Как да разпознаем високите нива на естроген (естрогенно доминиране)? Защо е важно?

29112
Как да разпознаем високите нива на естроген (естрогенно доминиране)? Защо е важно?

Хормоните са от много голямо значение за поддържането на здравето и нормалните физиологични функции, тъй като участват в редица биологични процеси. При жените основните хормони, които регулират и повлияват репродуктивната система са естрогени и прогестерон. В женския организъм също има тестостерон, но е в много по-малки количества. Женските полови хормони са отговорни за регулярното протичане на менструалния цикъл и бременността. В първите 14 дни от месечния цикъл преобладават естрогенът, като неговото действие осигурява възстановяването и формирането на ендометриума, за да може да има подходяща основа, върху която да се имплантира яйцеклетката. Нивата на естроген са най-високи по време на овулация. През втората половина от месечния цикъл преобладава прогестеронът, който е т.нар пазител на бременността. Ако жената забременее, неговите нива се повишават още. Ако не бъде оплодена яйцеклетка, нивата му спадат и следва менструация.

Какви са ефектите на естрогените и прогестерона?

Естрогенните хормони са естрадиол, естриол и естрон. Те ситумират ендометриума да се възстановява и подготвя за възможна бременност, стимулира гърдите, потиска функцията на клетките, които нормално разрушават костната тъкан (остеокласти), намалява кръвното налягане като понижава съдовия тонус, поддържа влажността на влагалището, регулира нивата на холестерол.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Прогестеронът подготвя ендометриума за оплодената яйцеклетка, не позволява контракции по време на бременността, които да предизвикат раждане и спомага за износването на плода, подпомага използването на мазнините като източник на енергия.

Какво представлява естрогенната доминантност и какви са симптомите? Защо е важно?

Хормоните в човешкия организъм са в определени съотношения, които когато се нарушат, водят до съответни симптоми. Когато нивата на естрогените са по-високи от тези на прогестерона, може да говорим за естрогенна доминантност. Може да бъде в резултат на повишена естрогенна продукция или на намалени прогестеронови нива, което нарушава баланса между двата хормона. Жените много често посещават гинеколог поради оплакванията, до които води естрогенната доминантност:

 • подуване и болка в корема
 • промени в настроението, раздразнителност
 • тежък предменструален синдром
 • нарушения в месечния цикъл
 • нарушения в съня
 • болезненост и напрегнатост в гърдите
 • натрупване на излишни килограми
 • обилна и болезнена менструация
 • често главоболие
 • целулит
 • разширени вени

При наличието на повече от гореизброените симптоми е добре да бъдат проведени консултация със специалист и хормонални изследвания.

реклама

Темата за високите нива на естрогените е важна, защото в съвременния свят все повече заболявания се установява, че са естроген-зависими. Това са ендометриоза, тумори на маточното тяло, естроген-позитивен карцином на гърдата, карцином на яйчниците и т.н. Високите нива на естроген могат да бъдат резултат от физиологични особености или в следствие на медикаментозно лечение. Употребата на хормонални препарати е редно да бъде внимателна и да се случва единствено при нужда, защото са доказани редица неблагоприятни последствия. Факт е, че има заболявания, които налагат лечението с хормонални медикаменти, но когато тяхната употреба не е наложителна, е добре лечението да бъде преразгледано.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се