Ефектът на Алкохола върху тялото: Кои 5 основни органа могат да бъдат унищожени от консумацията на алкохол?

23943
Ефектът на Алкохола върху тялото: Кои 5 основни органа могат да бъдат унищожени от консумацията на алкохол?

Когато се консумира отговорно и в умерени количества, алкохолът може да не доведе до вредни последствия. За съжаление обаче, когато пиенето в големи количества се превърне в навик, ефектите могат да бъдат пагубни за здравето на тялото. Според Националния институт за злоупотребата с алкохол и алкохолизъм в САЩ, непосредствените ефекти на алкохола, включително увеличаване на концентрацията на алкохол в кръвта, могат да започнат 10 минути след първата глътка. Изследванията показват, че прекомерната консумация на алкохол може да доведе до най-различни ракови заболявания, включително рак на устата, хранопровода, гърлото, черния дроб и гърдата. Тя също така може да причини сериозни щети на почти всички основни органи на тялото.

Профилактични прегледи в ТОП клиники с до -75% отстъпки.

1. Сърце

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Всички сме запознати с последните проучвания, които признават ползите от една-единствена чаша червено вино, с която намалявате риска от сърдечно-съдови заболявания, но това, което се случва, когато едната чаша се превърне в една бутилка? С течение на времето, прекомерната консумация на алкохол започва да отслабва сърдечния мускул в резултат на промените в кръвния поток. Алкохолиците и пиещите често хора страдат от заболяване, известно като кардиомиопатия. Хората с диагноза кардиомиопатия, причинена от употребата на алкохол са склонни да изпитват недостиг на въздух, аритмия (неправилен сърдечен ритъм), умора, увеличен черен дроб, и упорита кашлица. Алкохолът може да увеличи риска от инфаркт, удар и хипертония.

2. Мозък

Отвъд това първоначално чувство на еуфория, алкохолът може да има пагубен ефект върху мозъка. Чрез забавяне на предаването на информация между невротрансмитерите, етанолът, който се намира в алкохолните напитки може да доведе до увреждане на множество области на мозъка. Продължителното увреждане на невротрансмитерите на мозъка може да доведе до промени в настроението и поведението, като депресия, тревожност, загуба на паметта, и припадъци. Алкохолизмът в комбинация с неправилното хранене също може да предизвика синдром на Вернике-Корсаков, Мокър мозък. Алкохолици с форма на Мокър мозък страдат от депресия, която се характеризира още със загуба на паметта, обърканост, халюцинации, загуба на мускулна координация, както и неспособност да се формират нови спомени.

3. Черен дроб

Ние не обръщаме голямо внимание на значението на човешкия черен дроб, обаче, много алкохолици могат да ви кажат със сигурност колко важна функция има черния дроб в действителност. Нашият черен дроб е от съществено значение, когато става въпрос за правилното храносмилане, усвояването на хранителните вещества, контрола на инфекциите и пречистване на тялото от токсини. Има над два милиона души в САЩ, които страдат от заболяване на черния дроб, причинено от прекомерна консумация на алкохол. Цирозата на черния дроб се нарежда на 12-та водеща причина за смърт сред американците през 2009 г. Около един на всеки три чернодробни трансплантации в САЩ е в резултат на заболяване на черния дроб, причинени от употребата на алкохол.

4. Панкреас

реклама

Големи количества алкохол може да объркат панкреаса отделяйки ензими вътрешно, вместо да ги изпрати към тънките черва. Натрупването на ензими в панкреаса в крайна сметка ще доведе до възпаление. Това възпаление, известно също като панкреатит, може или да се появи като внезапен пристъп (остър панкреатит), който включва симптоми като коремна болка, гадене или повръщане, повишаване на сърдечната честота, диария и треска или хроничен панкреатит, което бавно влошава панкреаса и води до диабет и дори до смърт.

Профилактични прегледи в ТОП клиники с до -75% отстъпки.

5. Бъбреци

Ефектът от алкохола може да се разпространи и в бъбреците. Благодарение на диуретичния ефект алкохолът увеличава количеството на отделяната урина, която тялото произвежда. Бъбреците не са в състояние да си вършат работата на регулиране на потока на телесни течности, включително разпределението на натрий, калий, и хлорни йони. Това на свой ред може да наруши баланса на електролити в организма. Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до високо кръвно налягане, втората водеща причина за бъбречна недостатъчност.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!



реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се