Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


8 причини за подуване на глезените и краката

 
8 причини за подуване на глезените и краката

Има няколко потенциални причини за подуване на краката и глезените. Някои от тях като продължително стоене или ходене са нормални и като цяло безвредни.

Подутите крака и глезени може да са резултат от доброкачествена причина или потенциално животозастрашаващо състояние. Внезапното или хронично подуване на краката и глезените може да показва основно здравословно състояние.

8-те причини за подуване на краката и глезените

1. Нараняване на стъпалото или глезена. Нараняването на стъпалото или глезена може да причини подуване на глезена и подбедрицата. Една от най-честите причини за наранявания в тази област е изкълчването на глезена. Навяхване на глезена може да възникне в резултат на обикновена грешка или спортна или физическа травма. Това се случва когато връзките, които свързват глезена със стъпалото и крака се наранят. При изкълчен глезен може да се изпита болка и ограничена подвижност в глезена или стъпалото.

Лечение

Най-честото лечение на наранявания на крака или глезена е методът RICE:

Почивка: Почивката на засегнатото стъпало помага за предотвратяване на допълнителни щети.

Лед: Прилагането на лед върху нараняването помага за изтръпване на болката и намаляване на отока. Ледът трябва да се увива в кърпа преди да се приложи върху кожата. В идеалният случай пакетите с лед се прилагат за 10-20 минути, три или повече пъти на ден.

Компресия: Носенето на компресираща превръзка ще помогне за намаляване на отока.

Повдигане: Повдигането на стъпалото или глезена над нивото на сърцето ще помогне за намаляване на отока.

2. Инфекция. Инфекция в глезените и долната част на крака може да причини подуване в тази област. Хората с диабет са изложени на повишен риск от развитие на инфекция в краката. Следователно трябва редовно да проверяват краката си за натъртвания, порязвания и ожулвания.

Според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK) хората, които имат диабет и нелекувана инфекция в стъпалото или краката могат да развият гангрена. Гангрена е място където телесните тъкани умират в резултат на тежка инфекция или намалено кръвоснабдяване.

Лечение

Лечението на инфекция на крака зависи от тежестта. В повечето случаи лекарят предписва антибиотици за лечение на бактериалната инфекция. Ако инфекцията е довела до гангрена пациентът може да се нуждае от операция за отстраняване на увредените пръсти или стъпало.

3. Лимфедем. Лимфедемът е състояние при което излишната течност се натрупва в тъканите на тялото причинявайки подуване. Лимфедемът се появява когато лимфните възли се повредят или липсват поради хирургично отстраняване.

Лимфните възли са жлези които съставляват част от имунната система. Те са отговорни за подпомагането на отстраняването на течности от различни части на тялото. Ако лимфните възли в таза са повредени или липсват, това може да доведе до натрупване на течност в краката. При лимфедем може да се изпитва чувство на тежест или подуване на краката или други засегнати части на тялото.

Лечение

Според Центъра за рак на Memorial Sloan Kettering някои възможности за лечение на лимфедем включват:

 • превръзка на засегнатия крак
 • носенето на компресионни чорапи
 • масажиране на лимфните възли за насърчаване на дренажа
 • извършване на нежни упражнения за насърчаване на дренажа
 • практикуване на добра грижа за кожата, за да се намали рискът от инфекция и свързания с нея лимфедем

4. Венозна недостатъчност. Вените в краката съдържат клапани които пречат на кръвта да тече назад. Венозната недостатъчност е състояние при което тези клапани вече не функционират правилно. В резултат на това вените вече не транспортират достатъчно количество кръв от краката обратно до сърцето. При венозна недостатъчност кръвта тече обратно по краката и попада меките тъкани на подбедриците и глезените. Може също да се появят:

 • кожни язви
 • промени в цвета на кожата
 • инфекция

Лечение

Според Stanford Health лечението на венозна недостатъчност включва връщане на притока на кръв към краката. Това може да включва:

 • избягване на кръстосване на краката когато седите или лежите
 • повдигане на краката
 • извършване на редовно упражнение
 • носенето на компресионни чорапи

Може също да се предпишат лекарства за лечение на венозна недостатъчност. Видът на лекарствата, които се приемат зависят от тежестта на състоянието и цялостното здравословно състояние.

5. Кръвен съсирек. Кръвният съсирек в краката може да причини подуване на глезените и краката. Кръвните съсиреци в краката се развиват от едната страна на крайника. Има два основни вида кръвни съсиреци:

 • повърхностни кръвни съсиреци, които се появяват във вена по-близо до повърхността на кожата
 • дълбоки венозни кръвни съсиреци или „дълбоки венозни тромбози“ (ДВТ), които се появяват във вена дълбоко в тялото

Трябва незабавно да се потърси медицинска помощ, ако има някой от следните симптоми на кръвен съсирек:

 • подуване и болка в единия крак силна болка в засегнатия крак
 • област с топла кожа на засегнатия крак
 • област с червена кожа зад и под коляното
 • промяна в цвета на крака
 • ниска степен на треска

Понякога парче от съсирека се разпада и пътува до сърцето, белите дробове или мозъка. Това може да бъде животозастрашаващо, ако не се лекува.

