Какво трябва да знаем за дълбоката венозна тромбоза

5464
Какво трябва да знаем за дълбоката венозна тромбоза

Дълбоката венозна тромбоза се появява когато се образуват кръвни съсиреци обикновено в дълбока вена на крака, като състоянието може да засегне вените в таза. Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) и белодробната емболия са две части на заболяването известни като венозна тромбоемболия.

ДВТ е спешно медицинско състояние. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казват, че 10-30% от хората, които развиват ДВТ в крака изпитват фатални усложнения в рамките на един месец след поставяне на диагнозата.

Какво е ДВТ и как да я разпознаем?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

При съсирването на кръвта, което се развива в дълбоки вени често в крака или таза тромбът или съсирекът може да се откъсне и лекарите наричат ​​това ембол. Емболите могат да си проправят път до белия дроб причинявайки белодробна емболия. Във вените на ръката също могат да се образуват съсиреци например при хора със синдром на Paget-Schrötter. ДВТ е изключително рядко при деца.

Симптоми

Някои хора могат да развият ДВТ без да забележат симптоми. Ако обаче симптомите се развият те могат да приличат на следното:

 • болка в засегнатия крайник, която започва в прасеца
 • подуване на засегнатия крайник
 • усещане за топлина в подутия болезнен регион на крака
 • зачервена или обезцветена кожа

При повечето хора ДВТ се развива само в един крак. Въпреки това в редки случаи и двата крака могат да бъдат засегнати.

Симптомите които могат да показват белодробна емболия, ако съсирекът се измести и се придвижи до белия дроб. са:

 • бавно дишане или внезапен задух
 • болка в гърдите обикновено по-силна при дълбоко дишане
 • бързи вдишвания
 • по-бърз сърдечен ритъм

Усложнения

Белодробна емболия. Най-честото усложнение на ДВТ и може да бъде животозастрашаващо. Това се случва когато парче кръвен съсирек се измести и си проправи път през кръвния поток в белите дробове. Съсирекът се забива и нарушава притока на кръв в един от кръвоносните съдове в белия дроб. При лека белодробна емболия човек може да не е наясно.

Средният по размер съсирек може да причини проблеми с дишането и болка в гърдите. В по-тежки случаи белият дроб може да колабира. Белодробната емболия може да доведе до сърдечна недостатъчност и да бъде фатално състояние.

Посттромботичен синдром. Това е по-често сред хората с повтарящи се ДВТ. Според проучване от 2016 г. човек с посттромботичен синдром може да изпита следните симптоми, въпреки че те варират при отделните случаи:

 • постоянен оток в прасеца
 • чувство на тежест в крака
 • усещане за дърпане в крака
 • прекалено уморен крак
 • натрупване на течност в засегнатия крак
 • зачервяване на кожата
 • нови разширени вени
 • удебеляване на кожата около зоната на ДБТ
 • язви на краката за хора с тежък посттромботичен синдром

Причини и рискови фактори

ДВТ може да се развие дори когато няма ясна причина. Въпреки това според Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта (NHLBI) повечето хора с ДВТ развиват състоянието поради един или няколко рискови фактора и основните състояния.

Липса на движение. Ако човешкото тяло е неактивно за дълги периоди кръвта може да се натрупа в долните крайници и тазовата област. Веднага след като нивата на физическа активност се нормализират притокът на кръв се ускорява. Вената и артериите преразпределят кръвта около тялото.

Продължителното бездействие обаче означава, че кръвта в краката може да забави притока на кръв увеличавайки риска от образуване на съсиреци. Човек може да бъде неактивен за дълги периоди поради редица причини, включително:

 • удължен болничен престой
 • невъзможнжст да се движи у дома
 • оставайки в седнало положение по време на дълго пътуване като полет
 • увреждане, което ограничава движението

Травма или операция. Нараняване или операция която уврежда вените може да забави притока на кръв. Това увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци. Общите анестетици също могат да разширят вените, което прави по-вероятно образуването на кръвни съсиреци. Въпреки, че този риск може да засегне всеки, който има тежка операция. Хората, които претърпяват операция на коляното и тазобедрената става имат висок риск от развитие на ДВТ.

Генетика. Човек може да има наследствено заболяване, което прави кръвните съсиреци по-вероятни като фактор V Leiden. Въпреки, че това състояние увеличава риска само за около 10% от хората с него продължават да развиват необичайни кръвни съсиреци според Genetics Home Reference.

Бременност. Тъй като плодът се развива вътре в матката налягането върху вените на жената в краката и таза се увеличава. Жената има повишен риск от ДВТ по време на бременност до шест седмици след раждането на бебето си. Жените с някои наследствени нарушения на кръвта като наследствено антитромбиново разстройство имат по-висок риск от ДВТ по време на бременност в сравнение с други жени.

Рак. Някои видове рак имат връзки с по-висок риск от ДВТ, включително рак на дебелото черво, панкреаса и гърдата в късен стадий. Терапиите и процедурите за рак също могат да увеличат риска от ДВТ, включително химиотерапия, централен венозен катетър и някои операции за рак.

Синдром на раздразненото черво. Създава по-висок по-висок риск от ДВТ. Проучване от 2018 г. установява, че рискът може да бъде три до четири пъти по-висок от този на човек без синдром на раздразненото черво.

Сърдечни проблеми. Всяко състояние, което влияе върху това колко добре сърцето движи кръвта по тялото може да причини проблеми със съсиреци и кървене. Състояния като сърдечни пристъпи или застойна сърдечна недостатъчност могат да увеличат риска от развитие на кръвен съсирек.

