8 златни правила за здрави бъбреци

13324
8 златни правила за здрави бъбреци

Бъбреците работят с огромни натоварвания - за едно денонощие те пречистват цялата ни кръв около 300 пъти. Освен че изхвърлят от тялото отпадните продукти от обмяната на веществата под формата на урина, те регулират водния и електролитния баланс и участват в __регулацията на извънклетъчния обе__м и на артериалното налягане. Имат ендокринни, резорбативни и метаболитни функции. Или казано по-просто - и най-малкото смущение в работата им означава големи проблеми. Хубавото е, че това дали са във форма и функционират добре зависи до голяма степен от всеки от нас.

Специалистите твърдят, че най-добрият начин да помогнем на бъбреците си е да се погрижим за сърдечно-съдовата си система. Защото отлаганията в кръвоносните съдове затрудняват особено много работата на тези органи.

Ето кои са 8-те стъпки, които ще ни помогнат да поддържаме функциите на бъбреците си и да ги предпазим от заболявания:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Поддържайте отлична физическа форма. Спортът подобрява работата на сърдечно-съдовата система и по този начин предпазва бъбреците от заболявания.

2. Контролирайте нивото на кръвната си захар. Високите нива на кръвна захар се отразяват зле на кръвоносните съдове. Захарта се свързва с белтъчните структури и образува комплекси, които се отлагат в капилярните съдове в коровата част на бъбрека (т.нар. гломерули). За да се избегне появата на диабетq е препоръчително да се контролира периодично нивото на кръвната захар. Ако вече страдате от захарна болестq може да помогнете на бъбреците сиq ако поддържате стабилни нива на кръвната захар.

3. Мерете кръвното си налягане. Високото налягане вреди на кръвносните съдове в дългосрочен план. И дори да не усещате нищо, високите му стойности са опасни, в това число и за бъбреците.

4. Хранете се здравословно и дръжте теглото си в норма. Наднорменото тегло е рисков фактор за много болести, в това число и за бъбречна недостатъчност. Балансираното меню и липсата на много подкожни мазнини облекчава значително работата на бъбреците.

5. Пийте достатъчно. Бъбреците имат нужда от вода, за да работят правилно. Само така те може да изхвърлят достатъчно урина от тялото, а заедно с нея и всички вредни вещества. Минималното количество вода на ден трябва да е 1,5 литра, а ако времето е горещо или спортувате - още повече.

6. Спрете цигарите. Пушенето трови тялото и вреди на кръвоносните съдове. Ако се откажете от цигаритеq бъбреците ви ще бъдат много благодарни.

7. Не злоупотребявайте с обезболяващите средства. Бъбреците филтрират кръвта и задачата им е да изхвърлят от организма актeвните вещества, съдържащи се в медикаментите. Най-голяма вреда им нанася продължителната употреба на обезболяващи, затова е добре да не прекалявате с тях.

реклама

8. Тествайте бъбреците си. Ако сте на възраст над 60 години, имате диабет, високо кръвно налягане, наднормено тегло или някой в семейството ви е с болни бъбреци, значи попадате в рисковата група за бъбречни заболявания. За да си гарантирате добро здраве е препоръчително периодично да изследвате функциите на бъбреците си в лабораторни условия, дори и да нямате оплаквания.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се