8 причини да посетим ендокринолог

664
8 причини да посетим ендокринолог

Ендокринологът е лекар по вътрешни болести с допълнителна специализация фокусирана върху диагностиката и лечението на ендокринните жлези и хормоните които те произвеждат. Ендокринните нарушения се дължат на хормонален дисбаланс (твърде много или твърде малко хормони) или анормална функция на дадена жлеза. Ендокринните жлези имат сложни функции засягащи цялото тяло. Ендкринните жлези включват панкреаса, щитовидната жлеза, паращитовидните жлези, яйчниците и тестисите, надбъбречните жлези и хипофизата.

Защо да посетим ендокринолог?

Както честите така и необичайните ендокринни заболявания могат да изискват специализирано посещение при ендокринолог. Какви заболявания лекува ендокринологът?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

8 причини да посетим ендокринолог

1. Диабет

 • Диабет тип 2 представлява 90-95% от случаите на диабет. Инсулиновата резистентност и неспособността на панкреаса да произвежда достатъчно инсулин водят до повишени нива на кръвна захар
 • Диабет тип 1 се дължи на унищожаването от тялото на собствените му клетки произвеждащи инсулин в панкреаса, автоимунно разрушаване. Това води до пълен дефицит на инсулин. Лечението изисква подмяна на инсулин чрез инжекции или инсулинова помпа
 • Гестационният диабет се отнася до диабет който се развива по време на бременност. Акушер-гинеколозите изследват жените за гестационен диабет през периода 24-та -28-ма седмица от бременността

2. Щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е жлеза с форма на пеперуда в предната част на шията. Произвежда хормоните Т4 и в по-малка степен Т3. Тиреоидният хормон засяга почти всеки орган в тялото включително мозъка, сърцето, стомашно-чревната система и костите.

Нарушенията на щитовидната жлеза включват причини за ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) и високи нива на хормоните на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм).

Най - честата причина за хипотиреоидизъм е тиреоидитът на Хашимото.

Причините за хипертиреоидизъм включват болест на Грейвс, токсична мултинодуларна гуша, токсичен аденом и други по - рядко срещани причини.

Ендокринолозите също така диагностицират и управляват състояния свързани със структурата на щитовидната жлеза като възли на щитовидната жлеза и рак на щитовидната жлеза.

3. Затлъстяване

Затлъстяването не е резултат от липса на дисциплина или лош избор. Затлъстяването е сложно, хронично заболяване което увеличава риска от развитие на други заболявания и здравословни проблеми. Това не е само козметичен проблем.

Подобно на други хронични заболявания затлъстяването изисква лечение през целия живот. Лечението на затлъстяването включва:

 • хранене
 • физически упражнения
 • лекарства
 • и/или хирургия

Лекар специалист по затлъстяване може да извърши задълбочена медицинска оценка и да създаде персонализиран план за отслабване.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ С ОТСТЪПКА ТУК!

4. Остеопороза

Остеопорозата е заболяване на костите с ниска костна плътност и влошаване на костната структура. Това води до чупливост на костите и повишен риск от фрактури на бедрото, гръбначния стълб и китката. Има разлика с остеоартрит който е болки в ставите от износване и разкъсване на ставите. Остеопорозата често се нарича тихата болест.

Загубата на костна маса протича без симптоми. Човек може да не знае, че има остеопороза докато не получи фрактура или ако не направи изследване. Скринингът за остеопороза е първата стъпка. Безопасните и ефективни лечения могат да предотвратят и намалят тежестта на остеопоротичната фрактура.

5. Синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ)

Засяга между 8% и 13% от жените в репродуктивна възраст. Основните причини не са добре разбрани, но вероятно включват променено действие на хормоните, анормален избор на доминиращ фоликул в яйчниците и инсулинова резистентност.

Диагнозата изисква 2 от 3 диагностични критерия и изключване на свързани състояния (нарушение на щитовидната жлеза и др.):

 • Редки или липсващи менструации
 • Доказателство за повишени мъжки полови хормони (андрогени) чрез физикален преглед или кръвен тест
 • Поликистозни яйчници установени на ултразвук

6. Нисък тестостерон (мъжки хипогонадизъм)

Мъжкият хипогонадизъм се отнася до неспособността на тестисите да произвеждат нормална концентрация на тестостерон и/или нормален брой сперматозоиди. Симптомите могат да включват:

 • намалено либидо
 • намалена спонтанна ерекция
 • еректилна дисфункция
 • нисък брой сперматозоиди
 • намалена енергия и мотивация
 • лоша концентрация

7. Надбъбречни жлези

Надбъбречните жлези са разположени по една над всеки бъбрек. Дясната надбъбречна жлеза има триъгълна форма, а лявата е с форма на полумесец. Те произвеждат стероидни хормони критични за живота като кортизол и алдостерон.

Нарушенията на надбъбречните жлези включват анормални нива на стероидни хормони. Примерите включват:

 • твърде малко кортизол (надбъбречна недостатъчност)
 • твърде много кортизол (синдром на Кушинг)
 • твърде много алдостерон (хипералдостеронизъм)

Компютърна томография и ЯМР понякога разкриват случайни надбъбречни образувания. Тези образувания наричани надбъбречни инциденталоми изискват задълбочена оценка от ендокринолог.

8. Хиперкалциемия

Калцият е минерал необходим за живота. Повечето хора го свързват с костите които са основното място за съхранение на калций в тялото. Калцият изпълнява важни функции извън костите.

Хиперкалциемията е повишено ниво на калций в кръвта. Паратироидният хормон регулира нивата на калция в кръвта. Паращитовидните жлези произвеждат паратироиден хормон. Паращитовидните жлези са 4 малки жлези съседни на щитовидната жлеза.

Паращитовидни жлези

Важно е първо да се определи причината за повишено ниво на калций. Причините за хиперкалциемия включват:

 • неподходящо повишено ниво на паратироидния хормон (първичен хиперпаратиреоидизъм)
 • някои видове рак
 • лекарства
 • интоксикация с витамин D

Лечението варира в зависимост от основната причина.

Този списък не е изчерпателен.

Посещение при ендокринолог

Ендокринологът ще прегледа медицинската история на пациента и ще вземе под внимание текущите медицински проблеми.

Ще извърши физически преглед и вероятно ще назначи кръвни изследвания, за да провери съответните нива на хормоните.

https://www.ethosendo.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се