8 признака, че трябва да посетим кардиолог

31083
8 признака, че трябва да посетим кардиолог

Сърдечно-съдовите заболявания са на първо място като причина за смъртност сред населението в световен мащаб. В България 66% от смъртните случаи са резултат от сърдечна болест (най-често миокарден инфаркт или сърдечна недостатъчност), а второ място заемат онкологичните процеси. В етиологията стоят атеросклерозата и повишените нива на артериално налягане. Формирането на атеросклеротични плаки води до стесняване на лумена на съда и тъй като се нарушава неговата стена се създават условия за формиране на тромби, които могат да запушат съд и да настъпи инфаркт. Възможно е също така части от плаките да се откъснат, да попаднат в кръвообращението и да запушат отново съд.

Кои са рисковите фактори, които водят до сърдечно заболяване?

Неподлежащи на контрол са:
-възраст, пол, наследственост.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Подлежащи на контрол са:
-висок холестерол, затлъстяване, високи нива на артериално налягане, обездвижване, тютюнопушене, консумация на сол, стрес;

Кои са симптомите, които ни показват, че трябва да посетим кардиолог?

1. Болка в гърдите.

Болката е локализирана в областта на гърдите зад гръдната кост, обикновено е обширна, може да бъде тъпа или пристягаща, може да трае от няколко секунди до минути и часове. Често болката се появява при физически усилия, но може да се появи и при покой или през нощта. Характерно за нея е, че се повлиява от нитропрепарати. Гръдната болка е най-характерна за исхемичната болест на сърцето (стенокардия) и за инфаркта на миокарда. Появява се, защото кислородните нужди на сърдечния мускул надвишават възможностите на коронарните съдове да доставят кръв. В резултат на това се появяват участъци, които не са добре кръвоснабдени и започват да страдат от кислородна липса. Не подценявайте болката в гърдите! Ето и видео, което демонстрира защо се появява стенокардната болка:

2. Умора.

реклама

Умората е доста неспецифичен симптом, но задължително присъстващ при пациенти със сърдечна недостатъчност. Това е така, защото сърдечният мускул няма сила да изтласква достатъчно количество кръв към тъканите. В резултат от това до тях не достигат нужните количества кислород и хранителни вещества, което води до липса на енергия.

3. Главоболие.

Главоболието е също неспецифичен симптом, но е много типичен за страдащите от повишени нива на артериалното налягане. При хипертонична болест главата боли тъпо и пристягащо. Освен това високото кръвно налягане може да бъде съчетано и със световъртеж, раздразнителност, кръвоизлизви от носа. Лекува се с подходящи антихипертензивни медикаменти.

4. Задух.

Задухът при сърдечни заболявания е често срещан при сърдечна недостатъчност. Поради застой в малкия кръг на кръвообращение, започва излизане на течност от съдовете в междуклетъчните пространства. Това води до белодробен оток, заради който вентилацията и кръвоснабдяването на белия дроб са силно затруднени. Задухът първоначално се появява при физически усилия, а след това и в покой. Сърдечно болните често спят на 2-3 възглавници, защото легналото положение влошава още дишането им. Често се случва да се будят нощно време от пристъпен задух.

5. Отоци.

Много типичен симптом за страдащото сърце. Те се появяват поради застой в кръвоносната система, в резултат се задържат соли и вода, при което излиза течност в междуклетъчните пространства. Често са резултат отново от сърдечна недостатъчност. Отоците са най-слабо изразени сутрин и най-демонстративни вечер. Може да се усещат болки и тежест в крайниците. Отточния синдром е състояние, на което трябва да бъде обърнато внимание!

6. Сърцебиене.

Нормално сърцето бие с между 60 и 100 удара в минута. При спортисти нормално сърдечната честота може да бъде 50/мин. Пулс над 100 се смята за учестен и трябва да се открие причината. Ускорената сърдечна дейност, "прескачането” на сърцето или т.нар. екстрасистоли, усещанията за трептене или спиране на сърцето са състояния, които са причина за съвет с кардиолог. Нормално здрав човек може да получава също екстрасистоли (резултат от физическо или емоционално натоварване), но над определен брой вече са белег за патологичен процес.

7. Кашлица.

Кашлицата с розови пенести храчки е признак на белодробен оток и на сърдечна недостатъчност. Касае се за спешно обострено състояние, което е причина бързо да бъде направен консулт със специалист.

8. Прилошаване или краткотрайна загуба на съзнание.

Дължи се често на ритъмни или проводни нарушения на сърцето. Когато рязко намалее количество кръв, което сърцето изпомпва, се намалява притока към мозъка. В следствие на това намалява кислородната доставка до мозъка, той изпада в хипоксия и клиничната картина се изявява в прилошаване, причерняване пред очите или краткотрайна загуба на съзнание (синкоп). Това са сериозни състояния, чиито произход трябва да бъде уточнен.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се