„Раничка” на маточната шийка – какво трябва да знаем за нея? Вижте класификацията по PAP!

40865
„Раничка” на маточната шийка – какво трябва да знаем за нея? Вижте класификацията по PAP!

Анатомично маточната шийка се разполага над влагалището и се дели на ендоцервикс и екзоцервикс. Ектоцервиксът нормално е разположен свободно във влагалищната кухина, а ендоцервиксът представлява каналът на шийката.

Как се получава и какво представлява "раничката” на маточната шийка?

Епителът, който покрива екзоцервикса нормално е плосък невроговяващ (същият като влагалищния епител), а този който покрива канала на шийката е цилиндричен слузопродуциращ. Доказано е, че повечето неоплазми водят началото си от границата между плоския и цилиндричния епител. Тази граница нормално се намира точно на външния отвор на цервикалния канал и се нарича зона на трансформация. Границата не е константа и се променя в зависимост от възрастта и хормоналната дейност. При млади момичета целият ектоцервикс е покрит с плосък невроговяващ епител. При зрели жени в репродуктивна възраст нормално около цервикалния отвор се установява жлезист цилиндричен епител. "Излизането” на ендоцервикален (цилиндричен слузопродуцуращ) епител върху екзоцервикса (влагалищната част на шийката, която се оглежда със спекулум) се нарича ектопия. Тъй като цилиндричният епител изглежда малко по-червен в сравнение с плоския, затова някои автори го наричат "раничка” или "ерозио”, но всъщност не става въпрос за нищо подобно. Този по-червен епител се нарича еритроплакия (червено петно) или псевдоерозио. От латикски erosio означава загуба на повърхностния слой, но всъщност не става дума за загуба на тъкан, а за изместване на един вид епител с друг. Реално раничка не се формира, а просто нормален епител е разположен на нетипично място. Затова се нарича и ектопия (ektopus - извън нормалното място).

реклама

Еритроплакията може да представлява:

 • най-често ектопия от жлезист цилиндричен епител;
 • дисплазия или начални статии на карцином. Макар, че е доста по-рядка находка, трябва да се мисли и да се отхвърли и този процес;
 • възпаление;
 • истински дефект на маточната шийка, ерозио;
 • комбинация от изброените процеси;

В повечето случаи еритроплакията не се възприема като болестен процес, а като физиологично състояние. Когато обаче жлезистият епител прескочи границите и заеме голяма част от повърхността на маточната шийка се получава по-обилна секреция от него. Тя е с алкален характер и променя киселинността на влагалището. Това е сериозна предпоставка за създаване на условия за инфекции, намаляване на количеството на млечно-киселите бактерии, намаляване на защитните сили на влагалището. Често се появява промяна във влагалищния флуор.

реклама

Диагнозата се поставя от гинеколог чрез колпоскопия, внимателен оглед на влагалището, шийката и цитонамазка. Поставянето на правилна диагноза е много важно, за да се нормализира вагиналното здраве и да се отхвърли развитието на неопластичен процес. Отхвърлянето на дисплазия или карцином става чрез цитодиагностика по Папаниколау (PAP):

 • РАР I - Клетките са абсолютно нормални.
 • РАР II - Kлетките показват най-често възпалителни промени, метаплазия (доброкачествени изменения) или инфекция с Human papilloma virus.
 • РАР ІІІА - Тежки възпалителни и дегенеративни изменения.
 • РАР ІІІВ - Лека до средно тежка дисплазия като все още няма ракови клетки.
 • РАР IV - Тежка дисплазия с наличие на единични ракови клетки.
 • РАР V -Инвазивен карцином.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се