Нов тест открива наличието на туберкулоза в организма

7727
Нов тест открива наличието на туберкулоза в организма

В целия свят, заразата с туберкулоза е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от нея умират около 3 милиона души в света. Обявеният от Световната здравна организация 24 март за Световен ден за борба с туберкулозата е изключителна възможност за фокусиране вниманието върху голямото предизвикателство за борба с туберкулозата в глобален, национален и регионален мащаб. Медико-диагностична лаборатория "ЛИНА” е първата лаборатория в Югоизточна България, която започва да работи с лабораторния тест Т-SPOT.TB. Той намира туберкулозните бактерии в организма. Повече за този тест ще научим от д-р Сашка Михайлова.

Д-р Сашка Михайлова, д. м. е микробиолог в МДЛ ЛИНА. Тя е автор на повече от 25 научни публикации и има над 50 участия в научни форуми у нас и в чужбина. Д-р Михайлова е провела индивидуални обучения за овладяване на високотехнологични диагностични методи в Белгия, Швеция и Шотландия. Завършила е специализирани курсове в Австрия, Англия, Германия, Испания и Италия. Тя е един от малкото специалисти в България, които са обучени и сертифицирани директно от представители на Oxford Immunotec, UK - фирмата, която е създала и предлага Т-SPOT.TB.

 • Д-р Михайлова, какво представлява Т-SPOT.TB?
 • Т-SPOT.TB е лабораторен тест за откриване на кръвни клетки (Т-ефекторни лимфоцити), отговарящи на стимулация с антигени на Mycobacterium tuberculosis. Тестът се базира на метода ELISPOT, който може да установи една/60 000 от търсените кръвни клетки. Това го прави значително по-надежден в сравнение с конвенционалните ELISА методи. Той е предназначен за употреба като помощно средство за диагностициране на туберкулозна инфекция.
 • В какви случаи се препоръчва използването на Т-SPOT.TB?
 • Европейският център за превенция и контрол на заболяванията определя много точно показанията за прилагане на теста. Те могат да се обобщят по следния начин:
 • При съмнение за туберкулозна инфекция, с белодробна и извънбелодробна локализация, независимо дали е клинично проявена или не.
 • При деца с неясно температурно състояние без разлика на възрастта им.
 • При HIV-серопозитивни индивиди.
 • При хора, които провеждат лечение, потискащо имунната система.
 • При пациенти след трансплантация, на хемодиализа, с диабет, с хематологични и неопластични заболявания.
 • Всички са чували за кожната проба на Манту, която се използва повече от 100 години в медицината. Какви предимства има Т-SPOT.TB пред нея?
 • Новият тест се характеризира с по-висока чувствителност и специфичност. Чувствителността измерва възможността на един тест да открие правилно индивидите, които имат определено заболяване. Специфичността показва възможността на даден тест да идентифицира правилно индивидите, които нямат търсеното заболяване. Т-SPOT.TB не дава кръстосани реакции с ваксината срещу туберкулоза, както и с нетуберкулозните бактерии, които нормално се откриват в околната среда. Пациентът ще посети лабораторията за вземане на кръв само веднъж, докато при кожната проба са задължителни две посещения. Отчитането на теста Манту се характеризира със значителен субективизъм. Резултатите от Т-SPOT.TB се фотографират, дигиталните изображения се запазват и е възможен ретроспективен качествен контрол.
 • Доколко е разпространен Т-SPOT.TB?
 • Тестът се предлага в повече от 1000 лаборатории в света. Понастоящем само три в България работят по тази методика.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се