Кой е най-честият причинител на гастрит и язва?Бактерията Хеликобактер пилори

8533
Кой е най-честият причинител на гастрит и язва?Бактерията Хеликобактер пилори

Бактерията хеликобактер пилори е основната причина за поява на хроничен гастрит и язва. Близо 90% от случаите на язва на дванадесетопръстника и над 80% от тези на стомаха са причинени от бактерията, обяснява вирусологът д-р Татяна.

По нейни думи през последните години са извършени епидемиологични проучвания, които потвърждават, че инфектирането с хеликобактер пилори повишава риска от рак на стомаха. Инфекцията в много случаи се развива безсимптомно. Когато е съпроводена от клинични прояви, при пациентите обикновено се наблюдават диспептични симптоми: дискомфорт в коремната област, коремни болки, повдигане, парене, регургитация, чувство на тежест след хранене. Симптомите на заболяването се появяват при 10-15% от тези, в чийто стомах се е настанил микробът обяснява д-р Николова отнай-голямата лаборатория за област Бургас - ЛИНА.

Основният източник на инфекцията са заразените с бактерията хора, а предаването става по орален, орално-фекален път и при повръщане. Обикновено бактерията се придобива в детството, още през първата година от живота, като по-често е предавана от майката на детето. Веднъж навлязъл в тялото, ако не се подложи на антибиотично лечение, този микроорганизъм остава в продължение на десетилетия, а в някои случаи и за цял живот.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Днес специалистите са установили, че с бактерията са заразени 50% от населението на Земята. За щастие по-големият процент от хората са преносители и не развиват заболявания. При изразени симптоми обаче е необходимо да се направят изследвания и да се пристъпи към лечение, за да не се стига до язва на стомаха или гастрит.

Има две категории диагностични методи - инвазивни и неинвазивни. Първите включват ендоскопия на горната част на храносмилателния тракт, при която се взимат малки частици от лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника (биопсия). Инвазивните методи предизвикват значителен дискомфорт на пациентите, поради което много от тях се отказват.

"Неинвазивните методи са много по-разпространени, по- лесно достъпни и по- евтини. Те включват дихателен тест с урея, откриване на антигена на H. pylori във фекалиите и серологични изследвания- антитела, образувани вследствие бактерията- H.pylori IgG и H.pylori IgА. Затова и лаборатория "ЛИНА” предлага пълния обем от тези изследвания”, обяснява д-р Татяна Николова.

Дихателният тест с урея е изследване, което се извършва на място в лабораторията. Това се случва чрез прием на веществото урея с маркиран въглерод в него. Пациентът не трябва да е приемал антибиотици най-малко 1 месец преди изследването. Има и дрги изисквания, които могат да се открият на уеб страницата на "ЛИНА”. Важно е да се отбележи, че дихателният тест се провежда сутрин, на гладно, като освен храна - пациентът не трябва да е приемал и течности или да е пушил цигари.

Вторият вид изследване - H. pylori антиген във фецес се препоръчва за всички пациенти под 45-годишна възраст с киселини или тежест в стомаха, болка в горната част на коремната област преди и след хранене, газове, подуване на корема. Изследването е препоръчително и за деца, както и за всички пациенти над 45 години с допълнителни притеснителни симптоми - анемия, загуба на тегло, нарушения в усвояването, скрито кървене при диария, заедно с гастроскопия и хистология.

Другите тестове, които се провеждат в лаборатория "ЛИНА” за откриване на хеликобактер пилори са: H.pylori IgG и H.pylori IgА чрез ELISA метод. Препоръчително е да се изследват едновременно и двата вида антитела IgG и IgA преди и след лечение.H.pylori IgА реагират по- бързо при адекватната терапия. Доказано е, че намалянето им с 10 % от първоначалното изследване е добър прогностичен белег. Доказването им говори за ранен период на инфекцията или остро възпаление на лигавицата.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се