Защо се появяват разширени вени и как да подобрим състоянието им?

26091
Защо се появяват разширени вени и как да подобрим състоянието им?

Около 20-30% от възрастните страдат от разширени вени, като жените са 3 пъти по-засегнати от мъжете. Първото проявление на заболяването е около или след 30 годишна възраст. Варикозните вени трябва да бъдат лекувани, защото могат да бъдат причина за възпаленияна съдовете (флебит), образуването на тромбози, поради нарушаването на архитектониката на съдовата стена и развиването на чести кожни инфекции, поради нарушена трофика на периферните тъкани.

Как се развиват варикозните (разширени) вени?

Най-честата локализация на разширените вени са долните крайници, което си има своето обяснение. Освен това не рядко се срещат и в долната част на хранопровода и аноректалната област. Венозната система е тази част от кръвоносната система, която отговаря за транспортирането на кръвта от периферните части на тялото към сърцето. Движението на кръвта във вените се осъществява благодарение на клапната им система и съкращението на мускулите. Тези два механизма осигуряват еднопосочното движение на кръвта във вените и преодоляване на гравитацията. Клапите когато се затворят не позволяват на кръвта да се връща обратно към периферията, а съкращението на мускулите действа като помпа за венозната кръв и тя бива изтласквана към сърцето. В резултат недостатъчност на венозните клапи и отслабване на стената на съдовете, движението на кръвта от долните крайници към сърцето става по-трудно и по-забавено. Тъй като венозната стена е много по-слаба и с по-тънък мускулен слой от артериалната, тя бива податлива на промени в кръвотока.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са причините?
Варикозните вени се развиват основно по няколко причини:

Какви са симптомите?

  • чувство за умора, тежест и напрежение в долните крайници.
  • отоци, най-силно изразени вечер.
  • нощни крампи.
  • облекчаване на болката и отока след почивка, движение или повдигане на краката на висока възглавница.
  • засилване на симптомите със затопляне на времето.

Разширените вени се диагностицират от специалист след анамнеза и преглед. Най-добри и информативни резултати дава доплеровата ехография.

Как може да подобрим състоянието на венозната система?

Укрепването и лечението на разширените вени може да стане по следните начини:

  • Съдоукрепващи медикаменти.
  • Компресивни чорапи. Степента на компресия, която оказват чорапите, следва да бъде уточнена от вашия лекуващ лекар. Спомагат за намаляване на отока и облекчаване на състоянието.
  • Повече ходене и по-малко стоене и седене.
  • Скелерозираща терапия и оперативно лечение също са алтернативи.

разширени вени


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се