Спорт по време на менструация – ДА или НЕ ?

7053
Спорт по време на менструация – ДА или НЕ ?

Всяка жена е изключително индивидуална и преживява по различен начин най-женската седмица от месеца. Някои не усещат никакви симптоми на предменструален синдром (ПМС), докато други усещат раздразнение, нервност, напрежение, имат болки в гърдите, дискомфорт ниско в корема, отоци и т.н. При някои жени менструацията преминава с леки болки, които не нарушават по никакъв начин ежедневието им, но други няколко дни подред не могат да се разделят с аналгетиците и спазмолитиците. Менструалният цикъл протича различно при всяка жена и какво ще прави през този период е въпрос изцяло на личен избор. Много жени, които се занимават със спорт, дори и само за здраве и тонус, са си задавали въпроса:

"Може ли да се спортува по време на менструация и това ще навреди ли по някакъв начин на женското здраве?"

Леките и умеренифизически натоварвания по време на месечен цикъл не крият никакви опасности за здравето на жената, а дори може да го подобрят. Няма проведени достатъчно проучвания относно спортът по време на менструация, но категорично няма данни за усложнения или настъпили вреди по време на лек или умерен спорт докато жената е в менструация. Разбира се, че през първия и втория ден е препоръчително да се избягват натоварванията. Освен това през тези дни са най-засилени болките и дискомфортът, дори и при тези жени, при които менструацията преминава много леко. Тежки натоварвания не се препоръчват по време на менструация. През първия и втория ден може да се избягват натоварвания на корема и кръста.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Спортът не трябва да бъде спиран по време на менструация, особено ако жената се чувства добре и има изграден навик да спортува редовно. Тялото е свикнало с това натоварване и то няма по никакъв начин да навреди. Няма описани случаи за извънредни кръвозагуби или подобни усложнения заради натоварване. Всяка една жена, която иска, може да се разхожда, да бяга, да прави упражнения, да танцува, да посещава любимите си спортни занимания и т.н.

реклама

Болките по време на менструация се дължат на простагландините, които се отделят през този период. Те представляват биологично активни молекули, които участват в процесите на възпаление. Върху матката те влияят като водят до спазъм на артериите и до маточни контракции, които отделят менструалната кръв. Чрез леко и умерено натоварване може да се благоприятства отделянето на кръвта и да се скъси периодът на менструация с около 1 ден. Освен това спортът и движението са главните врагове на депресивното настроение. Хормоналните атаки по време на месечния цикъл са причина за променливо настроение на жената или за потиснато такова. Спортът успешно се справя с това и носи много енергия и позитивизъм.

Всяка една жена може да се наслади на любимите си спортни занимания по време на менструация, ако се чувства добре и има желание за това. Не забравяйте, че натоварването трябва да е леко до умерено, но няма причина то да бъде спирано. Дори напротив, след физическа активност ще се чувствате много по-добре - тонизирани и заредени!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се