Кърменето - най-доброто начало за бебето и майката

3941
Кърменето - най-доброто начало за бебето и майката

Кърмата е естествена, пълноценна и най-лесно усвоима храна за новороденото. Тя отговаря изцяло на неговите функционални нужди, тъй като е нагодена по изключителен начин от природата към особеностите на младия организъм. Хормоните отговорни за лактацията са пролактин, окситоцин, прогестерон и локалния инхибитор на лактацията. Добре е кърменето да започне в първите часове след раждането и да продължи минимум 6 месеца.

Ползи за майката:
Освен създаването на близък контакт и комуникация с бебето, други важни ползи от кърменето за майката са: по-бързото възстановяване на размерите на матката, профилактика на мастит, намаляване риска от развитието на рак на гърдата или яйчниците.

Състав:
Едно от най-големите предимства на естествената кърма е наличните в нея имуноглобулини, интерферон, лизозим, лактоферин, които предпазват детето дълго време от респираторни и гастроинтестинални инфекции. Кърменето подпомага функцията на имунната система на детето, тъй като неговите защитни сили са абсолютно несъвършени.
Белтъците са другата важна съставка в кърмата, които не могат да предизвикат алергия у новороденото - риск, на който са изложени децата, хранени с адаптирани млека. По-голямата част от изкуствените млека се произвеждат на основата на краве мляко, което означава изключително ранна среща на детето с антигени. Поради несъвършената му имунна система, развиването на алергия още през първите месеци води до активиране на паметните клетки с последваща хиперсенсибилизация на организма. Това е причина за непоносимостта към голяма част от съставките на храната.
Въглехидратите, и по конкретно лактозата, отговарят за развитето на полезните чревни бактерии.
Мазнините, които се съдържат в кърмата са лесно усвоими и в по-голямата си част ненаситени, нужни за правилното развитие на нервната система.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

Видове кърма:
През първите 2-3 дни - коластра. Коластрата е изключително богата на белтъци, въглехидрати, имуноглобулини, левкоцити, бедна на мазнини.
След 5-6 дни - преходно мляко и след 1-2 седмици - зряла кърма.
Предно и задно мляко - какво означава?
Съставът на кърмата не е еднакъв в предната и задната част на гърдите. В предната е по-богата на въглехидрати и белтъци, а в задната - на мазнини. Това е така, тъй като мастните капчици са прилепнали към стените на алвеолите и потичат в хода на храненето. Ако бебето приема по-голямо количество въглехидрати, т.е. предно мляко, се създава предпоставка за по-усилена ферментация и колики.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се