Лекарства на хормонална основа. Жените, които прилагат хормонален контрол на раждаемостта или са на курс на хормонозаместителна терапия (ХЗТ) за менопауза имат по-висок риск от ДВТ отколкото тези, които не приемат тези лекарства.

Затлъстяване. Хората със затлъстяване изпитват по-голям натиск върху кръвоносните си съдове, особено тези в таза и краката. Поради тази причина те могат да имат повишен риск от ДВТ.

Пушене. Хората, които редовно пушат са по-склонни да развият ДВТ, отколкото хората, които никога не са пушили или са спрели.

Разширени вени. Разширените вени са разширени и деформирани вени. Въпреки, че често не причиняват здравословни проблеми, особено нагънатите разширени вени могат да доведат до ДВТ освен ако човек не се лекува за тях.

Възраст. Въпреки, че ДВТ може да се развие на всяка възраст рискът се увеличава с напредването на възрастта. Рискът се удвоява на всеки 10 години след достигане до 40-годишна възраст.

Пол. Полът на човек може да повлияе на риска от ДВТ. Жените са по-склонни от мъжете да получат ДВТ около детеродна възраст. Въпреки това жените имат по-малък риск след менопаузата, отколкото мъжете на същата възраст.

Диагноза

Ако някой подозира, че може да има ДВТ трябва незабавно да потърси медицинска помощ. Лекарят ще зададе въпроси относно симптомите и медицинската история преди извършване на физически преглед. Обикновено няма да може да диагностицира ДВТ само чрез симптоми и може да препоръча тестове, включително:

D-димерен тест: D-димерът е протеинов фрагмент, който присъства в кръвта след разграждане на кръвен съсирек. Резултат от тест разкриващ повече от определено количество D-димер показва възможен кръвен съсирек. Този тест обаче може да не е надежден при лица с определени възпалителни състояния и след операция.

Ултразвук: Този тип сканиране може да открие съсиреци във вените, промени в кръвния поток и дали съсирекът е остър или хроничен.

Венограма: Лекарят може да поиска това сканиране, ако тестовете с ултразвук и D-димер не предоставят достатъчно информация. Инжектира се багрило във вената на стъпалото, коляното или слабините. Рентгеновите изображения могат да проследят багрилото при движение, за да разкрият местоположението на кръвен съсирек.

Други методи за образна диагностика: ЯМР и КТ може да подчертаят наличието на съсирек. Могат да идентифицират кръвни съсиреци докато се тестват други здравословни състояния.

Лечение

Лечението на ДВТ има за цел да:

 • спре растежа на съсирек
 • предотврати образуването на съсирек от емболия и преминаване в белия дроб
 • намаи риска от ДВТ след лечението
 • минимизира риска от други усложнения

Лекарят може да препоръча няколко метода за управление на ДВТ:

Антикоагуланти. Лекарства, които предотвратяват растежа на съсирека както и намаляват риска от емболия. Два вида антикоагуланти подпомагат лечението на ДВТ - хепарин и варфарин.

Хепаринът има незабавен ефект. Поради тази причина лекарите обикновено го прилагат първо чрез кратък курс на инжекции с продължителност по-малка от седмица.

С варфарин лекарят вероятно ще препоръча 3-6-месечен курс на перорални таблетки, за да се предотврати повторната поява на ДВТ.

Хората с повтарящи се ДВТ може да се наложи да приемат антикоагуланти до края на живота си.

Тромболиза. Хората с по-тежък ДВТ или белодробна емболия се нуждаят от незабавна медицинска помощ. Лекарят или екипът за спешни случаи прилага лекарства наречени тромболитици, които разграждат съсиреците. Прекомерното кървене е страничен ефект от тези лекарства. В резултат медицинските екипи прилагат само подобни интервенции в извънредни ситуации.

Тъканният плазминогенен активатор (TPA) е пример за тромболитично лекарство. Прилага се през малък катетър или епруветка директно в мястото на съсирека. Пациентите подложени на тромболиза с катетър, ще бъдат в болница в продължение на няколко дни за периодични наблюдения, за да се увери лекарят, че съсирека се разгражда по подходящ начин.

Филтър за долна куха вена. Хирургът вкарва много малко устройство в кухата вена, която е голяма вена. Устройството улавя кръвни съсиреци и ги спира да се движат в белите дробове като същевременно позволява притока на кръв да продължи.

Компресионен чорап. Помага за намаляване на болката, ограничаване на подуването и предотвратяване на развитието на язви. Чорапите също могат да предпазят от посттромботичен синдром. При ДВТ ще трябва да се носят такивя чорапи по всяко време в продължение на поне 24 месеца.

Превенция

Няма наличен метод за скрининг на хора за ДВТ. Лекарите обаче препоръчват три начина за хора с един или няколко рискови фактора като скорошна операция за предотвратяване на първата поява на ДВТ:

Редовно движение: Лекарят може да препоръча да останете силно мобилни след операция, за да стимулирате притока на кръв и да намалите риска от съсирек.

Поддържане на натиск върху рисковата зона: Това може да предотврати обединяването и съсирването на кръвта. Медицинските специалисти могат да препоръчат носенето на компресионни чорапи или ботуш, който се пълни с въздух, за да се увеличи налягането.

Антикоагулантни лекарства: Лекарят може да предпише лекарства за разреждане на кръвта, за да намали риска от съсирване преди или след операцията.

Тъй като тютюнопушенето и затлъстяването също са ключови рискови фактори може да е препоръчително да се откажете от пушенето и да се занимавате с редовна физическа активност.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се