Как да се предпазим ефективно от рак на кожата - меланом

6108
Как да се предпазим ефективно от рак на кожата - меланом

Ефективното предотвратяване на меланом е двустранно:Първо, трябва да се намали и ограничи излагането на UV (ултравиолетови) лъчи, както от естествената слънчева светлина, така и от изкуствените източници, например солариумите. И второ, да се идентифицира и диагностицира меланома възможно най-рано.

Обърнете внимание: въпреки че изследванията показват, че по-голямата част от меланоми - почти 90% - се считат за предотвратими.

Първичната профилактика - първата стъпка на защита

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Първичната профилактика се фокусира върху намаляване и ограничаване на излагането на UV радиация. Това включва UV от слънчевата светлина и изкуствените източници, като солариуми. Следвайки и комбинирайки насоките по-долу ще намалите значително риска от развитие на меланом.

 • Обилно прилагайте слънцезащитни продукти на всички изложени на слънце места на кожата - дори и в облачни дни - целогодишно!
 • Използвайте слънцезащитен крем, който осигурява широк спектър на защита от UVA и UVB лъчи и има слънцезащитен фактор (SPF) най-малко 30;
 • Нанасяйте слънцезащитния крем приблизително 15 минути преди излагане на слънце - след това отново на всеки два часа или след плуване или изпотяване;
 • Слънцезащитните кремове са само един от компонентите на предпазване от слънцето. Не забравяйте, че само защото сте намазани със слънцезащитен крем, не означава, че можете да прекарате неограничено време на слънце.
 • Носете предпазно облекло - Носете блузи с дълги ръкави, панталони, широкопола шапка и слънчеви очила, когато е възможно.
 • Потърсете сянка, когато е възможно - Не забравяйте, че слънчевите лъчи са най-силни между 10 часа и 16:00
 • Бъдете особено внимателни в близост до светлоотразителни среди - Водата, снега и пясъка отразяват и увеличават вредните лъчи на слънцето, съответно увеличават и шансовете ви за слънчево изгаряне.
 • Не изгаряйте - Тежките слънчеви изгаряния, особено по време на детството, увеличават риска от развитие на меланом и други видове рак на кожата. Само един мехур от слънчево изгаряне може да удвои шансовете ви за развитие на меланома по-късно в живота.
 • Избягвайте умишлено тен и закрити солариумите - Актуално изследване показва, че няма начин да се получи тен чрез излагане на ултравиолетова светлина без да се увеличи риска от рак на кожата.
 • Взимайте витамин D - Приемането на витамин D е безопасно чрез здравословна диета, която включва витаминни добавки, ако е препоръчано от Вашия лекар - не разчитайте само на слънцето .
 • Бъдете наясно с медикаментите които приемате - Някои лекарства, отпускани с могат да повишат чувствителността на кожата към слънчевата светлина.

реклама

ВТОРИЧНА ПРОФИЛАКТИКА - проверката на кожата може да спаси живота ви!

Вторичната превенция се фокусира върху ранното откриване на меланом. Това включва както месечни самостоятелни прегледи на кожата, така и годишни кожни прегледи от дерматолог.

Изследванията показват, че пациентите, а не лекарите, най-често забелязват меланома. Ранното откриване може да спаси живота ви.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се