Нискорискови HPV

6006
Нискорискови HPV

Нискорисковия HPV Човешкият Папиломен Вирус/ HPV/ е един от най-широко разпространените вируси в света. Под названието НРV се обединяват над 100 типа вируси, които се развиват най-вече в кожата и лигавиците. Типовете HPV, които причиняват рак на маточната шийка, се наричат високорискови. Видовете свързани с доброкачествени цервикални клетъчни промени и / или генитални кондиломи,се наричат нискорискови .

Гениталните кондиломи (брадавици) се причиняват от нискорисковите типове HPV 6 и 11. Те се предават по полов път , но разпространението на инфекцията може да стане и при кожен контакт .Засягат както мъже, така и жени, като най-висока е честотата при младите хора във възрастта 15-25 години.
Инкубационният период (времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми) е средно 3 месеца.

Поради дългият си период на инкубация и факта, че в някои случаи при жените те могат да се развият във вътрешните полови органи, където не се виждат с просто око острите кондиломи се предават сравнително лесно при полов контакт.

реклама

Най-общо кондиломите представляват образувания наподобяващи брадавици. Те могат да бъдат дребни и гладки, или по-често имат неравна и дребно-зърниста повърхност , бледо- розови и множествени.

Кондиломите се разполагат около влагалището, във влагалището и в близост до ануса. При мъжете кондиломите се появяват най-често в основата на главичката на пениса. Обикновено са неболезнени, но водят до дискомфорт и влошават качеството на живот на засегнатите. Ако не се лекуват кондиломите могат да се разраснат и да достигнат гигантски размери.
Правилното диагностициране на острите кондиломи гарантира успешното лечение.

ДНК теста за HPV 6 и 11 тип има следните приложения:

  • потвърждаване на инфекция с HPV 6 и 11 тип
  • установяване на инфекция с HPV 6 и 11 тип при липса на клинична изява
  • за проследяване на ефекта от терапията

ДНК теста за HPV 6 и 11 позволява детекция на вируса в голямо разнообразие от биологични проби- цервикален и уретрален секрет, натривка от гланса, натривка от кожни лезии и др. Възможна е едновременна диагностика на нискорискови и високорискови HPV ( 6,11, 16, 18 тип) в една проба.

Автор: Лаборатория Лина Бургас


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

реклама

реклама

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се