Какво представляват кондиломите? Какви могат да са последиците от инфекция с HPV (човешки папиломен вирус)?

14497
Какво представляват кондиломите? Какви могат да са последиците от инфекция с HPV (човешки папиломен вирус)?

Кондиломите или гениталните брадавици са най-често срещаното полово предавано заболяване. Причината за тях е инфекция с човешки папиломен вирус. Кондиломите представляват абсолютно доброкачествени образувания, които се развиват по гениталната лигавица и изглеждат като надигания или неравности. Повърхността им е неравна и буквално на външен вид наподобяват "главички на карфиол". Инфекцията с HPV се предава само и единствено по полов път, като видът на контакта няма значение - вагинален, анален, орален.

При кого се развиват кондиломи?

Мъжете и жените са еднакво засегнати от заболяването. А появата на генитални брадавици не е задължителна след заразяване с човешки папиломен вирус. Развитието им зависи от имунната система. Ако тя е силна, много заразени хора могат да се самоизчистят от вируса. Ако тя е по-слаба, се развиват кондиломи. Не е задължително веднага след контакт със заразен човек да се появят. При добри защитни сили се получава носителство на инфекцията с месеци или години без клинични белези. При спад на имунитета, има условия вече за появата им. При носителство няма как да се разбере, че човекът е болен и той може да зарази своите партньори. Съвсем логично е, че по-големият брой сексуални партньори увеличават риска от заразяване с HPV.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са типовете HPV?

HPV са над 40 типа и се разделят на три групи в зависимост от онкогенния си потенциал.

  • Високорискови типове са: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68. Те се свързват с развитието на злокачествени процеси - рак на маточната шийка, рак на пениса.
  • Среднорискови типове са: 53, 73, 81, 82.
  • Нискорискови типове са: 6, 11, 42, 43, 44, 40, 61, 54, 55, 70, 57, 71, 72, 84, 26. Тези две група са причината за появата на доброкачествени генитални брадавици.

Важно! За появата на карцином са необходими редица промени, които се случват в продължение на няколко години. Затова редовните профилактични прегледи при гинеколог, както и ежегодните цитонамазки могат сигурно да ви предпазят от сериозните последствия на инфекцията с HPV.

реклама

Може ли да се предпазим?

Изключително много млади хора, а и не само, боледуват и са носители на инфекцията. За съжаление няма предпазно средство, което да ограничи разпространението на инфекция с човешки папиломен вирус. Редовните прегледи при гинеколог са задължителни, особено ако забележите образувания по гениталната лигавица. Ако те вече са се появили ще бъдат забелязани от специалиста. При съмнения за контакт с партньор, който е заразен с HPV е препоръчително провеждането на контролни изследвания.

Има ли лечение?

Да, има. Кондиломите могат да бъдат отстранени чрез различни хирургични методи, както и да бъдат локално третирани с лекарствени препарати. Перорално могат да бъдат приемани антивирусни и имуностимулиращи средства, за да може да се активира имунната система и да се изчисти организма.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се