Вреди ли сутиенът на здравето на гърдите?

6284
Вреди ли сутиенът на здравето на гърдите?

Комфорт или интригуващ външен вид?

Сутиен от високо качествена материя и подходящ размер не само ще ви даде удобство и комфорт, но и няма начин да навреди на здравето ви. Не можем да кажем същото за пристягащите и повдигащи сутиени с "помощни” материали за тази цел. Подобен тип стегнато бельо не само, че ви краде от комфорта и свободата на движенията, но и абсолютно не хармонизира с физиологичните процеси на тялото.

Разбира се, няма да започнем с митовете как сутиените причиняват онкологични заболявания, защото не само, че не е вярно, но и звучи несериозно. В етиологията на рака на гърдата първо място заемат генетичната предразположеност ( най-честите онкогени HER2, BRAC1, BRAC2) и хормоналният дисбаланс. Но нека поговорим за някои анатомични и физиологични особености на гърдите и като цяло на човешкото тяло, които може да бъдат нарушени.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво знаете за лимфната система?

Наричат я още спомагателна на кръвоносната или имунната система и това не е случайно. Лимфната система се състои от лимфоидни органи, възли и пътища. Основната и роля е да осъществява защита на човешкия организъм от вредни субстанции, отпадни продукти, микроорганизми, вируси и други антигени. Лимфните капиляри започват от интерстициалното (междуклетъчно) пространство, преминават в по-големи лимфни съдове и накрая се вливат във венозната система. По тях тече лимфа, чиято основна цел е да пречисти тъканите от отпадните продукти на обмяната, токсините, вредните субстанции и т.н. Движението на лимфата се осъществява благодарение на движението на тялото. Оттича се от периферните тъкани, събирайки непотребните продукти, към лимфните възли и венозната система. Съответно липсата на движение ще доведе до неефективна лимфна циркулация. В това се състои вредата на стегнатите сутиени. Те нарушават лимфния дренаж и по този начин пречистването на тъканите от крайните продукти на обмяната е неефикасно. Натрупаните вредни субстанции в продължителен период от време биха могли да бъдат предпоставка за възникването на патологични състояния и мутации. Освен притискането, което оказва стегнатото бельо, то ограничава и движението на гърдите, което допълнително пречи на лимфния отток . Удобното и качествено бельо осигурява комфорт и свобода на движението, които са прекрасни условия за адекватна лимфна циркулация и здрави гърди. Имайки предвид, че сутиените се носят ежедневно и с часове, можете да си представите какво означава това за тялото ви ако те не са адекватно подбрани.

Как мислите, струва ли си?


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се