Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


8 ефективни техники при заглъхване на ушите

 
8 ефективни техники при заглъхване на ушите

Повечето хора са имали болезненото и  неприятно усещане за чувство сякаш ушите са пълни или запушени и се нуждаят от изпукване. Медицинският термин за това е баротравма на ухото.

Баротравмата на ухото обикновено се случва когато човек е болен и при промени на надморската височина. Например при полет със самолет, изкачване на високо в планината или спускане при гмуркане.

Как можем да отпушим заглъхнали уши?

Отпушване на заглъхнали уши или изпукването на ушите помага за отваряне на евстахиевите тръби и регулиране на налягането в средното ухо. Има много техники, които да помогнат за безопасно и ефективно отпушване на заглъхнало ухо:

Прозяване. Прозяването помага за отваряне на евстахиевите тръби. Опитайте се да се прозяете няколко пъти докато ушите се отворят.

Преглъщане. Помага за активиране на мускулите, които отварят евстахиевата тръба. Пиенето на вода или смученето на твърди бонбони може да помогне да се увеличи нуждата от преглъщане.

Метод на Валсава. Ако прозяването и преглъщането не помогнат поемете дълбоко въздух и стиснете носа. Дръжте устата затворена и се опитайте да издухвате въздух през носа внимателно.

Най-добре е да бъдете предпазливи когато извършвате тази маневра, защото има малък риск от спукване на тъпанчето.

Техниката Toynbee. За да изпълните тази техника стиснете носа си. Отпийте глътка вода и затворете устата след което опитайте да преглътнете.

Метод на Френцел. За да приложите този метод стиснете носа си, езика притиснете към небцето и  използвайте езика, за да издадете щракване или „K“.

Дъвка. Дъвката помага за увеличаване на преглъщането като стимулира производството на слюнка. Също така дъвченето може също да помогне за отваряне на евстахиевите тръби.

Опитайте специални устройства. Налични са устройства, които могат да помогнат за изпукване на ушите. Те са особено полезни за хора, които не са в състояние да използват или изпълняват горепосочените техники безопасно или ефективно.

Има три вида устройства:

Специални тапи за уши: Помагат за регулиране на потока въздух от околната среда в ухото. Не е ясно дали те са наистина ефективни, но са евтини и безрискови.

Отовент/Otovent назални балони за продухване и отпушване на ухо и нос: Тези и други подобни устройства имитират движенията използвани в Метод на Валсава. Поставете закръгления край на адаптора в едната ноздра.  В другия край има издут балон. Запушете отворената ноздра и надуйте балона като използвате адаптора в първата в първата ноздра. Това устройство може да бъде особено полезно при деца или други хора, които не могат да използват Метод на Валсава правилно.

Устройство което помага за отваряне на евстахиевите тръби. Поставете устройството в едната ноздра, затворете другата и натиснете определения бутон. Устройството освобождава малки издухвания на въздух през носа и в евстахиевите тръби.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УНГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Лекарства

Пътниците често приемат деконгестант при полет. Както хапчетата така и интраназалните спрейове могат да действат въпреки, че по-старо проучване установява, че пероралните лекарства са по-ефективни. Приемът на лекарството 30 минути преди излитане или кацане може да помогне за свиване на лигавиците в носа и евстахиевите тръби което улеснява изчистването на ушите.

Докато летите е важно да избягвате да спите по време на спускането и кацането. По-вероятно е ушите да се запушат в този момент и рядкото преглъщане по време на сън може да не е достатъчно, за да ги изчисти.

Кърмачетата понякога се затрудняват да изчистят ушите си, тъй като не са в състояние умишлено да поглъщат или пукат ушите си. Храненето (или на гърдата или с бутилка) или осигуряването на залъгалка може да помогне на бебето да суче и преглъща, за да прочисти ушите си. Това може да означава събуждане на бебето по време на спускане, за да се избегне по-късно дискомфорт.

Какво се случва когато ушите изпукат?

Вътре в ушите има малка тръба известна като евстахиевата тръба, която свързва ухото с гърлото и регулира въздушното налягане между ухото и носа. Евстахиевата тръба помага за оттичане на течността от ухото и регулиране на въздушното налягане между носа и ушите.

Преглъщането отваря тази тръба и позволява на малко въздушно мехурче да се движи от носа в ухото. Повечето хора забелязват малко щракване или пукащ шум в ухото когато преглъщат. Това се причинява от движението на въздуха в ухото.

Въздухът непрекъснато се абсорбира в лигавицата на ухото. Този процес помага да се поддържа едно и също налягане на въздуха от двете страни на тъпанчето.

Ако евстахиевата тръба се запуши или ако външното налягане е различно от вътрешното това може да предизвика неудобното усещане, че ушите са пълни.

Блокирани евстахиеви тръби

Най-честата причина за запушена евстахиева тръба е запушен нос например от настинка на главата или инфекция на синусите. Когато носът е запушен това може да попречи на евстахиевите тръби да се оттичат или да се напълнят правилно с въздух.

Натрупването на ушна кал също е често срещана причина за запушена евстахиева тръба. Когато евстахиевата тръба е блокирана тя предотвратява движението на въздушния мехур в средното ухо като създава вакуум и дърпа тъпанчето. Това може да е неудобно и да причини други проблеми в ухото като загуба на слуха и световъртеж.

Промяна на въздушното налягане

Налягането на въздуха в ухото обикновено е същото като налягането извън ухото. Въпреки това на по-големи или по-ниски височини например при полет със самолет или дълбоководно гмурканепвъздушното налягане не е същото. В резултат на това евстахиевата тръба трябва да се отваря по-широко и по-често, за да поддържа и изравнява новото въздушно налягане.

Повечето хора забелязват, че ушите им се чувстват по-зле по време на излитане и кацане когато самолетът прави бързо изкачване или слизане. Това може да се случи по всяко време когато има бързи промени в височината или налягането.

Кога да посетим лекар

Ако ушите не изпукат при използване на тези техники и остават заглъхнали посетете лекар. Всеки който изпитва постоянна болка или дискомфорт в ухото си трябва да се свърже с лекаря си навреме.

Лекарят може да предложи лекарства като деконгестанти или стероиди за подпомагане изчистването на ухото или антибиотици, ако има ушна инфекция. В редки случаи може да се наложи операция която да помогне за отваряне на тъпанчето, източване на течността и изравняване на налягането в ухото.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

173

реклама

Коментариреклама


Свързани статии