Поликистозни яйчници – диагнозата, която носят 10% от жените. Вижте симптомите!

7735
Поликистозни яйчници – диагнозата, която носят 10% от жените. Вижте симптомите!

Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници?

Синдромът на поликистозни яйчници (СПЯ) е едно от най-честите хормонални нарушения. Среща се при млади жени и включва няколко симптома. Около 10% от жените в полова зрялост са засегнати и, поради нарушената овулация, СПЯ е честа причина за безплодие. Не рядко причината жената да посети гинеколог и да бъде диагностицирана е трудното забременяване.

Какви са причините за появата му?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Причините за развитието на поликистозни яйчници са мултифакторни. Включват се генетични фактори и условия на околната среда. Много често има фамилна обремененост със заболели майки, сестри и баби в семейството.

реклама

Как да го разпознаем?

Симптомите са резултат от нарушената секреция на хормони от яйчника. Нарушеният менструален цикъл може да бъде като нередовни кръвотечения, да липсва или да бъде оскъден. Овулацията е нарушена или липсва, което не позволява настъпването на бременност. Поликистозният яйчник отделя повишени нива на мъжки полови хормони (хиперандрогенизъм). В резултат на това се появяват и окосмяване от мъжки тип по лицето, корема, гърдите, около зърната, по краката. Може кожата да се омазни и да се появи акне.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата се поставя на базата на клиничните белези, както и на ехографски данни. На ултразвук яйчникът изглежда с поликистозна морфология. Трябва да уточним, че не става въпрос за туморен процес! Кистите в яйчниците са голям брой първични незрели фоликули. Посещението при гинеколог и провеждането на ултразвуково изследване могат ако не да поставят, то поне да насочат към диагнозата. Хормоналните изследвания са необходими за по-голяма точност.
Голяма част от жените (над 80%), които имат поликистозни яйчници са със затлъстяване. Интересно е, че заболяването често се съчетава и със инсулинова резистентност. Това обяснява, защо много жени с СПЯ развиват захарен диабет тип 2 след 45 годишна възраст. Редица данни показват положително повлияване на състоянието след редукция на тегло.

Има ли лечение?

Лечението на поликистозните яйчници става с хормонални препарати. Ако жената цели бременност, се правят опити за стимулиране на овулацията.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се