Редовната консумация на кафе предпазва от рак на кожата

5358
Редовната консумация на кафе предпазва от рак на кожата

Кафе поклонниците по света ще бъдат доволни да научат, че според ново проучване редовното пиене тази любима ароматна напитка може да ви помогне да се предпазите от смъртоносен вид рак. Лицата, участващи в проучване, които консумират четири или повече чаши кофеиново кафе, са с около 20% по-малка вероятност да развият злокачествен меланом, отколкото тези, които не пият кафе.

Меланомът, форма на рак на кожата, е сред най-често срещаните видове рак и е водеща причина за смърт от рак на кожата в САЩ. Излагането на UV радиация е добре установен рисков фактор за заболяването, въпреки че други фактори също играят роля. Различни лабораторни изследвания върху животни карат учените да мислят, че консумирането на кафе може да помогне за предпазване от UV-индуциран рак на кожата. Това потвърждават и предишни изследвания върху хора, които установяват връзка между пиенето на кафе и по-ниския процент на поява на рак на кожата. Проучванията върху меланома обаче стигат до противоречиви изводи, което налага да се започне настоящото изследване.

За него учените са наблюдавали почти половин милион пенсионери, които са били засегнати от рак в началото на проучването. Изследователите проследили участниците за средно 10,5 години и ги помолили да докладват за консумацията на кафе, заедно с различни други фактори, които биха могли да повлияят на риска от развитие на рак като например консумация на алкохол, тютюнопушене, индекс на телесните мазнини и упражнения. За да се прецени на какво количество UV радиация са били изложени участниците, са използвани данни на НАСА за количеството слънчева светлина, която родните им места получават.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

По време на периода на изследването са записани 2904 случаи на злокачествен меланом, заедно с 1874 случаи на много ранен етап на меланома. След като всички променливи са взети под внимание, учените са установили, че в сравнение с непиещите кафе, тези, които пият най-малко по четири чаши на ден, имат 20% по-нисък риск от развитие на злокачествен меланом.

Интересното е, че те не виждат връзка между консумацията на кафе и риска от развитие на меланом, което би могло да означава, че болестите имат различни първопричини. С__ъщо така се стига до заключението, че това важи само за кофеиновото кафе, тъй като по-нисък риск не е бил наличен при тези, които пият безкофеиново кафе.__ Това може да означава, че кофеинът е отговорен за положителния ефект, което би подкрепило лабораторно базираните изследвания. Въпреки това също е възможно безкофеиновото кафе да съдържа различни количества други молекули, които могат да изиграят важна роля.

Въпреки че проучването не може да докаже, че кафето наистина предпазва от рак на кожата, учените предлагат няколко потенциални механизми, които биха могли да обяснят получените резултати. Едно от обясненията е, че кафето предотвратява развитието на рак, тъй като предотвратява увреждане на ДНК-то или детоксикира канцерогени, които са наблюдавани в клетъчна култура. Освен това, печенето на кафе генерира витамини, чиято защита срещу UV-индуциран рак на кожата е доказана при мишките.

Докато изследването със сигурност е интересно, но все пак няма ясно обособено мнение, не се ограничавайте в използването на слънцезащитни продукти. И в пиенето на една от най-приятните напитки, разбира се.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се