Пиенето на кафе по време на бременност - мит или реална опасност?

18179
Пиенето на кафе по време на бременност - мит или реална опасност?

Всяка бременна жена знае, че трябва да се лиши от някои удоволствие, докато е бременна. Като например, кафето! Ако попитате някоя бременна, тя със сигурност ще ви отговори, че това е било едно от най-трудните неща по време на бременността й - да спре да пие кафе.

Особено ако жената е любител на кафявата напитка и обича да пие по 2-3 чаша кафе на ден. Все пак - любовта над кафето няма как да надделее над любовта към детето, затова всяка бременна слуша съветите на докторите и спира да пие кафе по време на бременността си. Но има и такива, които загърбват всички съвети и предразсъдъци и си пият кафе, докато родят. Всички сме ги виждали!

Това ни кара да се замислим върху факта дали пиенето на кафе по време на бременност е чак толкова вредно за жената и плода? Ето го и отговорът на специалистите: ако една жена е любител на кафето и иска да пие чаша кафе, дори по време на бременността си, то нека го прави. Но само една чаша на ден!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

Защото прекаляването с кофеина може да доведе до вредни последици за нея и плода й. Това съвпада с мнението на повечето експерти по кърмене, които препоръчват дневната доза кофеин на ден е до 200 мг. Това се равнява на две малки чаши кафе на ден.

Все пак, съществуват различни проучвания, които показват противоречиви резултати за това как приема на кафе по време на бременността се отразява на плода. Докато някои изследвания твърдят, че няма странични ефекти върху плода, други са категорични, че употребата на кафе по време на бременност е вредна. Изследване, публикувано в списание BMC Medicine, показа, че приемането на кофеин по време на бременност води до ниско тегло при раждане на бебето.

Проучването обаче опровергава твърдението, че ако бременната пие кафе, това ще доведе до преждевременно раждане или спонтанен аборт - често срещано притеснение при бременните. Така че, ако наистина не можете без чаша кафе сутрин, то ограничете кафето само до една чаша или пък започнете да пиете безкофеиново.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се