Най-важните ИСТИНИ и ЗАБЛУДИ за АЛЕРГИИТЕ според доц. д-р Георги Христов - Част 1

36444
Най-важните ИСТИНИ и ЗАБЛУДИ за АЛЕРГИИТЕ според доц. д-р Георги Христов - Част 1

"В последните години все повече пациенти се определят, като алергични" ИСТИНА: Световната Здравна Организация поставя алергията на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от европейците страдат от алергии. Това е число, което се е удвоило през последните 20 години.

"Алергията е наследствено заболяване" ИСТИНА: Алергията се предава генетично. Колкото повече членове на едно семейство са алергични, толкова по-висок е риска децата да развият алергия.

 • 15 %, ако нито един от родителите не е алергичен;
 • 40 %, ако бащата или майката страдат от алергии;
 • 60 %, ако са и бащата и майката;
 • 75 %, ако бащата, майката и още един член от семейството са алергични.

Най-точно казано: Не се предава самата алергия, а предразположеността към нея. Не е задължително децата да са чувствителни към същите алергени, към които са и техните родители, споделя Доц. д-р Георги Христов от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Алергията не може да бъде диагностицирана при деца под 5 годишна възраст" ЗАБЛУДА: Един обстоен медицински преглед, включващ снемане на персонална и семейна анамнеза,извършване на кожни проби и/или биологични тестове, проведен от алерголог може да бъде направен и в много по-ранна възраст. Това дава възможност да бъдат взети превантивни мерки, като напр. избягването на алергена.

"Алергията може да бъде смъртоносна" ИСТИНА: Тя може да доведе до настъпване на тежки реакции, но това се случва в изключително редки случаи. Ужилването от насекоми (пчели, оси), приемането на определена храна или на някои медикаменти може да провокира тежка алергична реакция. Най-тежката алергична реакция е анафилактичния шок. Обикновено започва като уртикария с подуване, последвано от общо прилошаване. Състоянието може да прогресира до тежка циркулаторна недостатъчност (значимо понижение на кръвното налягане), затруднено в някои случаи от дихателна недостатъчност. При липса на подходящо лечение, резултатът от реакцията може да бъде фатален. Едемът на Квинке е друга потенциално тежка реакция. Характеризира се с подуване на лицето. Едемът на Квинке може да се задълбочи в едем на ларинкса, който да провокира дихателна недостатъчност, което може пък от своя страна да доведе до задушаване. Астматичен пристъп, проявяващ се като кашлица, свиркащо дишане или дихателна недостатъчност, която може допълнително да се задълбочи, понякога дори фатално.

ТЕСТОВЕ за АЛЕРГИИ с ОТСТЪПКА!

"Алергията може да изчезне спонтанно" ИСТИНА и ЗАБЛУДА: Само 10 % от алергиите изчезват спонтанно. Това са случаите на някои хранителни алергии като напр. тази към кравето мляко. Нелекуваната алергия може да се усложни (полиалергия - алергия към повече алергени) или задълбочи (астма).

"Всяка възраст има "своята" алергия" ИСТИНА: Алергията се променя в хода на живота. Тя може да се прояви под различни форми. Хранителната се наблюдава по-често в детската възраст. Проявява се като уртикария или екзема. Развитието на алергичната реакция е различно в зависимост от хранителния продукт.

 • Краве мляко: в 80 % от случаите, проявите изчезват след 18-я месец от раждането.
 • Алергия към фъстъци: среща се в 80 % от случаите, проявите са непрекъснати.
 • Респираторни алергии (ринит, астма) се проявяват на по-късен етап и продължават и в зряла възраст. Тяхното развитие зависи от множество фактори:
 • Продължителност и степен на излагане на алергена
 • Взети мерки за избягване
 • Лечение, в частност алергенна десенсибилизация, която може да промени естествения ход на болестта.

"Приемах антихистамини, чувствах се по-добре, но когато спрях лечението, симптомите се върнаха" ИСТИНА: Медикаментите като антихистамини и кортикостероиди веднага облекчават симптомите, но не премахват проблема изцяло. Десенсибилизацията е лечение на причината за алергията, което се състои в постепенното привикване на организма към съответния алерген, отговорен за алергичната болест. Идеалното лечение е комбинацията от двата типа терапии.

реклама

"Сенната хрема е алергия" ИСТИНА: Това е сезонен алергичен риноконюнктивит като реакция към полените, влизащи в контакт с носа и очите. Симптомите са:

 • Бистра носна секреция
 • Запушен нос с по-голяма или по-малка тежест
 • Кризи на внезапно кихане
 • Сърбеж на носа и/ или на небцето
 • И много често конюнктивит под форма- та на сълзене, зачервяване и изтръпване на очите.

"Често астмата е с алергичен произход" ИСТИНА: В детска възраст 85% от случаи на астма са с алергичен произход. При възрастните разпространението на алергичната астма е в по-малка степен.

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда Кабинет по Алергология Доц. д-р Георги Христов

Следва ЧАСТ 2


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се