5 съвета за третиране на плоскостъпие

1513
5 съвета за третиране на плоскостъпие

Как тялото ефективно разпределя теглото ни? Отговорът е в свода на ходилата. Когато сводът е плосък това променя начина по който краката ни носят тежестта. Това поставя допълнителен стрес върху костите, връзките и мускулите. Плоскостъпие или паднал свод е състояние което засяга до 30 процента от населението.

Но това не е сериозен проблем за повечето хора. Значителна част от хората с плоскостъпие не изпитват никакви симптоми освен по - бързото уморяване от стоене или ходене.

Повечето случаи на плоскостпие са генетични. Някои хора просто се раждат с понижен или несъществуващ свод на ходилата. Така че, ако все още нямате плоскостъпие е малко вероятно да го развиете независимо какви обувки носите и какви последствия имате за краката от обувките.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Въпреки това тежката травма на краката от лоша спортна травма или автомобилна катастрофа например може да доведе до падане на свода както и системни състояния като диабет.

Бременността и хормоните които се променят в последствие са често срещана причина. Хормоните които позволяват на таза да се разшири по време на раждане също карат връзките в други части на тялото да се отпуснат, включително стъпалата което води до паднал свод. Това състояние обикновено не се променя след бременността.

5 съвета за щастливи и здрави крака

1. Избягвайте плоски сандали. Може да изглеждат страхотно на крайбрежната алея лятото, но не са най-добрите за краката. Почти всеки ще иска някакъв вид опора за свода от обувките си, но а__ко сводът на обувката е твърде изразен това всъщност може да причини болка__ при хора с плоски крака.

2. Уверете се, че обувките имат свод. В идеалния случай искате обувка която поддържа естествената форма на свода, не твърде плоска и не твърде висока. Може да се наложи да експериментирате с няколко различни марки обувки, за да намерите такава която осигурява подкрепа без да създава болезнен дискомфорт на крака.

3. Опитайте стелки, ако нямате удобни обувки. Ако сте доволни от избора на обувки, но все още изпитвате болка следващата стъпка е да разгледате стелките. Направете проучване, за да видите кои модели може да са най - подходящи за вас.

Поръчайте си ортопедични стелки по поръчка. Ще струват малко повече от тези в аптеката__, но тъй като са създадени от калъп на крака те трябва да постигнат перфектния баланс между комфорт и подкрепа__. Консултирайте се с местния ортопед или специалист по стъпала и глезени.

4. Използвайте обувки предназначени за определен вид дейност. Уверете се, че избирате обувки направени за дейностите които извършвате най - много. Ако сте бегач вземете добър чифт маратонки, ако играете тенис изберете удобни обувки за тенис.

Ако тепърва започвате да тренирате и не сте сигурни на какво ще се заемете инвестирайте в чифт кростренажори. Тези универсални обувки поддържат краката Ви както при спортове със странично движение, така и при нормално бягане и ходене.

5. Харесвате ли сегашните си обувки? Ограничете времето си в изправено положение или ходене. Една вечер в неподкрепящи крака обувки само защото са красиви няма да причини трайна вреда, но __хроничната болка в краката може да се случи когато започнете да се разхождате в тях цял ден или всеки ден. Опитайте се да ограничите времето което прекарвате в ходене или стоене и дайте почивка на краката когато имате възможност.

реклама

Две разтягания дневно за плоскостъпие и хронична болка в краката

Болката от паднал свод не се ограничава само до краката. Хората с плоскостъпие също получават болка както в коляното, така и в горната част на краката. Болката в глезените, бедрата и дори долната част на гърба също са често срещани симптоми на плосостъпие, но лекарите лекуващи болка в тези области не винаги вземат под внимание, че източникът на болката е от краката на пациента. Добрата новина е, че повечето хора ще видят подобрение от болката при плоскостъпиа с прости разтягания и освобождаване на напрежението.

1. Разтегнете сухожилията в задната част на краката. Разтяганията включващи задната част на крака могат да бъдат полезни при плоскостъпие особено групата на подколенното сухожилие благодарение на взаимосвързаната природа на краката.

Разтягането и разгъването на прасците и мускулите на бедрата също може да осигури облекчение. Уверете се, че се разтягате бавно, с равномерно темпо. В противен случай всъщност можете да направите мускулите си по - стегнати.

Правилната техника за разтягане включва леко издърпване на мускула докато почувствате стягане, задържане за няколко секунди и след това бавно връщане в първоначалното му положение.

2. Масажирайте, за да облекчите болката в краката. Една от най-често срещаните препоръки за лечение е да притиснете крака си в топка за тенис, за да отпуснете напрежението в плантарната фасция. Плантарната фасция е дебелата влакнеста тъкан която минава по долната част на стъпалото.

Техниката на тенис топката за облекчаване на болката в краката:

  • Стъпете на топка тенис боси или с тънки чорапи
  • Бавно поставяйте все повече и повече тежест върху крака докато търкаляте топката около долната част на крака си
  • Завъртете за 1 минута и след това превключете на другия крак
  • Правете това два пъти на ден

Тази техника за отпускане на напрежението няма да лекува натрупано възпаление, тъй като плантарната фасция е толкова плътна, че не може да се разтяга като нормален мускул. Тендинитът на стъпалото идва от прекомерно натоварване на мускулите и може да причини плоскостъпие, ако увреждането е сериозно.

Този метод може да не е постоянно решение което ще реши проблемите с плоските крака, но мнозина съобщават, че о__сигурява известно облекчение от болката в краката.__

Грижете се за краката си

Ако болката в крака се подобри докато се движите през целия ден има вероятност да имате плантарен фасциит (възпаление на тъкан от долната страна на стъпалото). Това състояние е малко по - сериозно от плоскостъпието и може да изисква перорално противовъзпалително средство или инжекции на мястото на възпалението.

В крайна сметка не позволявайте на плоскостъпието или притесненията за това да Ви попречат да се насладите на разходките и да си вършите работата. Не забравяйте да изберете правилните обувки, да внимавате колко стоите и ходите и да държите сухожилията под коляното и прасците в тонус и разтегнати.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се