Пушенето по време на бременност увеличава риска от диабет на дъщеря ви

2694
Пушенето по време на бременност увеличава риска от диабет на дъщеря ви

Според статистиката,десет процента от майките пушат през последните три месеца от бременността си. Подавайки по-малко кислород на бебето си и смесвайки го с опасни химикали, те излагат на риск от различни здравословни проблеми, не само детето си, но и себе си. Прибавяме към този списък по-висок риск от диабет тип 2 при жените, които са били изложени на въздействието на тютюнопушенето, докато са били в утробите на майките си.

Учени установяват, че ембрионалното излагане на тютюнопушене при момичетата, и по-специално, когато майката е пушач, повишава шансовете момичета да развият диабет тип 2като възрастни.

От гледна точка на общественото здраве, ембрионалното излагане на тютюнев дим се явява важен рисков фактор за диабет в поколението. Лекарите трябва да информират жените, които са бременни и пушат, че нови научни изследвания показват, че отказването от тютюнопушенето в дома може да доведе до намаляване риска от развитие на захарен диабет.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Пълен пакет лабораторни изследвания за бременностс големи отстъпки може да откриете в Ofertomat.bg

Цигареният дим съдържа над 7000 химически вещества, всички от които достигат до растящия в утробата плод. Това излагане може да предизвика всичко: от спонтанен аборт до ниско тегло при раждане и проблеми с плацентата - основен източник на храна и кислород за бебето, до вродени дефекти, като цепнато небце. Проучването също така свързва излагането на цигарен дим с увеличаване на теглото, което е известен рисков фактор за диабет.

За изследването си учените прегледали данните от здравните изследвания за развитие на децата и родителите им в продължение на три поколения. Техният набор от данни включвал 1801 диабетични дъщери на възраст 44-54, чиито майки са докладвали за тютюнопушене по време на ранна бременност. Те сравняват пушенето на родителите по време на бременност, расата, професиите, както и редица други фактори. Интервюират дъщерите и взимат кръвни проби, за да видят колко добре се контролира наличието на диабет при тях.

Докато изследването не доказва причинно-следствен ефект, направените заключения все пак трябва да бъдат, като предупреждение за бременните майки, че пушенето е особено опасно за бебето им - и, разбира се, и за тях самите.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се