Инфекция с хламидия – водеща причина за безплодие! Вижте симптомите и лечението!

14764
Инфекция с хламидия – водеща причина за безплодие! Вижте симптомите и лечението!

Какво представлява Chlamydia trachomatis?

Chlamydia trachomatis е вътреклетъчен микроорганизъм, който е на границата между бактериите и вирусите. Живее вътре в клетките като вирус, но има структура подобна на бактериите. Хламидийната инфекция засяга както жени, така и мъже. За съжаление 50-70% от случаите протичат безсимптомно и това кара пациентите да потърсят лекарска помощ прекалено късно. Chlamydia trachomatis причинява инфекции на половата система или на конюнктивата (трахома).

Как се предава инфекцията?

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Предава се само и единствено по полов път, независимо дали контактът е вагинален или анален. Презервативът може да предпази до известна степен от предаване на инфекцията. Очите също могат да се заразят чрез контакт с инфектирани секрети.

Какви са симптомите?

Както вече споменахме, голям процент от заболелите нямат клинична симптоматика. При жените Chlamydia trachomatis атакува лигавицата на маточната шийка (ендоцервицит), фалопиевите тръби (салпингит), уретрата (уретрит). Може да се наблюдава слузесто или слузно-гнойно вагинално течение. Друг важен симптом дизуричните смушения като парене и болка, често уриниране. Някои жени се оплакват от болки ниско долу в корема, висока температура. При мъжете Chlamydia trachomatis засяга уретрата. Наблюдава се изтичане на прозрачен или белезникав секрет от уретрата обикновено сутрин. Може да има отново парене и болка при уриниране, както и чести позиви. Сърбеж и парене има около входа на уретрата на главичката на пениса.

Как се поставя диагнозата?

При някой от следните симптоми задължително двойката трябва да посети съответно гинеколог и уролог. Диагнозата се поставя от специалист на базата на проведени изследвания и клиничната картина. За доказване на инфекция с Chlamydia trachomatis се взема цервикален, вагинален, уретрален или простатен секрет за микробиологично изследване. Друг абсолютно надежден метод е изследване на серумни нива на антитела срещу Chlamydia trachomatis.

Защо трябва да се пазим и лекуваме от инфекция с Chlamydia trachomatis?

Това е една от най-честите причини за вторичен стерилитет, поради дълго безсимптомното протичане на възпалителната инфекция и поради влиянието на микроорганизма върху репродуктивните органи. Chlamydia trachomatis е водеща причина за тазово-възпалителна болест при жените.

Как се лекува инфекцията сChlamydia trachomatis?

Лечението на хламидийната инфекция е продължително. Задължително трябва да се лекуват и двамата партньори независимо от това, ако един от тях няма симптоми. В противен случай ще се получи порочен кръг и след излекуване на единия ще има повторна зараза. Прилага се антибиотично лечение с медикаменти, към които е чувствителна Chlamydia trachomatis. Освен това е препоръчително да се включат имуностимулиращи средства, както и да се обърне внимание на диетата.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се