормално раждане е няколко дни, а през това време непрекъснато може да се наслаждавате на новия член на семейството.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се