Какво е киста на млечната жлеза?

16471
Какво е киста на млечната жлеза?

Защо се появяват кисти в гърдите

Кистите в гърдите са често явление, особено в детеродна възраст на жената. Кистите са образувания с различна големина, от 1-2 мм до няколко сантиметра в диаметър. Изпълнени са с прозрачна течност. Образуват се при запушване на каналите на млечнит жлези. Кистите могат да бъда единични или множество. Във втория случай се касае за хормонално нарушение - мастопатия.

Възможно е да нарастват на размер.

Кистата е заобиколена от съеднителна тъкан, така че се образува един вид капсула. От вътрешната страна е разделена на няколко камери от съединителна тъкан. Капсулите могат да съдържат доброкачествени и злокачествени клетки, което и налага изследване и лечение под лекарски контрол.

Кога се подозира наличие на кисти в гърдата

Киста в гърдата може да се предполага при наличие на следващите признаци:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

- В гърдите се напипва кръгло еластично образувание (ако размерът на кистата е от големите)

- Образуванието нараства, като остава кръгло и еластично.

- Появява се нетипична болезненост на гърдите през втората половина на цикъла.

- Тъй като кистите могат да се израждат в злокачествена форма или да загноят при установяването им се налага консултация с мамолог.

В кабинета на специалиста

Лекарят прави оглед,ехографско и рентгеново изследване на млечните жлези. При последните се установява наличие на кисти дори в малки размери. Назначават се хормонални изследвания. При наличието на големи кисти се извършва биопсия - изтегля се течност от кистата. Изследва се клетъчният състав на течността, търси се наличие на атипични (ракови) клетки. Провежда се гинекологичен преглед, за евентуалното установяване на заболявания - възпалителни процеси и други.

Лечение

реклама

Множествените кисти се лекуват като мастопатия - заболяване, причинено от хормонален дисбаланс. Лечението се свежда до нормализиране на нивата на хормоните, на заболяванията на женските полови органи и други. При единична голяма киста чрез пункция се извежда цялото съдържание на кистата. При това стените на кистата се слепват, което предотвратява повторно й напълване. В редки случаи на същото място се развива нова киста. След 2-3 пункции на едно й също място се препоръчва отделяне на кистата по оперативен път. Операция се предприема и при подозрения за израждане на кистата в злокачествено образувание. При всички случаи взетият материалът се изследва лабораторно.
Предоставено на ofertomat.bg от д-р Красимир Шопов - Медицински център Медик Едно


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се