Бактериална вагиноза – какви са причините и защо е нужно навременно лечение?

27192
Бактериална вагиноза – какви са причините и защо е нужно навременно лечение?

Бактериалната вагиноза е най-честата причина за посещение при гинеколог. Много често срещано заболяване и може би няма жена, която да не се е сблъсквала с този проблем. Понякога причинителите не са само бактерии, а и гъбички, което налага още по-комплексно лечение. Вагиналното здраве е резултат от съвършен баланс между полезна бактериална флора и ниска киселинност на средата. При нарушаване на тази микрофлора настъпват патологични процеси.

Какви са вагиналните защитни механизми?

За щастие, вагината има много защитни механизми, които я предпазват от развитието на бактериални и гъбични процеси. Както вече споменахме, един от тях е полезната бактериална микрофлора съставена от лактобацили или т.нар бактерии на Дьодерлайн. Те се основните, които продуцират млечна киселина, която понижава pH и се създават условия за трудно развитие и размножаване на патологична бактериална флора. Освен това лактобацилите образуват покривен слой върху лигавицата на влагалището, което намалява общата повърхност, необходима за патологичните бактерии.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са причините за развитието на бактериална вагиноза?

Нарушаването в защитните сили са причина са появата на възпалителни процеси. Най-честите бактериални причинители са най-различни Грам положителни и отрицателни бактерии, анаероби, микоплазми, уреаплазми, хламидии, трихомони и други.

реклама

Като цяло не може да кажем, че бактериалната вагиноза е заболяване, което се предава чрез половите партньори. Факт е, че много жени, които не водят полов живот боледуват от бактериален дисбаланс. От друга страна безспорно повечето сексуални партньори увеличават риска от развитието на най-различни инфекциозни заболявания. Сексуалните отношения имат връзка, но не са единственият фактор за възпалението. Локалните имунни механизми са ключови в поддържането на интимно женско здраве. Също така непрекъснатото носене на ежедневни дамски превръзки може да спомогне за развитието на патологична флора. Много често причинители на вагинит са бактерии, които са нормални обитатели на стомашно-чревния тракт. Те попадат във влагалището в резултат на анатомично близко разположените отвърстия или след чревни инфекции. Прекалената употреба на антибактериални измивни гелове, както и такива с ниско pH, могат да нарушат естествената микрофлора и да създадат условия за инфекция.

Какви са симптомите?

Обикновено най-ясният и винаги присъстващ симптом е вагиналното течение. То е жълтеникаво, може да бъде до сивкаво и е с по-течна консистенция от нормалното. В зависимост от заселената патологична флора може да има неприятна миризма или такава да липсва. Парене и сърбеж по гениталиите са характерни, както и неприятни усещания при уриниране. Сравнително по-рядко има болки в долната част на корема и повишена температура.

Защо е нужно навременно лечение?

Няколко са причините, поради които жената трябва да посети гинеколог при най-малките промени във вагиналния флуор. Една от тях е, че с ранно лечение ще се блокира разпространението на инфекцията към маточната шийка, матката, маточните тръби и яйчниците. Разпространението на инфекцията по асцендентен път е често усложнение на нелекуваните вагинити. Тогава процесите обхващат и вътрешните органи на репродуктивната система.

Прегледът при гинеколог включва оглед на влагалището и маточната шийка със спекулум. Много в важно при бактериалните и гъбични вагинити да се направи микробиологично изследване, за да може да се проведе специфично етиологично лечение с антибактериални или антимикотични препарати. Колпоскопията също така е метод на избор за изследване на влагалището и маточната шийка. Представлява неинвазивно изследване, при което се оглеждат гениталиите, влагалището и шийката с микроскоп със силно осветление. Положителната страна на този тип изследване е, че дава максимално детайлна информация относно патологичните процеси по структурите.

Все повече жени се сблъскват с бактериална вагиноза, което я прави значителен проблем. Обикновено тези инфекции преминават без усложнения, но многократните възпалителни процеси са причина за сраствания и фибросклеротични промени. Редица проучвания са доказали връзката между честите инфекции и стерилитета.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се