Tечно-базирана цитонамазка открива безпогрешно човешки папилома вирус и ракови клетки.

9859
Tечно-базирана цитонамазка открива безпогрешно човешки папилома вирус и ракови клетки.

Tечно-базирана цитонамазка открива безпогрешно човешки папилома вирус и ракови клетки

Златният стандарт при скрининга и профилактиката на рака на шийката на матката - течно-базираната цитология, вече се извършва и в лаборатории "Лина”. Освен разчитане на пробата, всяка от пациентките получава и диск със снимки, който й позволява да проследява състоянието си в течение на времето и да направи консултация и с други лекари. Цитонамазките са сред задължителните профилактични изследвания при жените. Тяхната цел е да засекат развитието на ракови клетки в ранен стадий. При изследването се взимат повърхностни клетки от шийката на матката и се изследват за предракови промени под микроскоп. В този тест установяването на определени видове хюман папилома вирус (6, 11,16 и 18) е много важно, защото е доказано, че това е единственият вирус водещ до рак на матката.

"Течно-базираната цитология (ТБЦ) е изключително прецизен метод и изключва много от грешките, допускани във взимането и съхранението на материала при конвенционалните цитонамазки. В Европа, ТБЦ се прилага от много години, в България навлезе преди около 3-4 години. Методът позволява на патолога по-ясно да види има ли в намазката наличие на хюман папилома вирус (HPV), туморни клетки или става дума за възпаление”, обяснява клиничният патолог на лаборатории "Лина” - д-р Ярослава Маринчева. Освен, че е един от най-опитните специалисти в Бургас, тя е и единствената в областта, която е преминала курс за диагностика на течнобазирани цитологии.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

На ден д-р Ярослава Маринчева изследва около 50 намазки и мнението й е категорично, че най-точно изследване може да се получи именно чрез течно-базирана цитология. Тя отправя и някои препоръки, които е добре жените да спазват, за да бъде диагностиката най-точна. Първата е да отиват при гинеколога си за цитонамазка около 10-тия ден от менструалния цикъл. За начало на цикъла се приема първият ден на менструацията. Втората препоръка е да не се употребяват лубриканти преди намазката.

Защо течната цитология е по-съвършен и точен метод от традиционния?

Причината е, че при взимането на материала за конвенционални цитонамазки някои гинеколози не достигат до зоната на трансформация, където най-често възникват туморите. Друга често срещана грешка е след поставяне на материала върху предметните стъкла, те да се слагат едно върху друго. Това затруднява работата на клиничните патолози, които изследват под микроскоп всяко от двете стъкла и взимат под внимание и най-фините промени в ядрото на клетките. При допирането на стъклата, клетките от двата вида епител се смесват. Ядрата се слепват и това нарушава качеството на препарата. Всички тези противопоказания могат да се избегнат с помощта на комплектите за течна цитология. Те съдържат контейнер с течна среда, който може да съхрани пробата до 8 седмици на стайна температура, и четчица със специална форма, която стига до канала на матката, където в повечето случаи е разположена зоната на трансформация. След това четката се потапя в разтвора и той се изпраща за изследване. В лабораторията апаратът ThinPrep 2000 филтрира клетките на тънък слой и позволява на клиничния патолог да види поотделно всяка една. Възможно е карцином да се развие от една единствена клетка, затова качеството на препарата е от голямо значение. Течно- базираната цитология има още едно предимство, като дава възможност да се различи стара от прясна кръв в пробата - един от признаците за рак на шийката на матката.

Освен хюман папилома вирус, методът открива дали пациентката има остро или хронично възпаление, дали страда от вирусна, гъбична или бактериална инфекция и дава достатъчно информация за едно адекватно лечение.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Хъркате? Скрининг на сънна апнея в домашни условия за 35 лв. вместо за 50 лв.
-30%
50,00 лв.
35,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се