Лечение

Обикновено пациентите, които имат кръвни съсиреци получават антикоагулантни лекарства помагащи да се предотврати увеличаването на съсиреците. Те също така помагат за предотвратяване на образуването на нови съсиреци. Две често срещани антикоагулантни лекарства са хепарин и варфарин.

6. Чернодробно заболяване. Черният дроб произвежда албумин, протеин, който предотвратява изтичането на течност от кръвоносните съдове и в околните телесни тъкани. Увреденият черен дроб не произвежда достатъчно албумин. Следователно чернодробните заболявания могат да доведат до натрупване на течности в краката, глезените и стъпалата. Повечето хора, които имат чернодробно заболяване не изпитват симптоми докато не развият тежко чернодробно увреждане или цироза.

Лечение

Чернодробната цироза се разрешава с трансплантация на черен дроб. Лечението обаче има за цел да управлява заболяването и да предотврати по-нататъшни усложнения. Леченията също могат да помогнат за облекчаване на някои от симптомите на цироза.

Пациентите, които изпитват подути крака в резултат на цироза може да се нуждаят от диуретици. Да се наложи да намалят приема на сол с храната, тъй като това може да облекчи задържането на течности.

7. Бъбречно заболяване. Основната роля на бъбреците е да регулира количеството вода в тялото и да балансира нивата на сол и други минерали в кръвта. Бъбреците, които са сериозно увредени от заболяване не са в състояние да филтрират ефективно кръвта и да отделят течност и други отпадъчни продукти чрез урината. Това може да доведе до натрупване на течност и други отпадъчни продукти в тялото включително в долната част на краката и глезените.

Някои други ранни предупредителни признаци на бъбречно заболяване включват:

 • подути ръце или крака или постоянна подпухналост около очите
 • по-често уриниране особено през нощта
 • високо кръвно налягане или хипертония
 • кръв или протеин в урината

Лечение

Лечението на бъбречно заболяване зависи от основната причина. Някои причини като инфекции на пикочните пътища и камъни в бъбреците се повлияват добре от лечение. Бъбречно заболяване може да се появи и в резултат на основно медицинско състояние като високо кръвно налягане или диабет. В такива случаи лекарят ще предпише лекарства за управление на тези състояния и забавяне на честотата на бъбречните заболявания. В някои случаи хроничното бъбречно заболяване може да прогресира до бъбречна недостатъчност. На този етап човек ще се нуждае от диализа или бъбречна трансплантация.

8. Лекарствени странични ефекти. В някои случаи лекарствата могат да причинят подуване на глезените или краката на човек. Някои лекарства, които могат да причинят подуване като страничен ефект:

 • хормони като естроген
 • стероиди
 • нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)
 • антидепресанти
 • лекарства за диабет
 • блокери на калциевите канали

Ако човек изпитва странични ефекти от лекарствата трябва да говори с лекаря си. Лекарят може да предложи намаляване на дозата на лекарството или изобщо да се премине към друго лекарство. Не трябва да се спира прием на лекарства без одобрението на лекаря.

Подути крака и глезени по време на бременност

Когато една жена е бременна нормално е да се появят някои отоци по краката и глезените. Подуването може да се влоши, ако жената е на крака през деня.

Внезапното или тежко подуване на краката, глезените или ходилата може да е признак на прееклампсия. Прееклампсията е състояние което се характеризира с високо кръвно налягане по време на бременност. Това може да застраши безопасността на жената, както и на неродения плод. Други потенциални признаци и симптоми на прееклампсия включват:

 • подуване на лицето и ръцете
 • промени в зрението
 • главоболие
 • рядко уриниране
 • болка в корема
 • гадене и повръщане

Лечение

Прееклампсията отшумява след раждане. Бременната жена трябва да говори с лекар за симптомите които изпитва, за да може лекарят да помогне да се определи най-добрият начин за справяне с бременността.

Кога да посетите лекар

Трябва да се обърнете към своя лекар при някой от следните симптоми в краката и глезените:

 • внезапно подуване
 • необяснимо подуване
 • допълнителни симптоми включително задух, треска и болка

Лекарят може да помогне за диагностициране на основните състояния. В повечето случаи лечението на основното състояние ще помогне за облекчаване на подуването на краката и глезените.

Превенция

Не винаги е възможно да се предотврати подуването на краката и глезените. Има обаче стъпки, които могат да се предприемат, за да се намали риска от подобни проблеми. В някои случаи извършването на определени промени в начина на живот може да помогне за предотвратяване или облекчаване на подути крака и глезени. Тези промени в начина на живот включват:

 • често проверяване на краката за синини, порязвания и ожулвания особено при диабет
 • извършване на редовно упражнение
 • хранене се със здравословна диета която насърчава здравето на сърцето, бъбреците и черния дроб
 • избягване на контактни спортове, които могат да причинят нараняване на краката и глезените

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

1881

реклама

Коментариреклама


Свързани статии