Най-важните ИСТИНИ и ЗАБЛУДИ за АЛЕРГИИТЕ според доц. д-р Георги Христов - Част 2

4573
Най-важните ИСТИНИ и ЗАБЛУДИ за АЛЕРГИИТЕ според доц. д-р Георги Христов - Част 2

"Детето ми е с екзема, най-вероятно ще има и астма" ИСТИНА и ЗАБЛУДА: Атопичната екзема и астмата са две отделни прояви на алергията. Само едно дете на всеки пет с атопична екзема ще развие астма. Вероятността за развитие е по-голяма, ако екземата се е появила под 2 годишна възраст.

__"Докторе, имам уртикария, аз съм алергичен" ИСТИНА и ЗАБЛУДА:__Алергията представлява само една от многото възможни причини за уртикарията. Алергологът ще извърши подходяща диагностика, която да му позволи да каже дали вашата е с алергичен произход.

__"Мисля, че съм алергичен към слънцето" ИСТИНА и ЗАБЛУДА:__Слънцето само по себе си не е алергизиращо. То може да отключи резлични типове обриви, познати под термина "фотодерматози", които не са с алергичен произход. Слънцето може да провокира химична реакция, която да трансформира една субстанция (крем, медикамент, ...) и да я превърне в алергизираща.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Алергичен съм към водата" ЗАБЛУДА: Водата може да отключи кожни реакции, които наподобяват уртикария (кожни лезии и сърбеж), но това не е алергия. Алерголозите считат, че често се касае за много висока реактивност (чувствителност) на кожата.

"Човек може да бъде алергичен към домашния прах" ИСТИНА и ЗАБЛУДА: Човек е много по-често алергичен към микрокърлежите (акарите), присъстващи в домашния прах или и към други алергени, които я съставят: косми от животни, мухъл и др.

"Планирам да направя пътешествие на юг, моята алергия ще се влоши" ЗАБЛУДА: Алергичният риск зависи от наличието на алергена в средата в съответния момент. Алергичният индивид към Кипарис ще се влоши, когато отиде на юг, но само ако това стане по време на поленовия сезон (февруари, март, април). В случай на пътуване, пациента може да потърси информация за силата и периода на поленовия цъфтеж в съответната страна. Алергията няма да има никакви прояви в останалия период от годината. Алергичният към акарите пациент ще се чувства зле през цялата година със задълбочаване на симптомите през есента. Още повече, има риск респираторните прояви да се задълбочат ако прекарва почивката си в по-влажна среда (къща в провинцията), която е била затворена през по-голямата част от годината. В случай на преместване или пътуване, пациента трябва да носи лечението си със себе си, __съветва Доц. д-р Георги Христов__от МБАЛ "Токуда Болница София”

"Моето дете е алергично и неговата учителка се интересува от проблема му" ИСТИНА: В учебната среда, алергични деца трябва да са под особено внимание, което позволява да се познават рисковете при алергия и да бъдат налични подходящите средства за лечение на алергичните прояви при децата. В някои случаи на хранителна алергия, алергологът помага на родителите да се състави хранителна диета адаптирана към тяхното дете и така родителите да могат да осигурят подходящото хранене в училище.

"Алергичен съм към цигарения дим и замърсяването в околната среда" ЗАБЛУДА: Ние не сме алергични към цигарения дим и замърсяването. Те са дразнещи фактори, които могат да отключат симптоми като кашлица и др. Цигареният дим, както и замърсяването са фактори, задълбочаващи респираторните алергии. Освен това замърсяването променя структурата на полените и ги прави по-алергизиращи.

"Когато човек живее в града, той не е алергичен към полените" ЗАБЛУДА: Полените присъстват в достатъчно количество в парковете и градините, поради което могат да отключат реакция. Полените са в суспензия във въздуха. В дните със силен вятър те се транспортират с километри от провинцията към града.

"Моята дъщеря не може да се раздели с котката, нейната алергия ще се влоши" ИСТИНА: Всъщност нейната алергия има риск да се влоши, ако домашния любимец остане вкъщи. Ако животното вече присъства в къщата, по принципа на логиката, първата мярка, която може да бъде предприета е то да бъде изведено от дома. Но връзките са трудни да бъдат прекъснати и разделянето с домашния любимец може да бъде причина за семейни конфликти и за влошаване на връзката лекар-пациент. Докато преценявате дали да се разделите с домашния любимец, от особено значение е да следвате практичните съвети дадени по-долу:

  • Намалете присъствието на домашния любимец в къщата и не му позволявайте да се качва на фотьойлите и канапетата, тъй като почистването на космите е много трудно.
  • Забранете му да влиза в спалнята и да спи при детето.
  • Редовно почиствайте с прахосмукачка, снабдена с НЕРА филтър (най-мал- ко 2-3 пъти седмично).
  • Махнете килимите и мокета.
  • Въпреки, че не е лесно изпълнимо, къпете животното веднъж на всеки 15 дни, което ще позволи намаляване на количеството на алергените.
  • Всекидневно четкайте домашните се любимци, но извън къщата.
  • Редовно четкайте дрехите, космите на домашните любимци се задържат повече върху вълнени дрехи, в сравнение със синтетичните материи.

реклама

МБАЛ "Токуда Болница София” Кабинет по Алергология Доц. д-р Георги Христов


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се