Мастит - Кога, Защо, Как да се справим?

26581
Мастит - Кога, Защо, Как да се справим?

Мастит - Кога, Защо, Как да се справим

Маститът е много често срещано заболяване, предимно при току-що родилите жени. Една на 20 кърмещи майки получава мастит в първите дни след раждането. Причината. Най-често млечните жлези, по които се оттича кърмата се възпаляват от попаднала бактерия или се запушват заради застой на млякото. Но появата на мастит не означава, че трябва да спреш да кърмиш. Просто ще трябва да спазваш определен режим на лечение и временно да ограничиш храненето на бебето от възпалената гърда.

Какво е мастит?

Терминът "мастит” е комбинация от гръцките думи "mastos” - "гърда” и "itis” - "възпаление на”. Така че, най-общо казано, маститът е заболяване в следствие на инфекция на млечните жлези на гърдите, което се появява около 10 дни до месец след раждането. Най-често причинителят е бактерия от устата и носа на бебето, попаднала в млечния канал през малки наранявания на кожата около зърното (причинени от захапването на пеленачето, от нарушаване целостта на кожата при изстискване на кърмата и т.н). Мастит - възпаление на млечните жлези. В зависимост от вида на бактерията (стрептококи или стафилококи) инфекцията, причиняваща мастит, може да е съответно повърхностна само в малки участъци или по-дълбоко в каналите, където да прерасне в абсцес. Маститът може да възникне и по други причини. При жените, кърмещи за първи път и неусвоили добре кърмаческата техника, много често се задържа кърма в млечните канали. Това причинява запушване, което от своя страна възспира оттичането на млякото, жлезите се подуват и се появява маститът. Ето защо, за младите майки е препоръчително да използват аксесоари за кърмещи майки (като помпа за кърма, подплънки и крем за омекотяване), които да облекчат процеса и да предотвратят неприятните последици. Предпоставка за мастит може да бъде и наближаването на менопаузата (хормоналните промени в организма предизвикват запушване на каналите с мъртви кожни клетки и остатъци), отслабената имунна система в следствие на раждането, а също и по-сериозни заболявания като диабет и СПИН. Обикновено в тези случаи обаче, маститът е хроничен.

Симптомите на мастит

Мастит - възпаление на млечните жлези. Въпреки че маститът е локално възпаление, то се отразява на целия организъм. На първо място се появява болка, подуване, зачервяване и повишаване на температурата на гърдата. Възможно е да усетиш втрисане, покачване на телесната температура до 39 градуса, треперене, умора, болки в тялото и подуване на лимфните възли в съответната мишница. Имай предвид, че симптомите на мастит при кърмещите майки много често приличат на симптомите на грип. Така че, ако усетите някаква здравословна нередност, по-добре се консултирай с мамолог, за да спрете възпалението навреме. И не се тревожете, че можете да заразите бебето си. Най-вероятно бактерията е попаднала в млечния канал от неговата уста.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Лечение на мастит

реклама

На първо място при мастит трябва да се вземат бързи мерки за облекчаване на подуването, както при оток. Редувайте топли и студени компреси - първите повишават циркулацията на кръвта (което провокира действието на защитните тела в определения участък), а вторите облекчават болката. Масажирай нежно областта на гърдите, за да спомогнете за разнасяне на запушването. Можете да комбинирате масажа с топъл душ и с изтискването на кърмата след храненето. Мастит - възпаление на млечните жлези. Въпреки болката е важно да продължавате да кърмите на болната гърда. Всмукателният рефлекс на бебето е много по-ефикасен от помпата за изтискване на кърма и ще издърпа задържащото се в каналите мляко. За да облекчите усещането, първо сложете детето да суче от здравата гърда, докато потече кърмата, след което го преместете. Освен това редуването е важно, за да се изпразнят всички млечни канали. Посъветвайте се с лекар какви медикаменти можеш да приемаш за облекчаване на болката. Важно е да намалите чувствителността, тъй като в противен случай организмът щи реагира на стреса, а това се отразява на количеството кърма, което отделяте. В случай, че до 24 часа след установяването на мастита, симптомите не са започнали да отшумяват, а напротив - температурата и треската се покачват, а ти се чувстваш все по-отпаднала, незабавно потърсете мамолог. Най-важното лекарство при мастита обаче е почивката. Трябва да лежите максимално дълго, за да позволите на имунната си система да се възстанови, да облекчи болката и да се възстановите от стреса след раждането. Дори когато настъпи времето за кърмене , правете го в леглото и помолте най-близките си хора да Ви отменят в останалите домашни задължения за известно време.

Предоставено на ofertomat.bg от д-р Красимир Шопов - Медицински център Медик Едно


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се