8 ползи за здравето от пиенето на детокс вода

1412
8 ползи за здравето от пиенето на детокс вода

Има много твърдения относно предполагаемите ползи за здравето на детокс водата. Хидратацията е важна за здравето. Затова се препоръчва да се изпиват осем чаши вода на ден. Някои хора обаче смятат, че добавянето на допълнителни съставки към водата увеличава ползите за здравето. За получената детокс вода се твърди, че помага на тялото да се освободи от токсините, подобрява нивата на енергия и помага да отслабнете.

Какво е Детокс вода? Кои са ползите за здравето?

Детокс водата е вода на която са добавени аромати на пресни плодове, зеленчуци или билки. Понякога се нарича плодова вода обогатена с плодове или вода с аромат на плодове. Можете да си направите детокс вода у дома по много различни начини като използвате всякаква комбинация от плодове, зеленчуци и билки, които харесвате. Тъй като е направена чрез извличане на аромат, а не сок или смесване със сок детокс водата съдържа много малко калории. Това я прави популярна напитка за детокс режими като например "лимоновия детокс". Детокс водата също често се препоръчва в планове за отслабване, особено на мястото на напитки с високо съдържание на захар като сода и плодов сок.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Как да си направим детокс вода?

Приготвянето на детокс вода у дома е много просто. Всичко от което се нуждаете е вода и избрана селекция от плодове, зеленчуци и билки, за да използвате и съчетаете различни аромати.

Накъсайте или нарежете съставките, за да се освободят по-бързо ароматите и ги добавете в гореща или студена вода в зависимост от предпочитанията си. Колкото повече съставки използвате, толкова по-силен ще стане ароматът. Ако правите студена напитка можете да оставите детокс водата в хладилника за 1-12 часа, за да може ароматите да се извлекат по-ефективно. Не забравяйте да премахнете съставките след това време, за да не започнат да се разлагат.

Някои популярни комбинации от рецепти за детокс вода:

 • Краставица и мента
 • Лимон и джинджифил
 • Къпина и портокал
 • Лимон и кайен пипер
 • Диня и мента
 • Грейпфрут и розмарин
 • Портокал и лимон
 • Лимон и липа
 • Ягода и босилек
 • Ябълка и канела

Детокс водата има много ползи за здравето:

 • Отслабване
 • Премахване на токсини или детоксикация
 • Балансиране на pH на тялото
 • По-добро храносмилане
 • Повишаване на имунната функция
 • Подобряване на настроението
 • Увеличава нивата на енергия
 • Подмладява кожата

Конкретните свойства на детокс водата ще варират в зависимост от съставките които използвате и силата на инфузията.

Доказано е, че водата временно повишава метаболизма, така че изгаряте повече калории. Проучвания показват, че пиенето на половин литър вода може да увеличи метаболизма ви с до 30% за около час. Всъщност хората, които пият препоръчителното количество вода като част от програма за отслабване са склонни да губят повече тегло от тези, които не го правят.

Това може частично да се обясни с повишаване на метаболизма, но може да се дължи и на ефекта, който водата оказва върху апетита. Пиенето на вода е свързано с намаляване на глада, така че ако пиете вода преди хранене може да ядете по-малко.

__Хидратацията е важна за здравето на храносмилателната система __и поддържането на редовни движения на червата. Хроничната дехидратация може да причини запек, което може да ви накара да се почувствате подути и с ниска енергия. Пиенето на много вода може да помогне на храната да премине безпроблемно през червата и да попречи на запека.

Подобрява нивата на настроение и енергия. Дори лека дехидратация може да повлияе на настроението, концентрацията и нивата на енергия. Проучваният показват, че нивата на дехидратация от около 1% могат значително да понижат настроението, да намалят продължителността на концентрацията и да причинят главоболие.

Засилва имунната функция. Консумацията на плодове и зеленчуци и дори плодови сокове може да помогне за поддръжката на имунната система. По-специално витамин С е в полза на имунната система когато се консумира редовно. Въпреки това количеството на хранителни вещества, което бихте получили от инфузия като детокс вода вероятно ще бъде силно променливо.

Хората често намират пиенето на обикновената вода пот-трудно. Ако обогатяването на водата Ви с плодове и зеленчуци означава, че пиете повече вода и по-малко захарни напитки това може да допринесе само добро за Вашето здраве.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се