Ревматоиден артрит - тестове и изследвания за диагностициране, проследяване и лечение

46857
Ревматоиден артрит - тестове и изследвания за диагностициране, проследяване и лечение

Д-р Борислава Паунова е завършила Медицински университет - гр.София, специалист е по вътрешни болести и ревматология в гр. Бургас.

- Какъв вид заболяване е ревматоидният артрит (РА) и възможно ли е в ранен стадий да наподобява друго заболяване?

- Ревматоидният артрит е хронично, възпалително, рецидивиращо автоимунно заболяване. Има 5 основни вида. Те са: възпалително-ставни, артроза и пороза (дегенеративни заболявания), заболявания на съединителната тъкан, остеопороза и мекотъканен ревматизъм. РА може да наподобява друго заболяване и да се сбърка с друго, ако пациентът не е потърсил специалист ревматолог, който няма как да не го разпознае.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

- При мъжете или жените най-често се среща ревматоидният артрит и коя възрастова група е засегната повече от това автоимунно заболяване?

- Всички артрити спадат към възпалителните ставни заболявания, като РА е с най-голям процент заболеваемост сред тях. Засяга преди всичко жените и се наблюдава най-често при навършилите 35 години. Среща се и при мъжете и децата, но по-рядко.

- Какво отключва ревматоидния артрит?

- За отключване на заболяването могат да се посочат много вируси и инфекции, дори и стресът, но не те са причина за ревматоидния артрит.

- Какво отличава РА от другите заболявания от този вид?

Това заболяване засяга малките стави (метакарпалните) и най-важното и отличителното, което наблюдаваме при него, е симетричност при засягането на ставите. Ревматоидният артрит е "симетричен”, докато реактивните и другите видове артрити са "асиметрични”. Целта на ревматолога е да спре възпалителния процес, защото с него започват и болките.

- До колко успешното лечение на РА зависи от ранното диагностициране?

-Много е важно заболяването да бъде детектирано в началната си фаза. Така пациентът ще получи максимално адекватно лечение, ако се е обърнал към специалист. Започвайки ранно лечение, ние, ревматолозите, предпазваме пациента от деструктивните процеси. В самото начало на заболяването възпалителният процес е около ставите, но след това се измества вътре в тях. И, след като ги засегне отвътре, РА започва да разяжда и променя хрущяла и костта. В този случай се касае за напреднал стадий на заболяването. Ревматоидният артрит притежава няколко стадия на развитие от каскадата на възпалението, в зависимост от тях се предписват различни лекарства и при потърсена медицинска помощ от специалиста ревматолог и адекватно лечение, ние фактически променяме процеса.

- Какви изследвания и лабораторни тестове се назначават за откриване на заболяването?

 • Най-елементарното, което може да се направи като изследване е кръвна картина с утайка. От особено значение за прилагане на правилно лечение са резултатите от лабораторния тест Ревматоиден фактор. РА се дели на сероположителен и сероотрицателен и този тест ни показва от кой вид страда пациентът.

Специално за детекцията на ревматоидния артрит е необходимо изследване на кръв с утайка, диагностика на урина, имунологична диагностика, биохимична диагностика, кръвосъсирване. Комплексът от изследвания включва:

 • Пълна кръвна картина
 • СУЕ
 • Фибриноген
 • AсАТ (GOT)
 • AлАТ (GPT)
 • C-реактивен протеин (CRP)
 • Ревматоиден фактор (RF)
 • Аnti - CCP
 • Ana - профил
 • Урина - общо химическо изследване и седимент

Източник: МДЛ ЛИНА Бургас


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се