8 признака за повишен прием на вода - водна интоксикация

5538
8 признака за повишен прием на вода - водна интоксикация

Пиенето на достатъчно количествно вода е от решаващо значение. Но е възможно да пиете прекалено много вода и да станете прехидратирани. Ако устните, ръцете и краката Ви са подути може да се дължи на това, че пиете твърде много вода.

Водата е жизненоважна за човешкото тяло и поддържането на хидратацията трябва да бъде основен приоритет за всеки, който иска да води здравословен начин на живот. Но всъщност в стремежа си да сте хидратирани е възможно да влагате твърде много усилия. Прехидратацията може да доведе до дисбаланс на електролитите до спадане на нивата им организма, което може да причини главоболие, гадене и мускулна слабост. Пиенето на твърде много вода може да причини нежелани реакции, които варират от леко дразнещи до по-сериозни състояния. Електролити като калий, натрий и магнезий помагат да се регулират всички функции, от бъбреците до сърдечната функция. Ако пиете твърде много вода може да няма достатъчно от тези електролити в тялото, за да функционира правилно.

Няколко признака, че приемът на вода може да е твърде висок

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Имайте предвид въпреки, че някои от изброените по-долу симптоми могат да бъдат причислени към свръхидратация, те могат да бъдат резултат и от други медицински състояния или проблеми. Когато се съмнявате, консултирайте се с Вашия лекар!

Пиете вода дори когато не сте жадни. Оставете чувството за жажда да Ви води. Някои експерти смятат, че много хора удовлетворяват ежедневните си нужди от вода като просто оставят жаждата да им каже кога да пият. Така че, ако пиете вода дори когато не сте жадни бихте могли да пиете повече отколкото е необходимо на тялото. Въпреки, че е важно да увеличите приема на вода, ако се занимавате с усилена физическа активност или навън в горещо време, позволете естествената жаждата да Ви бъде водач в повечето ситуации.

Урината е напълно бистра. Тъмно оцветената урина може да е признак на дехидратация, но това не означава, че трябва да се стремите към урина, която е напълно бистра. Според Healthline бледожълтата урина, която прилича на лимонада показва здравословно ниво на хидратация.От друга страна безцветната урина може да означава, че сте свръхидратирани и трябва да намалите приема на вода. В повечето случаи урината в идеалния случай трябва да е с бледожълт цвят.

Ставате многократно през нощта, за да уринирате. Говорете с Вашия лекар, ако често се налага да ставате от леглото по този повод. Повечето хора уринират шест или седем пъти на всеки 24 часа според Medical News Today. Ако установите, че уринирате по-често от това и се налага да се събуждате през нощта причината за това може да е, че пиете твърде много вода. Други състояния като инфекции на пикочните пътища, диабет, проблеми с простатата и слабост на тазовото дъно също могат да причинят често уриниране, така че говорете с Вашия лекар, ако забележите, че уринирате много повече от обикновено.

Краката, ръцете или устните Ви са подути. Възможно е тялото да задържа излишната течност. Един признак, че изпитвате електролитен дисбаланс е подуване в ръцете, краката или устните. Тъй като пиенето на твърде много вода може да доведе до ниски нива на натрий в кръвта това може да накара клетките на тялото да се подуят и да задържат течност. В някои случаи клетките в тъканите на лицето или крайниците се чувстват или изглеждат подпухнали, ако сте пили твърде много вода.

Имате дълго време главоболие и изпитвате гадене. Постоянното пулсиращо главоболие може да се дължи на подуване на мозъка. Отново ниските нива на натрий в кръвта след пиенето на твърде много вода може да са причина за главоболие и гадене.

Чувствате мускулите си треперещи или слаби. Ако имате такива усещания без съществена причина, консултирайте се с лекар. Според клиниката Mайо пиенето на твърде много вода може да причини мускулна слабост, спазми или крампи. Тези симптоми могат да възникнат когато натрият в кръвта се разрежда. Ако забележите треперене или болка в ръцете и краката, които не изглеждат свързани с физическо натоварване това може да е знак, че сте прекалено хидратирани и Ви липсват жизненоважни електролити. Ако мускулната болка или слабост продължава дори след като сте намалили приема на вода, консултирайте се с лекар.

Постоянно се чувствате уморени и отпаднали. Умората също може да бъде резултат от неправилна диета. Ако получавате достатъчно сън, но все още се чувствате уморени една възможна причина може да е прехидратацията. Това може да доведе до загуба на енергия, сънливост или постоянно усещане за умора поради създаването на електролитен дисбаланс в организма. Опитайте да намалите прекомерния прием на вода, за да разберете дали свръххидратацията може да е причина за дълъг период от време.

Водна интоксикация. Изпитвате объркване или дезориентация. Ако се почувствате объркани и дезориентирани след пиене на много вода, може да имате нужда да потърсите лекарска помощ. Един признак на прехидратация или водна интоксикация е усещане за объркване или дезориентация. Това отново е свързано с падащи нива на електролити като натрий в тялото. В крайни случаи пиенето на твърде много вода и понижаването на концентрацията на натрий в кръвта може да доведе до нарушаване на функцията на мозъка. Ако започнете да изпитвате симптоми, като объркване, припадъци или загуба на съзнание незабавно потърсете медицинска помощ.

https://www.insider.com/am-i-drinking-too-much-water-2018-11


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се