Какво трябва да знаем за ендометриозата?

10394
Какво трябва да знаем за ендометриозата?

Ендометриозата е хронично естроген-зависимо заболяване. Характеризира се с разрастването на ендометриална тъкан на ектопични (нетипични) места. Засяга много жени и е третото по-честота гинекологично заболяване при тях. Тъй като болестта е зависима от хормоналната активност на женския организъм, най-често боледуват жени в репродуктивна възраст - 30-40 г. Ендометриозата е една от основните причини за стерилитет!

Какви са причините и теориите за появата на ендометриоза?

Първата теория за възникване на заболяването е свързана с ретроградна менструация, в резултат на което ендометриална тъкан може да попадне в маточните тръби, яйчниците, коремната кухина и да се имплантира.
Друга теория е свързана с разпространението на ендометриални клетки по кръвен и лимфен път до отдалечени органи. Това обяснява също така развитието на ендометриоза в бял дроб, мозък и т.н.
Ембрионалната теория включва в себе си вероятността от остатъчни клетки да се развие ендометриум на ектопични места.
Причина може да има също така и в резултат на имунни нарушения.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви видове е ендометриозата и как се развива болестта?

Ендометриалната тъкан на нетипични места по структура и функция е същата като тази на маточната лигавица. Това означава, че макар и на ектопично място, тази тъкан реагира на биологичните хормонални ритми и се влияе от месечните промени в женския организъм. Ендометриалните огнища преминават през четирите фази - пролиферация, секреторна активност, десквамация и възстановяване. Отделя се количество кръв, което води след себе си до възпалителни процеси, фибро-склеротични усложнения и адхезии. Може да се образуват кисти, които в яйчника се наричат "шоколадови".

Ендометриозата бива:

  • Генитална. Тя се дели на вътрешна (обхваща матката и маточните тръби) и външна (обхваща яйчниците и тазовия перитонеум). Ангажирането на яйчниците води до формирането на все повече и повече шоколадови кисти, които смущават функцията му. Те водят да сраствания и други усложнения.
  • Екстрагенитална. Тя ангажира бял дроб, бъбреци, мозък, сърце, черва, пикочен мехур и други.

Какви са симптомите и как се поставя диагнозата?

реклама

Диагнозата се поставя от гинеколог на базата на характерна клинична картина, гинекологичен преглед, ехографски данни.
Оплакванията най-често включват болка с локализация в зависимост от засегнатия орган. Болковият синдром е резултат от възпалителните и адхезивните процеси. Стерилитетът може да е първата причина, заради която жената да посети гинеколог. Нарушенията в менструалния цикъл също са типични за ендометриозата.

Как се лекува?

Лечението може да бъде медикаментозно чрез хормонални препарати, с които се цели потискане на процеса. Друг метод на избор също така е хирургичният. Лечението се определя от специалисти, в зависимост от оплакванията на жената, възрастта й и т.н.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се